Ντροπιαστική ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή και οργή από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αφού χρησιμοποίησε όρους όπως «βερναρδακισμός», «πολακισμός» και «εκτσογλανισμός», προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και επιχείρησε να συνδέσει τον ΣΥΡΙΖΑ με την εμπρηστική επίθεση στα γραφεία της Real News. «Πρωθυπουργός της προβοκάτσιας και της τοξικότητας» απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά άμεσα από τον Κ. Μητσοτάκη να ανακαλέσει.

Προκλητικός και εμπρηστικός εκτός ορίων εμφανίστηκε για ακόμη μια φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου – ταφόπλακα για τα ΑΕΙ που προωθεί η Νίκη Κεραμέως.

Ο πρωθυπουργός, όπως έκαναν και βουλευτές της Ν.Δ. που μίλησαν νωρίτερα, θέλησε εμφανώς να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά το χθεσινό φάουλ του Χριστόφορου Βερναρδάκη, για το οποίο έχει ήδη ζητήσει συγγνώμη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, και έκανε αρκετές αναφορές κατά την τοποθέτησή του.

Αφού, όμως, χρησιμοποίησε όρους όπως «βερναρδακισμός», «πολακισμός» και «εκτσογλανισμός», προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και επιχείρησε να συνδέσει τον ΣΥΡΙΖΑ με την εμπρηστική επίθεση στα γραφεία της Real News.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά ότι το βράδυ μπήκαν βόμβες στα γραφεία ενός σταθμού που χθες επέκρινε με αυστηρότητα τις δηλώσεις Βερναρδάκη, ενώ δεν έδειξε καμία διάθεση να ανακαλέσει παρά τις έντονες διαμαρτυρίες από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Εσείς δεν μας λέγατε κ. Φίλη ότι τα δύο παιδιά της Υπουργού θα θυμούνται πως κατέσφαξε 20.000 παιδιά. Τα τρία μέτρα κάτω από τη γη του κ. Πολάκη, η μητροκτονία του κ. Βερναρδάκη, όλα αυτά από ένα κόμμα που υποτίθεται ότι κόπτεται για την ελευθεροτυπία σε μία ημέρα που μπήκαν βόμβες σε ένα ραδιοφωνικό σταθμό, που χθες κατέκρινε τις δηλώσεις Βερναρδάκη. Φέρτε τον αρχηγό σας εάν τολμά να αντιπαρατεθούμε, να έχει το θάρρος να ζητήσει συγγνώμη και να πει πως καταδικάζει απερίφραστα αυτές τις χυδαιότητες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Πρωθυπουργός της προβοκάτσιας»

Αντιδρώντας, ο Πάνος Σκουρλέτης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για «σοκαριστική τοποθέτηση» από πλευράς πρωθυπουργού.

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι δυνατόν πρωθυπουργός ευρωπαϊκής χώρας να έρχεται στη Βουλή και να λέει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ευθύνεται για την εμπρηστική επίθεση. Εάν αυτό δεν λέγεται μέγιστη πολιτική προβοκάτσια, εάν αυτός δεν είναι πρωθυπουργός της προβοκάτσιας και της τοξικότητας τι άλλο είναι; Είναι επιλογή η τοξική παρέμβαση του πρωθυπουργού σήμερα. Μας θυμίζουν τα όσα λέγονταν το 2015, όταν τότε ήταν πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ αξιωματική αντιπολίτευση και δείχνουν πανικό και απόσταση από την κοινωνία. Φάγατε τα μούτρα σας το 2015. Τέτοια τοξική παρέμβαση δεν έχει κανένα προηγούμενο και αποσκοπεί στο να μη συζητήσουμε με πολιτική αντιπαράθεση»

Οργισμένη ήταν και η αντίδραση από τον εκπρόσωπο Τύπου, Νάσο Ηλιόπουλο, ο οποίος κάλεσε τον πρωθυπουργό να ανακαλέσει, καθώς οι δηλώσεις αυτές είναι επικίνδυνες για τη Δημοκρατία.

Η ανακοίνωση

«Ο κ. Μητσοτάκης να ανακαλέσει άμεσα την αθλιότητα ότι μπήκαν βόμβες στον Real γιατί έκανε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ – Είναι πλέον επικίνδυνος για τη Δημοκρατία»

Όσο ο κος Μητσοτάκης θα καταρρέει τόσο θα γίνεται ολοένα και πιο κυνικός και επικίνδυνος.

Έσπευσε σήμερα εκτάκτως στη Βουλή, μια μέρα πριν τη ψήφιση του νομοσχεδίου, όπου τοποθετούνται οι πολιτικοί αρχηγοί, για να εκμεταλλευθεί μια άθλια εγκληματική ενέργεια, όπως ο εμπρησμός του Real και να τον αποδώσει στους πολιτικούς του αντιπάλους.

Πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς τη διατύπωση από τα χείλη του ότι «μπήκαν βόμβες στα γραφεία ενός σταθμού που χθες κατέκρινε με μεγάλη αυστηρότητα τις δηλώσεις Βερναρδάκη». Δηλώσεις απαράδεκτες που αποσύρθηκαν αμέσως και ζητήθηκε δημόσια συγγνώμη.

Αυτό δεν είναι μία απλή αθλιότητα. Ο κος Μητσοτάκης είναι πια επικίνδυνος για τη Δημοκρατία. Απαιτούμε άμεσα να ανακαλέσει. 

Καταλαβαίνουνε τον πανικό του αλλά όσο ακόμη θα βρίσκεται στη θέση του Πρωθυπουργού της χώρας, οφείλει να διατηρήσει μια στοιχειώδη ευθύνη και σοβαρότητα.

Το νομοσχέδιο και η εκπαιδευτική πολιτική

Κατά τα άλλα η ομιλία του πρωθυπουργού ξεχείλισε από αλαζονεία, πολιτικό αμοραλισμό και μικροπολιτική σκοπιμότητα, με τις δηλώσεις υπεράσπισης του νομοσχεδίου να περνάνε σχεδόν απαρατήρητες.

«Σήμερα το σύνολο των προγραμματικών μας δεσμεύσεων για την Παιδεία και με αυτό το νομοσχέδιο, το 8ο κατά σειρά του υπουργείου Παιδείας, ολοκληρώνεται». Το νέο τοπίο ολοκληρώνεται από τα 120 πρότυπα και πειραματικά σχολεία, που τυγχάνουν μεγαλύτερης ανταπόκρισης από την ελληνική κοινωνία. Η επιλογή μας να δώσουμε προτεραιότητα στην δημόσια παιδεία δεν ήταν τυχαία. Νοιάζομαι για τους νέους, δεν είναι να τους χαϊδεύω τα αυτιά και να τους στρέφω σε σχολές που δεν έχουν αύριο, αλλά σε αυτές που έχουν πραγματικές πιθανότητες στην αγορά εργασίας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται το νέο νομοσχέδιο που διευρύνει την ισχύ του δημόσιου πανεπιστημίου, οδηγώντας την ανώτατη παιδεία να ξανασυναντηθεί με τις βασικές αρχές της στη νέα εποχή».

Διαβάστε ακόμη  Ενημέρωση από το Δήμο Ορεστιάδας για το «Πρόγραμμα Νταντάδες της Γειτονιάς»

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «τις απαιτήσεις της ελληνικής κοινωνίας απηχούν τα άρθρα του νομοσχεδίου, εξ ου και η απήχηση τους υπερβαίνει τα κομματικά όρια» ενώ επισήμανε ότι «το μεγαλύτερο κομμάτι της πανεπιστημιακής κοινότητας έχει αγκαλιάσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ακόμη και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, 3 στους 4 συμφωνούν με το ελληνικό «Εράσμους», 4 στους 5 με την καθιέρωση της πρακτικής άσκησης. Είναι η κατάλληλη πρωτοβουλία στην κατάλληλη στιγμή, είναι η ώρα και η αξιωματική αντιπολίτευση να ακούσει τις απόψεις των φίλων της» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το δημόσιο πανεπιστήμιο μπαίνει πλέον σε μία παγκόσμια τροχιά, δημιουργεί πιο ολοκληρωμένους επιστήμονες» είπε συνεχίζοντας την ομιλία του. «Πρακτικά οι φοιτητές μας δεν πρέπει να βλέπουν τη σχολή τους ως μία τετραετή παράταση των σχολικών τους χρόνων, όχι σαν μία μηχανή απονομής πτυχίων χωρίς αντίκρισμα στην αγορά εργασίας» συμπλήρωσε.

«Τα νέα προγράμματα θα ιδρύονται από τα ίδια τα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Ύστερα από δεκαετίες αυτή η κυβέρνηση έρχεται να απελευθερώσει την δράση των πανεπιστημίων από την εκτελεστική εξουσία, παύει δηλαδή ο κρατικός πατερναλισμός», υπογράμμισε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εθνική παιδεία στην υπηρεσία της Εθνικής Οικονομίας» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, ενώ απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, είπε πως «θα αναμένω με μεγάλο ενδιαφέρον πώς θα τοποθετείτε όλοι στην κατ’ άρθρων ψηφοφορία, γιατί είναι εύκολη η γενική κριτική από την αντιπολιτευση. Μη βρεθούμε στην κατάσταση ενώ διαφωνείτε επί της αρχής θα έχετε ψηφίσει περισσότερα από τα μισά άρθρα για να πέσουν οι μάσκες της υποκρισίας και σε αυτήν την αίθουσα», είπε ο πρωθυπουργός, κατά την παρέμβαση του στη Βουλή.

«Ο άλλοτε μεγάλος απών, το δημόσιο πανεπιστήμιο επιστρέφει για να μορφώσει τους Έλληνες και να διαμορφώσει τη νέα Ελλάδα» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή. «Ακόμα μία γέφυρα μεταξύ της μόρφωσης και της εργασίας η αναβάθμιση της πρακτικής άσκησης των φοιτητών και θα συνοδεύεται από καταβολή αποζημίωσης, που θα είναι μία πρόβα για την επόμενη ημέρα».

«Όλα αλλάζουν αλλά και ο τρόπος διακυβέρνησης των Πανεπιστημίων, για να εκλείψουν τα κρούσματα ευνοιοκρατίας. Και οι καθηγητές μας να είναι ζωντανά παραδείγματα για τους φοιτητές μας. Και οι ίδιοι οι εκλέκτορες θα ορίζονται ηλεκτρονικά και με τη συμμετοχή καθηγητών άλλων ιδρυμάτων» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερο παράδειγμα αδιαφορίας για την εκπαίδευση και εκμαυλισμού της κοινωνίας από την μαζική ίδρυση πανεπιστημιακών ιδρυμάτων από την προηγούμενη κυβέρνηση λίγο πριν φύγει», συνέχισε ο πρωθυπουργός, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική του στον χώρο των ΑΕΙ. «Τμήματα από το τίποτε για το τίποτε, χωρίς κανέναν σκοπό» τόνισε για να συμπληρώσει πως «Είχαμε το θάρρος να αναστείλουμε τη συγκεκριμένη πολιτική».
Συνεχίζοντας την ομιλία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημείωσε πως «η διοίκηση μοιράζεται ορθολογικά ανάμεσα στον πρύτανη και το συμβούλιο, ένα συμμετοχικό μοντέλο, που λειτουργεί σε πολλά κράτη του κόσμου. Τα εκατοντάδες άρθρα του νομοσχεδίου αντιμετωπίζουν πολλές από τις πραγματικές ανάγκες των πανεπιστημίων, συμπληρώνουν, όμως, και ζητούμενα άλλων βαθμίδων όπως και η ανάπτυξη του ολοήμερου σχολείου έως τις 5:30 το απόγευμα».

«Η βασική στόχευση είναι η αποδέσμευση του δημόσιου πανεπιστημίου από γραφειοκρατικά βαρίδια και κρατική χειραγώγηση, ώστε η τριτοβάθμια εκπαίδευση να ξαναγίνει ιμάντας κοινωνικής ανέλιξης, με βάση ρεαλιστικά κριτήρια. Το νομοσχέδιο φιλοδοξεί να κάνει πράξη το ίσο δικαίωμα στην ευκαιρία» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Ν. Φίλης: Ο πρωθυπουργός σήμερα έδειξε τοξικό πρόσωπο

«Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης έδειξε στη Βουλή το τοξικό πρόσωπο ενός πολιτικού που αγωνιά για το μέλλον του», υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Φίλης.

«Αξιοποιώντας το προχθεσινό σχόλιο του Χρ. Βερναρδάκη (για το οποίο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ζητήσει συγγνώμη) τόλμησε να συνδέσει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με την επίθεση στον ραδιοσταθμό Real», σημείωσε και πρόσθεσε πως «μετά από αυτό το εμπρηστικό σχόλιο, συνεχίζοντας με γλώσσα ακραίας απρέπειας, να καταλογίσει «εκτσογλανισμό», στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

«Έκανε επίσης αναφορά στο πρόσωπό μου για μια αντιπαράθεση με την κα Κεραμέως πριν ένα χρόνο εντός Βουλής, κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου, για την οποία τότε δόθηκαν εξηγήσεις», επισήμανε και κατέληξε: «Για ποιο λόγο επανέρχεται τώρα; Θυμίζω στον κ. Μητσοτάκη ότι ο ίδιος μου ζήτησε προσωπικά συγγνώμη για μια προσβλητική του έκφραση. Πώς θα ένιωθε εάν επανερχόμουν ένα χρόνο μετά; Προφανώς, όχι ιδιαίτερα ευχάριστα. Δεν θα το πράξω, γιατί, δεν είμαστε ίδιοι».

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα των Συντακτών