Ο διπλός φόβος του Μαξίμου: Η «χαλαρή» ψήφος και η αποχή των ψηφοφόρων της Δεξιάς

Η αποχή και η χαλαρή ψήφος τρομάζει το Μαξίμου. Ο στόχος του 34% και οι προειδοποιήσεις των «δελφίνων» για την περίπτωση που το ποσοστό είναι κάτω από 30%

Σε μπούμερανγκ κινδυνεύει να μετατραπεί για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η στρατηγική του να «κάψει» την απλή αναλογική και να μην συζητήσει καν τη συγκρότηση κυβέρνησης από τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Ήδη, ο πρωθυπουργός, μαζί με την ανακοίνωση της ημερομηνίας της κάλπης, όρισε και το χρόνο για τη διεξαγωγή δεύτερων εκλογών, στις αρχές Ιουλίου-στις 2 ή στις 9.

Το μη διακύβευμα της ανάδειξης κυβέρνησης όμως λειτουργεί εκ των πραγμάτων αποτρεπτικά προκειμένου να προσέλθει στην κάλπη για έναν ψηφοφόρο με χαλαρούς δεσμούς με τη ΝΔ και πολύ περισσότερο για έναν ψηφοφόρο που είναι δυσαρεστημένος με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και θέλει να στείλει μήνυμα, έχοντας την «ασφάλεια» να ψηφίσει το κόμμα του στις δεύτερες κάλπες.

Στο πλαίσιο αυτό, η «χαλαρή ψήφος», η ψήφος με χαρακτηριστικά …ευρωεκλογών, αποτελεί μια επιπλέον πραγματική απειλή για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πέραν των απωλειών που έχει ήδη από το έγκλημα στα Τέμπη. Ένας δυσαρεστημένος ψηφοφόρος μπορεί να θελήσει να στείλει μήνυμα μέσω της υπερψήφισης στις πρώτες κάλπες ενός μικρότερου κόμματος ή με την επιλογή της αποχής – πολύ περισσότερο που μετά το Πάσχα δύσκολα θα έχει κάποιος τα έξοδα μετακίνησης να μεταβεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του για να ψηφίσει δυο ακόμα φορές. (Μην ξεχνάμε πως η μεγάλη διαφορά με την οποία ηττήθηκε ο Κώστας Καραμανλής από τον Γιώργο Παπανδρέου οφειλόταν ακριβώς στην αποχή λόγω δυσαρέσκειας μεγάλου αριθμού «γαλάζιων» ψηφοφόρων).

Το Μαξίμου, βεβαίως, κατανοεί πλήρως ότι το πραγματικό πολιτικό τοπίο ενόψει τυχόν δεύτερων εκλογών θα διαμορφωθεί το βράδυ της 21ης Μαΐου, με το αποτέλεσμα που θα βγάλουν οι κάλπες. Αν ο συσχετισμός δύναμης που θα βγάλουν οι κάλπες είναι αρνητικός για τη Νέα Δημοκρατία (πρώτη δύναμη ΣΥΡΙΖΑ ή διαφορά μιας ή δυο μονάδων υπέρ του νυν κυβερνώντος κόμματος) τότε είναι από αδύνατη ή πολύ δύσκολη η ανατροπή του σε τυχόν δεύτερες κάλπες του Ιουλίου. Θεωρείται βέβαιον ότι θα πολώσει μεν στα άκρα το κλίμα με τον ΣΥΡΙΖΑ (κατηγορώντας μάλιστα την …Κουμουνδούρου για αυτό), αλλά είναι εξίσου βέβαιον ότι αυτή η ακραία πόλωση δεν βρίσκει πρόσφορο έδαφος στα ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας.

Διαβάστε ακόμη  Η επίσημη ανακοίνωση της Τροχαίας για το θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα στην Ξάνθη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέτει ως στόχο για την 21η Μαΐου ένα ποσοστό γύρω στο 34%, καθώς αυτό εκτιμάται ότι θα του δώσει βάσιμες δυνατότητες να πείσει, έστω, ότι στις δεύτερες κάλπες θα μπορεί να διεκδικήσει την αυτοδυναμία τον Ιούλιο. Δεν θέτει δημοσίως όμως το στόχο αυτό γιατί φοβάται ότι θα περάσει …από κάτω- πιθανόν και πολύ από κάτω! Είναι δε χαρακτηριστικό πως στελέχη του κλίματός του, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης, δηλώνουν πως οποιοδήποτε ποσοστό που θα γράφει μπροστά τρία, από τριάντα και πάνω δηλαδή, είναι θετικό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο, με ένα ποσοστό κάτω από 30% στις 21 Μαΐου όχι μόνο θα απολέσει τις πιθανότητες ακόμα και για την πρώτη θέση αν γίνουν εκλογές τον Ιούλιο, αλλά και θα βρεθεί αντιμέτωπος με την εσωκομματική αμφισβήτηση.

Κορυφαία στελέχη της ΝΔ που συνομίλησαν με το iEidiseis διαμηνύουν πως ένα ποσοστό κάτω από 30% στις εκλογές της 21ης Μαΐου θα είναι ήττα και αυτό δεν μπορεί παρά να διαφανεί στο δημόσιο διάλογο. «Ήττα θα αποτελεί και ένα ποσοστό 30-32%, αλλά εκεί θα κάνουμε την ανάγκη φιλοτιμία και θα πούμε ότι είναι …νίκη», αναφέρουν χαρακτηριστικά τα ίδια στελέχη.

Πηγή: ieidiseis.gr