Ο «εκλεκτός» Μένιος Φουρθιώτης: Από περσόνα της trash TV συνομιλητής της κυβέρνησης.

Το Μεγάλο Σάββατο οδηγείται στον ανακριτή ο Μένιος Φουρθιώτης για να απολογηθεί κατηγορούμενος για δύο κακουργήματα και επτά πλημμελήματα σχετικά με τις σκηνοθετημένες επιθέσεις έξω από το σπίτι του, με καλάσνικοφ και εκρηκτικό μηχανισμό. Μαζί τους στον ανακριτή θα οδηγηθούν και οι συγκατηγορούμενοι του, οι οποίοι κατηγορούνται ως οι εκτελεστές των «συμβολαίων» Φουρθιώτη, αλλά και ως οι δράστες της ένοπλης επίθεσης κατά αστυνομικών της Ομάδας ΔΙΑΣ στη Νέα Ερυθραία.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν ύστερα από έρευνα της αστυνομίας τόσο για τα προαναφερόμενα περιστατικά, όσο και για τις καταγγελίες του Κώστα Βαξεβάνη, ο οποίος με άρθρο του αποκάλυψε πληροφορίες ότι οι επιθέσεις στο σπίτι του τηλεπαρουσιαστή ήταν σκηνοθετημένες από τον ίδιο και επιπλέον πως υπάρχει συμβόλαιο και για επίθεση σε βάρος του κατ΄ενολή του Φουρθιώτη.

Αξίζει να σημειωθεί πως ερωτήματα έχει προκαλέσει το ποσό το οποίο φέρεται να έχει δώσει ο Μένιος Φουρθιώτης στους δύο εκτελεστές. Αστυνομικές πηγές, που επικαλείται η εφημερίδα «Αυγή», τονίζουν ότι τα 40.000 ευρώ είναι ποσό που αντιστοιχεί σε συμβόλαιο θανάτου και σε καμία περίπτωση δεν κοστολογούνται τόσο στον κόσμο της νύχτας «οι μπαλοθιές και οι στρακαστρούκες».

Επίσης παράδοξο είναι πως όπως αποκαλύπτεται από υπηρεσιακά έγγραφα και επιστολές του Μένιου Φουρθιώτη, τα οποία δημοσιεύει η εφημερίδα «Αυγή», ο τηλεπαρουσιαστής – προσφάτως και εκδότης – ακολουθούσε την τακτική να παρουσιάζεται ως θύμα απειλών και επιθέσεων, αλλά και να εκβιάζει και να πιέζει παρασκηνιακά για να εξασφαλίσει αστυνομική φύλαξη και συνοδεία, χωρίς ωστόσο να κινηθεί κανείς κρατικός μηχανισμός, αλλά και δίχως κάποιος κυβερνητικός παράγοντας να καταγγείλει τις πρακτικές του.

Αντίθετα, με την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Ιούλιο του 2019, ο Μένιος Φουρθιώτης μετατρέπεται από μια καλτ φιγούρα της τηλεόρασης σε προνομιακό συνομιλητή υπουργών και πραγματοποιεί συναντήσεις ακόμη και στο Μέγαρο Μαξίμου. Συμπεριλήφθηκε στη λίστα Πέτσα με ανενεργές ιστοσελίδες, έστησε κομπίνα με το πρόγραμμα «ΣυνΕργασία» χωρίς ποτέ να διωχθεί ή να επιστρέψει τα χρήματα, μπαινόβγαινε με μπράβους σε γραφεία υπουργών, ενώ στην εκπομπή του αλλά και στην εφημερίδα του φιλοξενεί συστηματικά κυβερνητικά στελέχη και αποθεώνει την κυβέρνηση της ΝΔ και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η «Αυγή» αναφέρει πως την τελευταία στιγμή – και έπειτα από παρέμβαση επιχειρηματικών κύκλων – δεν πέρασε, σε τροπολογία που αφορούσε τα ΜΜΕ, διάταξη που θα καθιστούσε σε μια νύχτα τον Φουρθιώτη καναλάρχη με έδρα την Κύπρο ή τη Βουλγαρία και δικαίωμα εκπομπής στην ελληνική επικράτεια. Ωστόσο ο Φουρθιώτης φέρεται να είχε συναντήσει αρκετές φορές, όπως λέει το ρεπορτάζ, υπουργούς που βρίσκονται στο στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον και ελάμβανε διαβεβαιώσεις ότι «όλα εξελίσσονται σύμφωνα με το σχέδιο που μου έχουν υποσχεθεί», όπως έλεγε σε συνομιλητές τους.

Και ίσως το σχέδιο να εξελισσόταν πράγματι όπως είχε συμφωνήσει ο Μένιος Φουρθιώτης, αν δεν ερχόταν στο φως από τον αντιδήμαρχο Ραφήνας το θέμα της αστυνομικής προστασίας που του παρείχε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ο Μένιος Φουρθιώτης φέρεται να ζητάει επίμονα αστυνομική προστασία από το 2017, ωστόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε αρνηθεί να του τη χορηγήσει. Όλα αλλάζουν όταν η ΝΔ αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα σχετικά έγγραφα που δημοσιεύει η εφημερίδα «Αυγή».

Υπενθυμίζεται επίσης πως μετά την αποκάλυψη των μέτρων φύλαξης στα μέσα Μαρτίου, η ΕΛΑΣ σε ανακοίνωσή της ανέφερε πως «δημοσιεύματα στο Διαδίκτυο περί φύλαξης (σημ: του Μένιου Φουρθιώτη) δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα»… Ενδεχομένως το άνοιγμα των τηλεφώνων και των επικοινωνιών του παρουσιαστή – αν προχωρήσει – θα μπορούσε να ρίξει φως στην υπόθεση, αλλά και να αποκαλύψει τις σχέσεις εξάρτησης, που αντανακλώνται και στις αρχικές προσπάθειες συγκάλυψης της υπόθεσης.

►Στις 4 Δεκεμβρίου του 2019, ο Μένιος Φουρθιώτης ζητάει αστυνομική φρούρηση του ραδιοφωνικού του σταθμού, προσωπική φύλαξη και συνοδεία του από αστυνομικούς σε 24ωρη βάση.

►Η ΕΛ.ΑΣ. αποφασίζει στις 19 Δεκεμβρίου την επιτήρηση του Party FM, κάτι που, όπως φαίνεται, δεν ικανοποιεί τον παρουσιαστή, ο οποίος επανέρχεται με επιστολές στις 20 και 30 Δεκεμβρίου για να ζητήσει την 24ωρη φύλαξη του σταθμού.

►Στις 2 Ιανουαρίου του 2020 ο παρουσιαστής ενημερώνει την αστυνομία πως άγνωστοι τηλεφώνησαν στον τηλεοπτικό σταθμό Epsilon ισχυριζόμενοι ότι τοποθέτησαν εκρηκτικό μηχανισμό. Η αστυνομία μετέβη στο σημείο και εκκένωσε το τηλεοπτικό στούντιο, δίχως όμως να βρεθεί εκρηκτικός μηχανισμός. Παρ’ όλ’ αυτά την ίδια μέρα η ΕΛ.ΑΣ. «διορθώνει» την απόφαση της 19ης Δεκεμβρίου και παρέχει τελικά 24ωρη φύλαξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Party FM, ενώ ξεκινά και η επιτήρηση του τηλεοπτικού σταθμού Epsilon.

►Δύο μέρες μετά και συγκεκριμένα στις 4 Ιανουαρίου του 2020 στενή συνεργάτις του Μένιου Φουρθιώτη ενημερώνει με e-mail κυβερνητικό παράγοντα – με την προσφώνηση «Στρατηγέ μου» – για το συμβάν και ζητάει τη φύλαξη του παρουσιαστή «ως ευπαθούς στόχου». Μάλιστα τονίζει στην επιστολή της πως «οι απειλές επικεντρώνονται από τους αγνώστους στο γεγονός ότι παρουσιάζουμε το έργο του υπουργείου σας σε κάθε εκπομπή, ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες τις επιτυχίες της αστυνομίας», ενώ κάνει λόγο για άμεση στοχοποίηση του Φουρθιώτη από τον Αλέξη Τσίπρα, εξαιτίας της προβολής από τον παρουσιαστή του κυβερνητικού έργου.

Διαβάστε ακόμη  Η επίσημη ανακοίνωση της Τροχαίας για το θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα στην Ξάνθη

►Στις 20 Μαΐου ο Μένιος Φουρθιώτης καταγγέλλει πως άτομα που τον απειλούν «δεν δίστασαν να πλησιάσουν πρόσωπο της οικογένειάς μου με το αυτοκίνητό τους, ωθώντας το προκειμένου να βγει εκτός δρόμου».

►Στις 23 Μαΐου επανέρχεται με νέα καταγγελία αναφέροντας ότι δύο άτομα εισέβαλαν στο studio όπου εργάζεται στο Μαρούσι και τον απείλησαν.

►Στις 26 Μαΐου καταγγέλλει ακόμη μια εισβολή στον τηλεοπτικό σταθμό στον οποίο εργάζεται. Παρά το γεγονός ότι οι επιθέσεις εις βάρος του δεν επιβεβαιώνονται, στις 26 Μαΐου το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. αποφασίζει τη διάθεση ενός αστυνομικού για διάστημα τριών μηνών, ως συνοδευτική ασφάλεια στον παρουσιαστή, και τον καλεί να υποδείξει τον αστυνομικό που επιθυμεί για την πλήρωση της θέσης.

►Η απόφαση της ΕΛ.ΑΣ. δεν ικανοποιεί τον Φουρθιώτη, που αποστέλλει νέα επιστολή την 1η Ιουνίου του 2020, ενώ συνομιλεί τηλεφωνικά και με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να ζητήσει επιπλέον αστυνομικούς για την ασφάλειά του.

►Στις 24 Ιουνίου αποφασίζεται από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. η συνέχιση της επιτήρησης του τηλεοπτικού σταθμού Epsilon σε 24ωρη βάση.

►Ο Αύγουστος είναι ο τελευταίος μήνας που o Μένιος Φουρθιώτης δικαιούται αστυνομική φύλαξη με βάση την απόφαση της 26ης Μαΐου. Από τις αρχές Αυγούστου ο παρουσιαστής βομβαρδίζει με επιστολές -3.8, 4.8, 5.8, 6.8, 12.8- το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ζητώντας παράταση και αύξηση των μέτρων φύλαξης που του έχουν χορηγηθεί. Στις 12 Αυγούστου ο Φουρθιώτης καταγγέλλει ότι δύο άγνωστοι επιβαίνοντες σε μηχανή προκάλεσαν πυρκαγιά σε κουβούκλιο – σκοπιά, έξω από το σπίτι του. Σε επιστολή του, ισχυρίζεται ότι σημειώθηκαν σοβαρές ζημιές στην οικία του, έσπασαν τα τζάμια και υπέστη ολική καταστροφή το φυλάκιο. Στην επόμενη παράγραφο της ίδιας επιστολής ο Φουρθιώτης αναφέρει ότι «την ώρα της επίθεσης βρισκόμουν μέσα στο σπίτι αλλά δεν αντιλήφθηκα τίποτα, καθώς η οικία μου έχει αλεξίσφαιρα τζάμια, ενώ η κάμερα ασφαλείας ήταν εκτός λειτουργίας λόγω τεχνικού προβλήματος», για να προσθέσει ότι κάτι μυρίστηκε ότι συνέβη την επομένη μέρα το πρωί, όταν είδε την περιοχή αποκλεισμένη από αστυνομικές δυνάμεις. Σύμφωνα, βέβαια, με το πόρισμα της Ασφάλειας, που φέρει ημερομηνία 14 Αυγούστου, «η πυρκαγιά κατασβέστηκε με λάστιχο ποτίσματος πριν την άφιξη της Πυροσβεστικής», στο σημείο βρέθηκαν μπουκάλια με εύφλεκτο υλικό, ενώ οι δράστες ήταν δύο και επέβαιναν σε μοτοσυκλέτα. Παρά το γελοίον του πράγματος -Φουρθιώτη και αστυνομίας-, την ίδια ημέρα αποφασίζεται και η συνέχιση της διάθεσης ενός αστυνομικού στον Μένιο Φουρθιώτη για ακόμη τρεις μήνες.

►Στις 3 Σεπτεμβρίου και με το αίτημα για χορήγηση επιπλέον αστυνομικών να μένει ανικανοποίητο, ο Μένιος Φουρθιώτης καταγγέλλει ότι δύο άτομα επιχείρησαν να εισβάλουν στο σπίτι του, την ώρα που μέσα σε αυτό βρισκόταν η ξαδέρφη του.

►Τελικά το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας αποφασίζει στις 2 Νοεμβρίου να διατεθούν δύο αστυνομικοί στον Φουρθιώτη για τρεις ακόμη μήνες.

►Με επιστολή του στις 24 Δεκεμβρίου ζητάει να γίνει αορίστου διαρκείας η φρούρησή του και να του διατεθούν επιπλέον τρεις αστυνομικοί ανά βάρδια και μια υπηρεσιακή μοτοσυκλέτα. Το κρίσιμο σε αυτή την επιστολή είναι ότι αναφέρεται σε στοχοποίησή του από την εφημερίδα Documento και την ιστοσελίδα Το Κουτί της Πανδώρας, δίχως άλλη αναφορά σε κάποιο μέσο ενημέρωσης. Μάλιστα αυτή η επιστολή κοινοποιείται στους κυρίους Μητσοτάκη, Πέτσα και Δημητριάδη, μεταξύ άλλων θεσμικών και πολιτικών παραγόντων.

►Έτσι, στις 31 Δεκεμβρίου αποφασίζεται η συνέχιση διάθεσης δύο αστυνομικών για τρεις ακόμη μήνες.

►Στις 2 Ιανουαρίου ο Φουρθιώτης καταγγέλλει τηλεφώνημα για βόμβα στον τηλεοπτικό σταθμό Epsilon, χωρίς η ΕΛ.ΑΣ. να εντοπίσει κάτι στον έλεγχο που ακολουθεί, ενώ στις 10 Ιανουαρίου προκαλούνται φθορές στο αυτοκίνητο του διευθυντή ειδήσεων του Epsilon μετά από εμπρησμό.

►Τελικά ο Φουρθιώτης θα λάβει επιπλέον ασφάλεια με απόφαση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. στις 14 Ιανουαρίου, όταν και διατίθενται πλέον στον παρουσιαστή τρεις αστυνομικοί, μία υπηρεσιακή μοτοσυκλέτα, αποφασίζεται η φρούρηση του Epsilon, του Party FM, της οικίας του και της εφημερίδας «Αποκαλυπτικά» για έξι μήνες. Η τελευταία απόφαση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. έχει ημερομηνία 1 Φεβρουαρίου και με αυτήν διατηρούνται τα προηγούμενα μέτρα φύλαξης και επιπλέον διατίθεται στον Φουρθιώτη και ένα συνοδευτικό αυτοκίνητο. 

Tvxs.