Ο πληθωρισμός έφτασε 10,2% τον Απρίλιο – Εκτός από την ενέργεια, «φωτιά» και στο σούπερ μάρκετ.

Ένα ακόμα αρνητικό ρεκόρ καταρρίπτεται επί κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 10,2% για τον μήνα Απρίλιο, σπάζοντας το ρεκόρ του Απριλίου του 1994.

«Φωτιά» στο κυβερνητικό αφήγημα βάζει ο πληθωρισμός που καλπάζει ανεξέλεγκτος. Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ ο πληθωρισμός για τον μήνα Απρίλιο του 2022 έφτασε το 10,2%, ως αναμενόταν άλλωστε μετά τα προσωρινά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα πριν από μερικές ημέρες η Eurostat.

Το ποσοστό είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά που έχει οδηγήσει στη φτωχοποίηση των νοικοκυριών καθώς το οικογενειακό εισόδημα «ψαλιδίζεται» πριν τα μέσα του μήνα. Για έναν ακόμα μήνα, η «έκρηξη» του πληθωρισμού θα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο φυσικό αέριο, στο ηλεκτρικό ρεύμα, τα καύσιμα και στις τιμές των τροφίμων.

Την ίδια ώρα, σήμερα αναρτώνται και τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις

Τη μεγαλύτερη ανατίμηση είχαν: φυσικό αέριο με 122,6% , ηλεκτρικό ρεύμα με 78,8%, πετρέλαιο θέρμανσης με 65,1%, καύσιμα και λιπαντικά 29% ενώ έλαια και λίπη είχαν 22%.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις εν συγκρίσει με τον Μάρτιο του 2022 ήταν: το φυσικό αέριο, το αρνί και το κατσίκι και το ηλεκτρικό ρεύμα.

«Εκρηκτικές» είναι οι αυξήσεις εν συγκρίσει με τον Απρίλιο του 2021, έναν χρόνο νωρίτερα δηλαδή, με το φυσικό αέριο να καταγράφει αύξηση 122,6%, το ηλεκτρικό ρεύμα 88,8%, το πετρέλαιο θέρμανσης 65,1%, τα καύσιμα 29% και τρόφιμα.

Διαβάστε ακόμη  Υπό εξαφάνιση η μελισσοκομία στον Έβρο! Κυβέρνηση και βουλευτές περί άλλων τυρβάζουν

«Διψήφιος πληθωρισμός με ευθύνη Μητσοτάκη»

«Ενώ οι πολίτες ήδη αναγκάζονται να επιλέξουν αν θα πληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος, τις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις ή αν θα καλύψουν βασικές βιοτικές τους ανάγκες, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει νέο ρεκόρ για τον πληθωρισμό τον Απρίλιο στο 10,2%» επισημαίνουν σε κοινή τους δήλωση η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Έφη Αχτσιόγλου και ο τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Αλέξης Χαρίτσης.

«Με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ, που επί 9 ολόκληρους μήνες αρνείται να λάβει δραστικά μέτρα για την ανάσχεση της ακρίβειας, η χώρα μας καταγράφει διψήφιο πληθωρισμό για πρώτη φορά μετά από 28 χρόνια. Οι πολίτες συνειδητοποιούν με τον πιο επώδυνο τρόπο ότι η πολιτική της κυβέρνησης ισοδυναμεί με οικονομική και κοινωνική καταστροφή» τονίζουν.

«Οι προσπάθειες του κ. Μητσοτάκη να κατευνάσει την κοινωνική οργή, επιδοτώντας την αισχροκέρδεια με δημόσιο χρήμα, δεν ξεγελούν πλέον κανέναν. Η αντίστροφη μέτρηση για μια προοδευτική κυβέρνηση που θα ξηλώσει τον μηχανισμό αισχροκέρδειας και θα εφαρμόσει ένα ριζοσπαστικό και ρεαλιστικό σχέδιο ανασυγκρότησης της οικονομίας και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, έχει ξεκινήσει» καταλήγουν οι δύο τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Πηγή: documentonews.gr