Ο ρόλος της Αλεξανδρούπολης στην εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία

Η πρόταση του Προέδρου του ΟΛΑ Κωνσταντίνου Χατζημιχαήλ για εναλλακτικές χερσαίες διαδρομές με φόντο το λιμάνι Αλεξανδρούπολης

Φόβοι για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια

Η αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία που επέτρεπε την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας έχει αναζωπυρώσει φόβους για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, με τους αναλυτές να περιγράφουν την κατάρρευση της πρωτοβουλίας ως αναπόφευκτη οπισθοδρόμηση και ισχυρό πλήγμα για τις αγορές. Εντωμεταξύ, τελεσίγραφο τριών μηνών έδωσε η Ρωσία στα Ηνωμένα Έθνη διαμηνύοντας πως σε αυτό το χρονικό διάστημα θα πρέπει να εφαρμοστούν οι όροι ενός μνημονίου που θα διευκολύνει τις ρωσικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, ώστε να ξαναμπεί σε διαδικασία συνομιλιών η Μόσχα για τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών.

Η Ρωσία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της από τη Συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας που είχε επιτευχθεί πριν από έναν χρόνο με διαμεσολαβητή τον ΟΗΕ, και η οποία επέτρεπε στην Ουκρανία να εξάγει σιτηρά μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Το Κρεμλίνο διαμαρτυρήθηκε ότι δεν τηρήθηκαν οι δεσμεύσεις για τη διευκόλυνση των δικών της εξαγωγών σε τρόφιμα και λιπάσματα. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι το βάρος πέφτει τώρα στα Ηνωμένα Έθνη να εφαρμόσουν τους ρωσικούς όρους, αν θέλουν να επιστρέψει η Μόσχα σε συνομιλίες για να συνδράμει στη διευκόλυνση των ουκρανικών εξαγωγών.

Σημειώνεται πως ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουτζάριτς δήλωσε πως υπάρχει ένας “αριθμός ιδεών που αναπτύσσονται” για να βοηθηθεί η μεταφορά ουκρανικών και ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων στις παγκόσμιες αγορές μετά την απόφαση της Μόσχας να καταγγείλει την συμφωνία που επιτρέπει την ασφαλή εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία στη Μαύρη Θάλασσα.

Την Τρίτη είχαν συνομιλίες οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Τουρκίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Χακάν Φιντάν, για διαδρομές εξαγωγών των ρωσικών σιτηρών “οι οποίοι δεν θα υπόκεινται στον κίνδυνο από πλευράς Κιέβου και του σαμποτάζ της Δύσης”. Η συνέχιση των εξαγωγών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, όπως προτείνει το Κίεβο, θα σήμαινε “ορισμένους κινδύνους” ασφαλείας, προειδοποίησε το Κρεμλίνο.

“Απουσία των κατάλληλων εγγυήσεων ασφαλείας, τίθενται ορισμένοι κίνδυνοι”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ προσθέτοντας ότι “αν γίνει κάτι χωρίς την Ρωσία, αυτοί οι κίνδυνοι πρέπει να ληφθούν υπ΄όψιν”.

Το μήνυμα Χατζημιχαήλ

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ σημείωσε την ανάγκη δημιουργίας νέων χερσαίων διαδρόμων προς το λιμάνι μας, μετά την απόσυρση της Ρωσίας από τη συμφωνία σιτηρών. Σημειώνεται πως υπάρχουν δυνατότητες αποθήκευσης και μεταφόρτωσης έως 200.000 τόνων σιτηρών το μήνα στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης. Ο κ. Χατζημιχαήλ έγραψε σχετικά στο Twitter: «Η αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για την απρόσκοπτη ροή ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών καθιστά εξαιρετικά αναγκαία τη δημιουργία νέων ή την ενεργοποίηση εναλλακτικών χερσαίων διαδρόμων προς το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης! Η λύση, μεταξύ άλλων, είναι η Πρωτοβουλία 5 + 1 της Δυτικής Μαύρης Θάλασσας Χώρες!».

Ο κ. Χατζιμιχαήλ, τον Ιούλιο του 2022, μετά την υπογραφή των συμφωνιών για τα σιτηρά, δήλωσε ότι η διαφοροποίηση των διαδρόμων τροφίμων ήταν απαραίτητη για την αποφυγή παρόμοιων κρίσεων στο μέλλον ή ως εναλλακτικό σενάριο σε περίπτωση καταγγελίας των συμφωνιών για τα σιτηρά που υπογράφηκαν στην Τουρκία.

Τον Ιούνιο του 2023, στην Αλεξανδρούπολη, με πρωτοβουλία του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Γιώργου Τσούνη, πραγματοποιήθηκε συνάντηση διπλωματών από τα κράτη του δυτικού τμήματος της Μαύρης Θάλασσας σε μορφή 5 + 1 – Ουκρανία, Μολδαβία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες.

Εκεί συζητήθηκε η εμβάθυνση της συνεργασίας και την ενίσχυση των υποδομών, των διαδρόμων και των δικτύων που διασχίζουν και συνδέουν τις πέντε χώρες.

Πηγή: gnomionline.gr