Ο Σ. Φάμελλος για τα χρυσωρυχεία και τα αντιπλημμυρικά έργα στον Έβρο

Για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών κινδύνων και το ζήτημα των χρυσορυχείων στον Έβρο τοποθετήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος βρέθηκε σήμερα στην Αλεξανδρούπολη.

«Έχουμε έρθει σήμερα στην Αλεξανδρούπολη για να ξεκινήσουμε με τους συνεργάτες από την περιφέρεια ΑΜ-Θ το νέο πρόγραμμα για την έγκαιρη προειδοποίηση σχετικά με τον πλημμυρικό κίνδυνο στον ποταμό Έβρο» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός, προσθέτοντας ότι η χρηματοδότηση που θα έχει η ειδική γραμματεία υδάτων αλλά και η αποκεντρωμένη διοίκηση ΑΜ-Θ, ανέρχεται σε περίπου 1.4 εκατ. ευρώ.

Όχι απλά προειδοποίηση αλλά και υδραυλικές λύσεις για τις πλημμύρες

«Μέσα σε 3 χρόνια, και σε συνεργασία με τη Βουλγαρία, το έργο αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να εγκαταστήσουμε ένα σύστημα που θα έχει και διοικητική και τεχνική επάρκεια, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μια κοινή ομάδα εργασίας και να κάνουμε ένα ακόμα βήμα μπροστά αναφορικά με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία» εξήγησε στη συνέχεια, συμπληρώνοντας πως όλα αυτά τα συστήματα θα μπουν σε μια ενιαία βάση δεδομένων, έτσι ώστε να αναπτυχθεί λογισμικό αλλά και τεχνική ομάδα εργασίας με στόχο να γίνεται όχι απλά προειδοποίηση για το πλημμυρικό πλήγμα αλλά να υπάρχει και τεχνική και υδραυλική λύση.

«Είναι γνωστό ότι για τον Έβρο και γενικότερα για τη Θράκη το ζήτημα των πλημμυρών είναι ιδιαίτερα σημαντικό – μας ενδιαφέρει να αναπτυχθεί μια στενή συνεργασία με τη βουλγαρική πλευρά, καθώς και ο Νέστος και ο Στρυμόνας ενδιαφέρουν και αφορούν την Ελλάδα» γνωστοποίησε αμέσως μετά.

«Η συνεργασία που έχουμε σε επίπεδο αρχηγών κράτους από το 2016 δίνει τη δυνατότητα να έχουμε πολύ πιο ισχυρά τεχνικά εργαλεία στα Βαλκάνια. Θα μπορέσουμε ίσως να ξεφύγουμε από τη μόνιμη συζήτηση που γίνεται στον Έβρο για το τί θα κάνουμε με τα αναχώματα, με τις αποζημιώσεις, πώς θα καλύψουμε τις ανάγκες των αγροτών, και να μπούμε σε μια νέα σφαίρα πολιτικής πραγματικότητας, που έτσι κι αλλιώς πρέπει να την υποδεχτούμε, αφού η κλιματική αλλαγή μας θέτει νέα ερωτήματα, πολύ πιο ισχυρά» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός, κάνοντας αναφορά στις καταστροφικές καιρικές συνθήκες που έπληξαν Σαμοθράκη πριν από δύο χρόνια. «Ήταν ένα φαινόμενο το οποίο αντιμετωπίσαμε εκ των υστέρων με αποτελεσματικότητα – νομίζω τώρα θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε δράσεις εκ των προτέρων, δηλαδή δράσεις προληπτικές και όχι κατασταλτικές» υπογράμμισε.

«Το ερώτημα είναι απλό: αν θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε στη χώρα αυτή»

Σχετικά με τις επερχόμενες εθνικές εκλογές, ο κ. Φάμελλος σχολίασε: «Την εβδόμη Ιουλίου ο ελληνικός λαός θα κληθεί να αποφασίσει για την κυβέρνηση, όχι πλέον για την αγωνία και τη διαμαρτυρία για τα χρόνια που πέρασαν, όχι για το ευρωπαϊκό περιβάλλον αλλά για τη χώρα μας. Το ερώτημα είναι πάρα πολύ απλό: αν θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε, να ξεπερνάμε το καθεστώς της πολιτικής και οικονομικής χρεοκοπίας που άφησαν στη χώρα η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, και αν θα έχουμε την δυνατότητα να υπάρξει προκοπή – που σημαίνει δουλειά και τιμιότητα

«Όλες οι κοινωνικές ομάδες θα έχουν ασφαλή προοπτική στο μέλλον»

Μιλώντας για το σχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο αναπληρωτής υπουργός αποκάλυψε: «Τώρα μπορώ να σας το πω με βεβαιότητα, φέρνοντάς το μάλιστα και από τα συμβούλια υπουργών και τις διεθνείς συνεργασίες της χώρας, ότι όλες οι κοινωνικές ομάδες με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ασφαλή προοπτική στο μέλλον. Είτε κάποιος είναι επιχειρηματίας, είτε εργαζόμενος, είτε αγρότης, είτε συνταξιούχος, είτε νέος, είτε άνεργος, ξέρει ότι θα έχει καλύτερες αμοιβές, περισσότερη προοπτική και ένα ασφαλές γεωπολιτικό περιβάλλον, κάτι που φαίνεται τελευταία με τις κινήσεις των γειτόνων μας ότι ήταν απαραίτητο».

Ο ίδιος επεσήμανε μάλιστα ότι «η Ελλάδα είναι τώρα πιο ισχυρή στην Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που την Θράκη την ενδιαφέρει πάρα πολύ, έχει πολύ πιο ισχυρές συμμαχίες, οι αποφάσεις που θα έχουμε τις επόμενες ημέρες το αποδεικνύουν αυτό. Χρειαζόμαστε μια πιο παραγωγική και τίμια Ελλάδα: για αυτήν θα αποφασίσουμε την 7η Ιουλίου, νομίζω κανείς δε θα ρισκάρει να μπλέξει πάλι με χρεοκοπίες, με δάνεια και με κρυφά συμβόλαια, θέλουμε όλα να γίνονται με διαφάνεια, να είμαστε χαρούμενοι, να φτιάχνουμε τον τόπο μας ωραίο, γιατί η Ελλάδα έχει και ωραίο περιβάλλον, και ωραία ιστορία.»

«Θα παραβιάσει η ΝΔ τη βούληση της τοπικής κοινωνίας σχετικά με τα χρυσορυχεία;»

Τέλος, ο κ. Φάμελλος τοποθετήθηκε και σχετικά με τα χρυσορυχεία: «Αυτό που γνωρίζουμε εμείς, είναι ότι έχει απορριφθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση για τις γεωτρήσεις – στο αναπτυξιακό συνέδριο είχε γίνει μια μεγάλη συζήτηση για αυτό το θέμα. Είχα ζητήσει και από το περιφερειακό συμβούλιο και από τα δημοτικά συμβούλια να τοποθετηθούν – υπήρχε βούληση κατά του έργου αυτού, και όταν το ζήτημα αυτό εξετάστηκε με βάση τους περιβαλλοντικούς κανόνες, υπήρχε απόφαση κατά των χρυσορυχείων και από την αποκεντρωμένη διοίκηση. Θα ήθελα μια τοποθέτηση της ΝΔ σχετικά με το ζήτημα αυτό: θα παραβιάσει τη βούληση της τοπικής κοινωνίας, θα παραβιάσει τη περιβαλλοντική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Εμείς ξέρουμε ότι οι περιβαλλοντικοί κανόνες δημιουργούν νέες επενδύσεις, δημιουργούν θέσεις εργασίας, κάτι που κάναμε εδώ στην περιοχή με τους φορείς περιβάλλοντος. Έτσι δημιουργούμε και κυκλική οικονομία, και προοπτική, και σεβόμαστε το περιβάλλον. Από τη μεριά μας λοιπόν είναι ξεκάθαρο – με αναρχία τύπου far west δε μπορούμε να εγγυηθούμε κάτι για το περιβάλλον.» κατέληξε.