Ο Τάκης Θεοδωρικάκος έδειξε βίντεο στην Ευρωπαία Επίτροπο σχετικά με τους 92 μετανάστες στον Έβρο

Φωτογραφία: protothema.gr

Τη σοκαριστική και αποτρόπαια φωτογραφία με τους 92 γυμνούς μετανάστες στον Έβρο, έδειξε στην Ευρωπαία Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, στην σύνοδο των Υπουργών της Ε.Ε στο Λουξεμβούργο.

Η Ευρωπαία Επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον, είδε με έκπληξη την εικόνα των γυμνών μεταναστών από το κινητό τηλέφωνο τουΤάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος της περιέγραψε, με κάθε λεπτομέρεια το ανατριχιαστικό συμβάν της περασμένης Παρασκευής.

Μάλιστα ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ενημέρωσε, μέσω επιστολής του προς την Ευρωπαία Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και τους 27 ομολόγους του στην Ε.Ε, σχετικά με το περιστατικό που εξελίχθηκε στον Έβρο στις 14 Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Οκτωβρίου 2022, εντοπίστηκαν από την Ελληνική Αστυνομία 92 παράνομοι μετανάστες, γυμνοί, στις όχθες του ποταμού.

Διαβάστε αναλυτικά τα όσα έγγραψε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη – Τάκης Θεοδωρικάκος, μέσω της επιστολής του προς τους 27 ομολόγους του, αναφορικά με τους 92 μετανάστες που εντοπίστηκαν γυμνοί στις όχθες του ποταμού.

Αγαπητέ συνάδελφε,
Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σου σ’ ένα τραγικό περιστατικό που συνέβη στα ελληνο-τουρκικά σύνορα, στην περιοχή του Έβρου. Στις 14 Οκτωβρίου, την ημέρα που συμμετείχα στο Συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων, στο Λουξεμβούργο, άλλη μία προκλητική και απάνθρωπη ενέργεια έλαβε χώρα από πλευράς Τουρκίας. Το πρωί της 14ης Οκτωβρίου, στις 09:00, εβδομήντα οκτώ (78) παράτυποι μετανάστες εντοπίστηκαν γυμνοί από αστυνομικούς της Συνοριακής φύλαξης λίγα μέτρα από την κοίτη του ποταμού Έβρου.


Στις 10:30 εντοπίστηκε άλλα δεκατέσσερα (14) άτομα επίσης γυμνοί εντοπίστηκαν στο ίδιο σημείο. Οι Έλληνες αστυνομικοί τους είχαν δει νωρίτερα να εισέρχονται στην Ελλάδα από την τουρκική όχθη του ποταμού Έβρου, με πλαστικές λέμβους. Συνολικά, εντοπίστηκαν 92 παράτυποι μετανάστες (61 υπήκοοι Αφγανιστάν, 3 υπήκοοι Ιράν, 4 υπήκοοι Μαρόκου, 3 υπήκοοι Μπαγκλαντές και 5 υπήκοοι Πακιστάν, εκ των οποίων 6 παιδιά).

Διαβάστε ακόμη  Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Με βροχές και καταιγίδες η Δευτέρα – Νέο κύμα κακοκαιρίας από Τρίτη

Οι μετανάστες, που διασώθηκαν από την Ελληνική Αστυνομία, ανέφεραν στους αστυνομικούς ότι μεταφέρθηκαν στην τουρκική πλευρά του ποταμού Έβρου, σε περιοχή έναντι του σημείου που εντοπίστηκαν, με τουρκικά οχήματα, πριν επιβιβαστούν σε πλαστικές βάρκες για να περάσουν στο Ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, είχαν πέσει θύματα ληστείας- σωματικών βλαβών-προσβολής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας από προσωπικό των τουρκικών αρχών, οι οποίες τους υποχρέωσαν, μέσω απειλών και βίας, να περάσουν το ποτάμι.

Η Ελληνική Αστυνομία αμέσως μετά τον εντοπισμό των παράτυπων μεταναστών, ενημέρωσε τη Frontex και ξεκίνησε επιχείρηση διάσωσης, σε συνεργασία με τη Frontex.

Αγαπητέ συνάδελφε, με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας ενημερώσω για αυτό το προσβλητικό για την ανθρώπινη ζωή περιστατικό και να επαναλάβω τη μεγάλη μου ανησυχία για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική συμπεριφορά σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα που μας απασχολεί όλους. Δυστυχώς, το τελευταίο απάνθρωπο περιστατικό αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία συνεχίζει να εργαλειοποιεί τους μετανάστες, να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων, καθώς και τις θεμελιώδεις αρχές του ανθρωπισμού και των ευρωπαϊκών αξιών.

Η Τουρκία όχι μόνο απέτυχε να εφαρμόσει πλήρως τις διεθνείς της υποχρεώσεις όπως απορρέουν από την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016, αλλά συνεχίζει να χρησιμοποιεί τους μετανάστες και να τους εργαλειοποιεί, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο. Η τελευταία σκληρή και ταπεινωτική μεταχείριση αυτών των ανθρώπων θα πρέπει να καταδικαστεί κατηγορηματικά και πλήρως από όλους.