Ο θυρεοειδής αδένας και όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Στην εκπομπή Συμβουλές Υγείας με την Κατερίνα Καλεντερίδου μίλησε ο Ενδροκρινολόγος – Διαβητολόγος Δημήτρης Ασκητής. Θέμα της εκπομπής Ο θυρεοειδής αδένας και όσα πρέπει να γνωρίζουμε.

Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας με σχήμα πεταλούδας. Βρίσκεται στο κάτω μέρος του λαιμού “αγκαλιάζοντας” από μπροστά και πλάγια το άνω τμήμα της τραχείας. Ο θυρεοειδής αδένας είναι ο μεγαλύτερος ενδοκρινής αδένας στον άνθρωπο και όμως ζυγίζει μόνο 15-25 γραμμάρια.

Από το μέγεθός του δεν μπορεί κανείς να φανταστεί το πόσο σημαντικός είναι ο θυρεοειδής για τη σωστή λειτουργία όλων των συστημάτων του οργανισμού. Ο θυρεοειδής ρυθμίζει μέσω των ορμονών που παράγει κατά κύριο λόγο την παραγωγή, χρήση και αποθήκευση ενέργειας σε όλο το σώμα (διαδικασίες που είναι γνωστές σαν μεταβολισμός) και είναι σαν τον θερμοστάτη για όλα τα κύτταρα του οργανισμού. Έτσι διαταραχές της λειτουργίας του θυρεοειδούς μπορούν να επηρεάσουν πάρα πολλές πλευρές της ζωής μας.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι διαταραχές του θυρεοειδούς εμφανίζονται με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα στο γενικό πληθυσμό και αποτελούν μια από τις συνηθέστερες κατηγορίες παθήσεων.

Η πρόληψη οδηγεί σε έγκαιρη διάγνωση και θεραπευτική προσέγγιση των διαταραχών του θυρεοειδούς, οι οποίες και μπορούν ανάλογα με τη φύση τους να αντιμετωπιστούν με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή ή άλλη θεραπευτική παρέμβαση.

Δείτε το video της εκπομπής