«Όχι» στη μείωση των μισθωμάτων των κυλικείων είπε η Επιτροπή Α’βάθμιας δήμου Αλεξανδρούπολης

Απέρριψε το αίτημα του Σωματείου μισθωτών Σχολικών κυλικείων Έβρου για μείωση μισθώματος για το πρώτο τρίμηνο λειτουργίας των σχολείων η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Το Σωματείο Μισθωτών Σχολικών Κυλικείων Έβρου ύστερα από αίτηση που κατέθεσε στις 29-11-2021 προς τον πρόεδρο της σχολικής επιτροπής Α΄/θμιας εκπαίδευσης ζητά την μείωση του μισθώματος του πρώτου τριμήνου που έληξε στις 30-11-2021 κατά 40%, επικαλούμενο την κατάσταση που προέκυψε από την πανδημία COVID-19. Για τον λόγο αυτό ζήτησαν τη βοήθεια του Δήμου και της Σχολικής Επιτροπής Α/θμιας Εκπαίδευσης στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ώστε να είναι βιώσιμη η λειτουργία των κυλικείων.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Αλέξανδρος Παλαβουζόπουλος πρότεινε την απόρριψη του αιτήματος «γιατί δεν υπάρχει κεντρική εντολή για μείωση των μισθωμάτων και ήδη οι μισθωτές των κυλικείων έχουν πάρει διετή παράταση της σύμβασης λόγω της πανδημίας COVID-19».  

Η Σχολική Επιτροπή Α/θμιας εκπαίδευσης αφού άκουσε με προσοχή την εισήγηση του Προέδρου της συζήτησε το παραπάνω θέμα και αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:

«Δεν εγκρίνει την μείωση του μισθώματος των κυλικείων κατά 40%, γιατί δεν υπάρχει κεντρική εντολή για μείωση των μισθωμάτων και ήδη οι μισθωτές των κυλικείων έχουν πάρει διετή παράταση της σύμβασης λόγω της πανδημίας COVID19.

Άλλωστε ο καθορισμός του μισθώματος για τα σχολικά κυλικεία γίνεται με το τέλος κάθε τριμήνου λειτουργίας των σχολείων υπολογίζοντας μόνο τις μέρες που ήταν ανοιχτά και έτσι το μηνιαίο μίσθωμα μπορεί να υπολογιστεί από τις μέρες που δούλεψε το κυλικείο τον κάθε μήνα σύμφωνα με το σχολικό ημερολόγιο δραστηριότητας.

Επίσης καταβάλλουν μίσθωμα μόνο για τις μέρες λειτουργίας αφαιρώντας εκδρομές, απεργίες, εκκλησιασμούς και απουσίες μαθητών.

Λειτουργούν με εξασφαλισμένη «πελατεία» αφού ο αριθμός των μαθητών είναι ο ίδιος και χωρίς ανταγωνισμό.

Επίσης δεν καταβάλουν αντίτιμο για ρεύμα και νερό, ίντερνετ.

Πέρυσι είχε γίνει μείωση 40% για το πρώτο τρίμηνο και στη συνέχεια δεν καταβλήθηκε μίσθωμα μέχρι το τέλος του έτους.

Έτσι τα σχολεία δεν είχαν κανένα έσοδο και επιπλέον δεν πήραν από το κράτος τίποτε καθώς δεν ήταν ενταγμένα τα μισθωτήρια ως εμπορικές επιχειρήσεις και επιπλέον πλήρωσαν ρεύμα και νερό .

Θεωρούμε πως οι αιτιάσεις του σωματείου κυλικείων για μείωση εισοδήματος εμπίπτουν στην γενική οικονομική κατάσταση και τα όποια μέτρα στήριξης θα πρέπει να ληφθούν κεντρικά από το αρμόδιο υπουργείο για το σύνολο των επιχειρήσεων που θα εξασφαλίζουν ταυτόχρονα τα σχολεία».