«Όχι» στις έρευνες των χρυσωρυχείων στις Σάπες από την Αποκεντρωμένη

Στην απόρριψη του αιτήματος έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων για το έργο: «Ερευνητικό πρόγραμμα στον κεντρικό τομέα του Δημόσιου Μεταλλευτικού Χώρου Ε5 Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης», που κατέθεσε η εταιρεία «Μεταλλευτική Θράκη Α.Ε.»» προχώρησε με απόφασή του ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Δρ Ιωάννης Σάββας.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, πέρα από τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις φορέων και συλλογικών οργάνων του τόπου, η έλλειψη κοινωνικής συναίνεσης δεν επιτρέπει στην Αποκεντρωμένη να δώσει το ‘πράσινο φως’ στο αίτημα της εταιρείας.

Όπως αναφέρει σε σχετικό του σχόλιο το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων :
«Η «Μεταλλευτική Θράκης» είναι σήμερα κατά 100% θυγατρική της Eldorado Gold, έχοντας αλλάξει ξένους ιδιοκτήτες 6 φορές. Θυγατρική της Eldorado είναι πλέον και η «Χρυσωρυχεία Θράκης», ιδιοκτήτρια του μεταλλείου χρυσού Περάματος στον Έβρο. Από όλες αυτές τις κερδοσκοπικές μεταβιβάσεις του – δήθεν «Ελληνικού» – ορυκτού πλούτου, πλούτισαν εταιρείες και μέτοχοι αλλά η Ελλάδα δεν εισέπραξε ποτέ ούτε ένα ευρώ.

Τόσο το έργο χρυσού Σαπών, στον ΔΜΧ Ε5, όσο και το έργο Περάματος, ακυρώθηκαν από το ΣτΕ κατά την προηγούμενη δεκαετία για περιβαλλοντικούς λόγους (αποφάσεις 21702006 και 23152008 αντίστοιχα), όπως είχε ακυρωθεί και η μεταλλουργία χρυσού της TVX στη Χαλκιδική λίγο νωρίτερα. Αυτά πριν το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο κάνει στροφή 180 μοιρών προς την «ανάπτυξη» και αρχίσει να εγκρίνει θηριώδη έργα με κλειστά μάτια. Και μετά, τα πήρε όλα η Eldorado».

Για τη λήψη της απόφασης συνεκτιμήθηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση όλες οι κατατεθείσες γνωμοδοτήσεις υπηρεσιών και φορέων και ειδικά η αρνητική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης   Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, ενώ για τις τοπικές κοινωνίες Εβρου και Ροδόπης που εδώ και 20 χρόνια λένε όχι στα χρυσωρυχεία, η απόφαση του Δρ Σάββα αναφέρει: «Η υποστήριξη των εξορυκτικών δραστηριοτήτων προϋποθέτει περιβαλλοντικά συμβατούς όρους και προϋποθέτει επίτευξη της απαραίτητης κοινωνικής συναίνεσης ως προς τη σκοπιμότητα της δραστηριότητας μετά από συνεκτίμηση κόστους οφέλους με την οποία θα τεκμηριώνονται οι συνολικές επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη και στο περιβάλλον τόσο σε περιφερειακό όσο και σε Εθνικό επίπεδο».