Οδηγίες για την αντιμετώπιση πιθανού τοξικού νέφους

Σχετικά με την πυρκαγιά στον δήμο Αλεξανδρούπολης και την πιθανή δημιουργία τοξικού νέφους, συστήνονται τα παρακάτω στους πολίτες, προκειμένου να το αντιμετωπίσουν, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο

1) Παραμονή σε δροσερούς ή εσωτερικούς κλιματιζόμενους χώρους με τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά

2) Παράλληλα, κρίνεται σκόπιμο να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις. Αν μετακινούνται με αυτοκίνητο εντός της συγκεκριμένης περιοχής, παρακαλούνται να παραμένουν κλειστά και να τίθεται σε λειτουργία η ανακύκλωση αέρα καμπίνας.

3) Σύσταση στους ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον γιατρό τους και να λαμβάνουν την αγωγή τους συστηματικά σύμφωνα με τις οδηγίες του.

4) Συμπτώματα όπως η δυσκολία στην αναπνοή, ο βήχας ή η αποβολή πτυέλων θα πρέπει να αναφέρονται άμεσα στον θεράποντα πνευμονολόγο. Θερμή παράκληση για αποφυγή αλόγιστης χρήσης ηλεκτρικού ρεύματος έτσι ώστε να μην υπάρχει πιθανότητα διακοπών σε αναπνευστικούς ασθενείς που απαιτούν συνεχή λήψη οξυγονοθεραπείας.

Οδηγίες για προστασία:

A)Να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις. Δεν αποτελεί η ημέρα ευκαιρία για άθληση σε εξωτερικό περιβάλλον σε καμία περίπτωση.

Διαβάστε ακόμη  Τα 19 μέτρα Μητσοτάκη για τον Έβρο

B) Αν χρειάζεται μετακίνηση, να γίνεται με αυτοκίνητο, στο οποίο τα παράθυρα πρέπει να είναι κλειστά και ο κλιματισμός να χρησιμοποιείται με την επιλογή της εσωτερικής ανακύκλωσης αέρα.

C) Τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού όπως τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι εγκυμονούσες και οι θηλάζουσες θα πρέπει να απομακρυνθούν από την περιοχή της πυρκαγιάς, ή από περιοχές συσσώρευσης έντονου τοξικού νέφους. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, να παραμένουν σε εσωτερικό χώρο, σε δροσερό περιβάλλον.

D) Να υπάρχει συνεχής ενυδάτωση. Αν χρειαστεί κάποιος να επιχειρήσει σε μέτωπο πυρκαγιάς, να φροντίζει να έχει πρόσβαση σε νερό. Να εφυγραίνει τα μάτια, τη μύτη και το στόμα του.

Χρήση μάσκας για την προστασία από το τοξικό μείγμα σωματιδίων και αερίων, το οποίο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο.

Μετά Τιμής ,

ΜΠΟΓΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ,

Ιδιώτης Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος

Διδάκτωρ Δ.Π.Θ. MD-Phd,

Visiting Researcher Universita Degli Studi di Parma,

Γενικός Γραμματέας Δ.Σ. Ε.Πν.Ελ.(Διοικητικού Συμβουλίου Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας)

Delegate to the UEMS Pneumology Section