Οι απειλές Ερντογάν για το προσφυγικό φοβίζουν τον Έβρο

 Απειλεί να «καθαρίσει» την Κωνσταντινούπολη από πρόσφυγες και μετανάστες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, προκαλώντας ανησυχία στον Έβρο. Στην Πόλη έχουν συγκεντρωθεί 500.000 πρόσφυγες από τη Συρία και αρκετές χιλιάδες μετανάστες από χώρες της Ασίας και της Αφρικής και εκτιμάται ότι πολλοί εξ αυτών –μετανάστες κυρίως–μπορεί να επιλέξουν αντί για τα στρατόπεδα της νοτιοανατολικής Τουρκίας τη φυγή μέσω Εβρου και νησιών στην Ελλάδα.

«Ολα αυτά τα χρόνια εμείς εδώ στον Εβρο έχουμε έναν άτυπο πόλεμο, με την πίεση να αυξάνεται συνεχώς και να προσπαθούμε να την αντιμετωπίσουμε με ελάχιστα και παρωχημένα μέσα» λέει στην «Καθημερινή» αστυνομική πηγή στην περιοχή, τονίζοντας την επιτακτική, όπως τη χαρακτηρίζει, ανάγκη υλοποίησης, ενόψει ενδεχόμενης αύξησης των ροών, των αποφάσεων που έλαβε πριν από λίγες ημέρες η κυβέρνηση για ενίσχυση των συνοριακών δυνάμεων σε προσωπικό και υλικοτεχνικά μέσα (περιπολικά, θερμικές κάμερες κ.λπ).

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επισκέφθηκε πριν από ένα μήνα τον Εβρο και σε σύσκεψη στον αστυνομικό σταθμό του Χειμωνίου συζήτησε τα προβλήματα αλλά και τα αιτήματα των συνοριοφυλάκων. «Χρειαζόμαστε άμεσα τουλάχιστον 500 συνοριοφύλακες ώστε να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας στους ντόπιους κατοίκους και να γίνουμε ακόμα πιο αποτελεσματικοί» προσθέτει η ίδια πηγή και αποκαλύπτει ότι οι διακινητές έχουν χαράξει και νέους δρόμους για τη μεταφορά των «πελατών»τους στο εσωτερικό.

«Πλέον χρησιμοποιούν περάσματα στα ορεινά χωριά στον βόρειο Εβρο για να παρακάμπτουν τα μπλόκα μας στον αυτοκινητόδρομο και μέσω του κάμπου της Κομοτηνής να συνεχίζουν προς τη Θεσσαλονίκη. Εμείς για όλη την ορεινή περιοχή έχουμε δύο αυτοκίνητα (βαν) από τα οποία το ένα είναι συνήθως χαλασμένο. Επίσης, επιλέγουν και θαλάσσιες διαδρομές στο Βόρειο Αιγαίο, μεταφέροντας πρόσφυγες και μετανάστες με βάρκες από τις ακτές της ευρωπαϊκής Τουρκίας στην περιοχή του Αίμου, στα παράλια της Σαμοθράκης και της Αλεξανδρούπολης»

Το «κρυφτούλι»

Τι γίνεται όμως με τους αναρίθμητους παράνομους μετανάστες που περιμένουν στους τενεκεδομαχαλάδες της Κωνσταντινούπολης την ευκαιρία να προωθηθούν στον Εβρο για να περάσουν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας; Στελέχη μη κυβερνητικών οργανώσεων έλεγαν στην «Κ» ότι κανένας εξ αυτών δεν πρόκειται να συμμορφωθεί με το κάλεσμα των Αρχών, καθώς ο στόχος τους είναι να βρίσκονται πολύ κοντά στα σύνορα περιμένοντας την ευκαιρία για να μπουν σε ευρωπαϊκή χώρα. «Θα κρυφτούν στην αχανή πόλη μέχρις ότου περάσει η μπόρα για να ελπίζουν ότι θα περάσουν τα σύνορα στον Εβρο ή σε κάποιο κοντινό νησί» είπε ένας εξ αυτών.

Οι ανησυχίες για ενδεχόμενη έλευση προς την Ευρώπη και νέων προσφυγικών κυμάτων από τα παράλια της Μικράς Ασίας διατρέχουν ήδη τον «βαλκανικό διάδρομο», όπου παραμένουν ήδη εγκλωβισμένοι σε δομές αλλά και σε δάση χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Πλην της Ελλάδας, σε δομές στη Σερβία είναι καθηλωμένοι 3.000 πρόσφυγες και περισσότεροι από 5.000 μετανάστες από το Μπανγκλαντές, το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Πακιστάν κυρίως, οι οποίοι ζουν σε άθλιους καταυλισμούς στα δάση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, περιμένοντας να περάσουν κρυφά τα σύνορα με την Κροατία και από εκεί να συνεχίσουν προς τη Γερμανία. Εφτασαν εκεί με τη βοήθεια κυκλωμάτων που τους οδήγησαν μέσω Ελλάδας, Αλβανίας, Μαυροβουνίου, και επιβιώνουν χάρη στη βοήθεια εθελοντών και την οικονομική ενίσχυση της Ε.Ε. μέσω προγραμμάτων, η οποία όμως προσκρούει συχνά στις εθνοτικές αντιπαλότητες Σέρβων, Κροατών, Βόσνιων μουσουλμάνων, οι οποίες ταλανίζουν ακόμα την περιοχή από τον γιουγκοσλαβικό εμφύλιο.