Οι Έλληνες της Γερμανίας τιμούν τον Θρακιώτη μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή

Τι κι αν φέτος συμπληρώνονται 69 ολόκληρα χρόνια από το θάνατο του παγκοσμίου φήμης μαθηματικού, με καταγωγή από τον Έβρο, Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή; Οι Έλληνες της Γερμανίας δεν τον ξεχνούν ποτέ, κι έτσι, για ακόμη μία φορά, τον τίμησαν, τελώντας μνημόσυνο στο κοιμητήριο του Μονάχου Waldfriedhof Alter Teil.

Αυτή ήταν η τελευταία φορά που τελέσθηκε μνημόσυνο στο κοιμητήριο του Μονάχου, καθώς  σύντομα θα μεταφερθεί η επιτύμβια στήλη από τον τάφο του και θα τοποθετηθεί στον περίβολο της Εκκλησίας των Αγίων Πάντων Μονάχου. Η μετακίνηση της στήλης κρίνεται αναγκαία και συνδέεται με τη λήξη του μακροχρόνιου συμβολαίου ενοικίασης του τάφου της οικογένειας Καραθεοδωρή από τον Δήμο Μονάχου.

Η μόνη εν ζωή συγγενής του διάσημου μαθηματικού Καραθεοδωρή, η δισέγγονη του Δέσποινα Σκουτέρη, έδωσε γραπτώς την επιθυμία της για την μεταφορά και τοποθέτηση της επιτύμβιας στήλης στον περίβολο της Εκκλησίας, γράφοντας μεταξύ των άλλων,  χαρακτηριστικά στην επιστολή της τα ακόλουθα:

«Έλαβα την απόφαση αυτή καθότι ο προπάππος μου έζησε για πολλά χρόνια στο Μόναχο, διδάσκοντας στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, το οποίο τον τίμησε, δίνοντας σε αίθουσα διδασκαλίας τιμητικά το όνομά του. Αγάπησε το Μόναχο, στο οποίο άφησε την τελευταία του πνοή, τόσο εκείνος όσο και η σύζυγός του Ευφροσύνη και ο γιος του Στέφανος. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό για τους Έλληνες που ζούνε και εργάζονται στο Μόναχο, να γνωρίζουν ότι σ’ αυτή την πόλη έζησε και εργάστηκε ένας σπουδαίος Έλληνας, ένας κορυφαίος επιστήμονας».

Διαβάστε ακόμη  Με τιμές και συγκίνηση υποδέχθηκε η Αλεξανδρούπολη την Ολυμπιακή Φλόγα

Αξίζει να σημειωθεί πως ο πατέρας του Καραθεοδωρή, Στέφανος Καραθεοδωρή, ήταν νομικός από την Κωνσταντινούπολη με καταγωγή από τη Νέα Βύσσα. Εργάστηκε ως διπλωμάτης για την Οθωμανική Αυτοκρατορία, αρχικά ως γραμματέας και κατόπιν ως πρέσβης του Σουλτάνου στις Βρυξέλλες, την Αγία Πετρούπολη και το Βερολίνο. Η μητέρα του Καραθεοδωρή, Δέσποινα το γένος Πετροκοκκίνου, κατάγονταν από τη Χίο.

Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή γεννήθηκε στο Βερολίνο στις 13 Σεπτεμβρίου 1873. Αναδείχτηκε σε κορυφαίο μηχανικό και μαθηματικό παγκόσμιου επιπέδου, χρηματίζοντας καθηγητής σε τέσσερα γερμανικά πανεπιστήμια καθώς και στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ενώ ανέλαβε κατ’ εντολή του Βενιζέλου να οργανώσει το Πανεπιστήμιο της Ιωνίας στη Σμύρνη, των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης. Το έργο του Καραθεοδωρή έχει αγγίξει διάφορες πτυχές των μαθηματικών, όμως η ανάδειξή του μέσω του Μουσείου που λειτουργεί στην Κομοτηνή, αγγίζει όλα τα Μαθηματικά και την ιστορία τους. Ο Καραθεοδωρή υπήρξε και κορυφαίος μηχανικός και εργάστηκε στη κατασκευή της διώρυγας του Σουέζ. Τα μαθηματικά όμως ήταν αυτά που έκλεψαν την καρδιά του. Ανάμεσα στους μαθητές του υπήρξε και ο Άλμπερτ Αινστάιν.