Οι πληγέντες από τη φωτιά της Εύβοιας προειδοποιούν τους Εβρίτες για την Επιτροπή της κυβέρνησης

Την πικρή τους εμπειρία από τα μεγάλα λόγια και τις ανέξοδες υποσχέσεις για αποκατάσταση της Εύβοιας, μετά τη μεγάλη καταστροφή του 2021, μοιράζονται πολίτες του νησιού στέλνοντας παράλληλα ένα ηχηρό προειδοποιητικό μήνυμα στους κατοίκους του Έβρου. Όπως είναι γνωστό, εδώ και λίγες μέρες ανακοινώθηκε η σύσταση επιτροπής για την εκπόνηση αναπτυξιακού προγράμματος του Έβρου, μετά τις καταστροφικές συνέπειες σε περιβάλλον και οικονομία από τις φωτιές του καλοκαιριού. Από την επιτροπή αυτή, όπως έχουμε επισημάνει, απουσιάζουν ειδικοί επιστήμονες από την περιοχή μας.


Αντιθέτως, στην επιτροπή υπάρχουν καθηγητής από το ΑΠΘ καθώς και ο Σταύρος Μπένος, πρώην υπουργός και νυν πρόεδρος του Διαζώματος, ο οποίος  είχε αναλάβει το πρόγραμμα αποκατάστασης και στην Εύβοια. Όπως επισημαίνουν οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ «Βόρεια Εύβοια – Το Σχέδιο» (το οποίο μπορείτε να δείτε στο link: www.tosxedio.com) Νέλλη Ψαρρού και Ιωάννης Λαζάρου, «βλέποντας και τον τρόπο με τον οποίον σχεδιάζεται η “ανάπτυξη” πάνω στα καμένα και στην περιοχή σας, η Νέλλη Ψαρρού έγραψε ένα άρθρο για τα πεπραγμένα του κ.Μπένου στην Βόρεια Εύβοια, και μαρτυρίες των ίδιων των Ευβοιωτών.

Σημεία του άρθρου

«Στα καμένα του Έβρου στέλνει η κυβέρνηση και πάλι τον Σταύρο Μπένο, μετά την Βόρεια Εύβοια, όπως είχε διαφανεί ότι θα γινόταν εδώ και 2 μήνες σύμφωνα με δημοσιεύματα που προετοίμαζαν για κάτι τέτοιο. Και στην Βόρεια Εύβοια μέσω δημοσιευμάτων γινόταν η προετοιμασία μας, μόνο που εδώ βιάζονταν πολύ και έκαναν τα πάντα αδέξια και βιαστικά: τα δημοσιεύματα έβγαιναν ενώ ακόμη καιγόμασταν, η ανάθεση της “Ανασυγκρότησης” έγινε και πάλι όσο καιγόμασταν, και η “Επιτροπή” αποτελούνταν από έναν ιδιώτη (τον πρόεδρο του “Διαζώματος”, Σταύρο Μπένο) χωρίς καμία θεσμική αρμοδιότητα. Η ανυπαρξία θεσμικού πλαισίου και κάλυψης των μελετών και των επιτροπών εξέθεσε την κυβέρνηση και έχει θέσει τεράστια εμπόδια στην υλοποίηση των επιδιωκόμενων σχεδίων. Ο ίδιος ο Σταύρος Μπένος τυγχάνει της αποδοκιμασίας των ντόπιων, καθώς έχει γίνει σαφές πως ήρθε για να υλοποιήσει προαποφασισμένα σχέδια χωρίς τη συμμετοχή τους.

Να σημειωθεί πως, το μεγαλύτερο σχέδιο για την Βόρεια Εύβοια που επιδιώκεται να περάσει είναι το Ειδικό Χωροταξικό, και μάλιστα για περιοχές που δεν κάηκαν και ενώ υπάρχει ήδη κατατεθειμένο χωροταξικό στην περιοχή – μόλις 3 μήνες πριν την πυρκαγιά, που δεν ικανοποιεί όμως τα σχέδια της ΤΕΡΝΑ στην περιοχή.

Αυτές τις βιασύνες και προχειρότητες προσπαθεί σήμερα η κυβέρνηση να καλύψει στην περίπτωση του Έβρου. Έτσι, δεν στέλνει έναν ιδιώτη (τον ίδιον μάλλον ιδιώτη) μόνο και ακάλυπτο θεσμικά, αλλά τον πλαισιώνει από μια επιτροπή με (υφ)υπουργούς, ακαδημαϊκούς κλπ. Μάλιστα, έβγαλαν και σχετικό ΦΕΚ και όρισαν το νομικό πλαίσιο που θα καλύπτει τις εργασίες. Όμως, εκτιμούμε πως αυτή η πλαισίωση είναι μόνο τυπική, και γίνεται για να μην υπάρχει πάλι το πρόβλημα της νομιμοποίησης. Ας μην ξεχνάμε ότι, στην περίπτωση της Β. Εύβοιας τα πορίσματα των ακαδημαϊκών και της επιτροπής Goldamer για το δάσος μπήκαν στο συρτάρι και δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, δίνοντας σαφή αίσθηση σε όλους πως η παρουσία τους είχε μόνο σκοπό τον “επιστημονικό ”μανδύα και την ακαδημαϊκή νομιμοποίηση της όλης διαδικασίας».

Διαβάστε ακόμη  Σιγή ασυρμάτου για τον διαγωνισμό των μεγάλων έργων στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης

Το μήνυμα από τη Βόρεια Εύβοια, σε Έβρο, Ρόδο, Θεσσαλία

«Τόσο οι Επιτροπές “Ανάπτυξης” όσο και οι εξαγγελίες για αποζημιώσεις στους πληγέντες, για έργα αποκατάστασης, αναγέννησης και προστασίας από τις πλημμύρες αποτελούν φρούδες ελπίδες που σκοπό έχουν να εξανεμίζουν την οργή αλλά και τη διάθεση διεκδίκησης (πολιτικά, δικαστικά κλπ). Σε πολλές περιπτώσεις, γίνονται όχημα για πελατειακές σχέσεις και ρουσφετολογικές συνδιαλλαγές, όπου ο κάθε πληγείς προσπαθεί κατά μόνας και όχι συλλογικά να αντιμετωπίσει το πρόβλημά του. Γι’ αυτό το λόγο, για να ενημερώσουμε και να βοηθήσουμε στην αναγκαία συσπείρωση, διοργανώσαμε στις 29 Οκτωβρίου μια εκδήλωση στη Χαλκίδα με τίτλο “Από τη Βόρειο Εύβοια σε Έβρο, Ρόδο, Θεσσαλία… Εμείς τι κάνουμε;”.

Στην εκδήλωση κάλεσαν οι δημιουργοί των δύο ντοκιμαντέρ για την Βόρεια Εύβοια, ο Βασίλης Νίκας με το ντοκιμαντέρ “Βόρεια Εύβοια, Κανένας Νεκρός ” και οι Νέλλη Ψαρρού και Ιωάννης Λαζάρου, με το ντοκιμαντέρ σε δύο μέρη “Βόρεια Εύβοια, Το Σχέδιο” – τα τελευταία δύο μέρη αναρτημένα από καιρό στη σελίδα www.tosxedio.com , αποτελούν ήδη ταινίες αναφοράς για την πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια με μισό εκατομμύριο θεατές! Αφορμή για την εκδήλωση οι φετινές καταστροφές σε Έβρο, Ρόδο, Θεσσαλία, και όχι μόνο.

“Αν στα ντοκιμαντέρ μας για την καμένη Βόρεια Εύβοια αλλάζαμε το όνομα της περιοχής, σε Ρόδο, Έβρο, Κέρκυρα, ακόμα και Θεσσαλία, τότε η έρευνά μας θα μπορούσε κάλλιστα να αναφέρεται σε αυτές τις περιοχές”.

Με αυτόν τον προβληματισμό, εμείς, που έχουμε ζήσει τις ημέρες της πυρκαγιάς να καίγεται ο τόπος μας χωρίς κανένα σχέδιο πυροπροστασίας και αποτελεσματικής δασοπυρόσβεσης, σε συνδυασμό με την επιζήμια, όπως αποδείχθηκε, χρήση του 112, ενημερώνουμε τους συνανθρώπους μας στις περιοχές που έχουν πληγεί για τους κινδύνους και τις παγίδες των υποσχέσεων αποκατάστασης και στήριξης. Μοιραζόμαστε τη δική μας εμπειρία σχετικά με τη διαχείριση της βοήθειας που στάλθηκε ως αλληλεγγύη, την πορεία των αποζημιώσεων και, κυρίως, σχετικά με το πως πρέπει να προετοιμαστούμε ως πολίτες για τη σωτηρία των δασών μας που έχουν απομείνει. Μας απασχολεί δηλαδή το τι κάνουμε εμείς».

Περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ:

https://nellypsarrou.com/index.php?option=com_content&task=view&id=537&Itemid=80