Οι συνήγοροι των ΜΜΕ της Αλεξανδρούπολης για την απόπειρα φίμωσης τους από τον Δήμαρχο.

Με αφορμή την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜ-Θ, για την προσπάθεια φίμωσης των ΜΜΕ από τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης κ. Ζαμπούκη , καλεσμένοι στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΔΕΛΤΑ Τηλεόρασης ήταν οι συνήγοροι που εκπροσωπούν τα μέσα, (evrosonline.gr και e-evros.gr) κύριοι Γκοτσίδης και Κυριακίδης. 

Στο δελτίο, ήταν καλεσμένος και ο συνήγορος που έχει αναλάβει τις υποθέσεις από την πλευρά του Δημάρχου της Αλεξανδρούπολης, κύριος Σαρκετζής, όμως αρνήθηκε να παραστεί επειδή δεν ήθελε να τοποθετηθεί δημοσιά για το ζήτημα. 

Ο συνήγορος του ιστότοπου evrosonline , κ. Γκοτσίδης ξεκινώντας την τοποθέτηση του, ανέφερε την πορεία της ανθρωπότητας προς τον εκδημοκρατισμό των κοινωνιών όπου με  πολλούς αγώνες και θυσίες, καταλήξαμε σήμερα στο συμπέρασμα του δικαιώματος της ελευθέριας της έκφρασης που είναι ισότιμο με το δικαίωμα της ιδίας της ζωής. 

Χρησιμοποίησε επίσης με μια μικρή αλλαγή τη φράση του Ρήγα Φεραίου λέγοντας πως καλυτέρα μιας ώρας ελεύθερη έκφραση πάρα 40 χρονιά σκλαβιά και φυλακή και συνέχισε λέγοντας πως η κατάκτηση αυτή, του δικαιώματος της ελευθέριας της έκφρασης , του πλουραλισμού των μέσων και της ελευθέριας της πληροφορίας, περιγράφεται στον χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ε.Ε.

Στο προκείμενο , ο κ. Γκοτσίδης είπε : ένα δημοσίευμα για να θίγει την τιμή και την υπόληψη του προσώπου που ασκείται κριτική, θα πρέπει να περιέχει , ψεύδη, υβριστικά σχόλια, ή συκοφαντίες. Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα από τον ιστοτοπο evrosonline, που δημοσιεύθηκε στις 1.6.2020, τίποτα από τα παραπάνω δεν περιέχεται και ευκολά μπορεί να το διαπιστώσει ο κάθε αναγνώστης.  

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αφορά μια προμήθεια ηλεκτροκίνητων ποδηλάτων του Δήμου Αλεξανδρούπολης, με απευθείας ανάθεση , από εταιρία που κατά το ήμισυ ανήκει σε συγγενικό πρόσωπο Αντιδημάρχου. Όλα τα σχετικά έγγραφα έχουν δημοσιευτεί και στη Διαύγεια. 

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ξεκάθαρα, ότι η διαδικασία ήταν νόμιμη αλλά εγείρεται ζήτημα πολιτικής ηθικής. Επιπρόσθετα γίνεται ζήτημα στην προεκλογική καμπάνια του δημάρχου -ότι οι λέξεις ¨Απευθείας Ανάθεση¨ δεν περιλαμβάνονται στο λεξιλόγιο της παράταξής μας-. 

Για αυτό το δημοσίευμα  λοιπόν, συνεχίζει ο κ. Γκοτσίδης, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης αξιώνει αποζημίωση 33.500 ευρώ, για την προσβολή και ηθική βλάβη που θεωρεί ότι υπέστη. 

Θα διακινδυνεύσω να πω , συνεχίζει ο συνήγορος του evrosonline , ότι καμία τέτοια αγωγή δεν μπορεί να σταθεί, αφού όπως είπαμε και πριν στο δημοσίευμα καμία ύβρης, κανένα ψευδός ή συκοφαντία δεν περιέχεται. 

Διαβάστε ακόμη  Περιοδεία – παρωδία Σταϊκούρα στον Έβρο με αναμάσημα βαλτωμένων έργων

Και καταλήγει, λέγοντας πως η καλώς αρκούμενη δημοσιογραφία, είναι λειτούργημα γιατί με την κριτική που ασκεί στην εξουσία την ελέγχει, αυτορυθμίζει τις κοινωνικές σχέσεις και επιτελεί κοινωνικό έργο.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η τοποθέτηση του συνηγόρου του e-evros, κ. Κυριακίδη, ο οποίος συμφώνησε στα περισσότερα  με τον συνάδελφό και πρόσθεσε πως εντύπωση προξενεί , ότι ο Δήμαρχος στην περίπτωση του e-evros, κινήθηκε και απέστειλε αγωγή , σχεδόν ένα χρόνο αργότερα ενώ πρόκειται για αναδημοσίευση με αναφορά στην πηγή. 

Συνεχίζει λέγοντας πως ο Δήμαρχος στρέφεται συνολικά σε τρια μέσα και αξιώνει με τις αγωγές του, αποζημιώσεις 90.000 ευρώ. 

Κλείνοντας ο κ. Κυριακίδης έκανε αναφορά και επικαλέστηκε στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜ-Θ, την οποία αναπαρήγαγαν ιστορικά και μεγάλα πανελλαδικά ΜΜΕ, η οποία αναφέρει ότι θα παρακολουθεί την απόπειρα της οικονομικής εξόντωσης των δημοσιογράφων και ανησυχεί για την προσπάθεια φίμωσης,  χειραγώγησης και εκφοβισμού της ενημέρωσης και καλεί τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης να αναθεωρήσει την στάση του αυτή , σεβόμενος την ανεξαρτησία των δημοσιογράφων, αντιλαμβανόμενος της συνθήκης ,  πως είναι δημόσιο πρόσωπο.

Στο νομικό και πολιτικό πλαίσιο , τοποθετήθηκε κλείνοντας ο κ. Γκοτσίδης λέγοντας : σε κάθε περίπτωση θεωρώ υπερβολική την αντίδραση του Δημάρχου κ. Ζαμπούκη και νομίζω πως η συμπεριφορά του τον εκθέτει ανεπανόρθωτα. Είναι δημόσιο πρόσωπο και μάλιστα ο πρώτος πολίτης του Δήμου μας και ως τέτοιος θα πρέπει να δέχεται την κριτική και να μη καταφεύγει σε τέτοιες απαράδεκτες μεθόδους. 

Μάλλον ο Δήμαρχος λειτουργεί με το θυμικό του και όχι με τον ορθολογισμό του. 

Ελπίζω να το ξανασκεφτεί και να μην οδηγηθεί στις αίθουσες των δικαστηρίων, γιατί θα είναι πλήγμα για τον δημόσιο διάλογο και δυσφήμιση για την τοπική δημοκρατία.

Το μόνο μήνυμα που εκπέμπει ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και ο τρόπος που εργαλειοποιεί τα ένδικα μέσα είναι : Προσέξτε και πηγαίνετε με τα νερά μου, γιατί με κάθε ευκαιρία θα σας σέρνω στη δικαιοσύνη.

Αποτελεί τελικά αδίκημα το κείμενο της συγκεκριμένης ανάρτησης, ήταν η ερώτηση της δημοσιογράφου στον κύριο Γκοτσίδη. 

Ρητά και κατηγορηματικά όχι! τόνισε στην απάντηση του.

Δείτε παρακάτω ολόκληρη τη συζήτηση .
https://youtu.be/5osoWX4Sdu4