Οι Θρακιώτες της Γερμανίας δεν ξεχνούν τις παραδόσεις της Αγίας Βαρβάρας

Δυνατά και αδιάκοπα χτυπά η καρδιά των συμπατριωτών μας που ζουν στη Γερμανία για τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου τους που φροντίζουν πάντα να διατηρούν και να μεταφέρουν από γενιά σε γενιά. Έτσι και ο πάντα δραστήριος Θρακιώτικος Πολιτιστικός Σύλλογος Ακρίτας Ντύσσελντορφ που την ερχόμενη Κυριακή, με αφορμή την γιορτή της Αγίας Βαρβάρας θα πραγματοποιήσει  μία ξεχωριστή εκδήλωση για να… θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι!

Μετά τη λειτουργία της Κυριακής, οι κυρίες του Συλλόγου θα δείξουν πώς φτιάχνεται το κλασικό έδεσμα της εορτής, η «βαρβάρα», που είναι χαρακτηριστικό παραδοσιακό γλύκισμα της Θράκης, άρρηκτα συνδεδεμένο με τις παραδόσεις του τόπου μας. Το έθιμο φαίνεται ότι έχει την αρχή του σε κάποιες δοξασίες: παλιά πίστευαν ότι η Αγία Βαρβάρα γύριζε τα βράδια από σπίτι σε σπίτι και έδιωχνε την ευλογιά, γι’ αυτό μάλιστα άλειφαν το τζάκι με ασβέστη και έκαιγαν συνεχώς φωτιά, όταν υπήρχε επιδημία. Έβαζαν εκεί κοντά ένα πιάτο με “βαρβάρα”, για να φάει και να φύγει ευχαριστημένη η Αγία.

Τι λέει η παράδοση

Κατά μία παράδοση κάποτε οι Τούρκοι, θέλοντας να εξοντώσουν το χριστιανικό πληθυσμό, αποφάσισαν να δηλητηριάσουν το αλεύρι. Εμφανίστηκε όμως η Αγία Βαρβάρα, προειδοποίησε τους Χριστιανούς και τους υπέδειξε να φτιάξουν με το σιτάρι “βαρβάρα” και να τρέφονται με αυτό για κάποιες μέρες. Όταν οι Τούρκοι είδαν ότι οι χριστιανοί δεν είχαν πεθάνει, φοβήθηκαν και δεν τους ξαναενόχλησαν…

Από τότε καθιερώθηκε να παρασκευάζεται η “βαρβάρα” κατά την ημέρα της εορτής της Αγίας. Ο τρόπος παρασκευής της βαρβάρας παρουσιάζει πολλά αρχαϊκά στοιχεία και την “πανσπερμία”: χρησιμοποιούν σιτάρι, ζάχαρη, αμύγδαλα, σταφίδες, ρόδια, ψιλοκομμένα φρούτα, σουσάμι, καρύδια, κανέλα.

Διαβάστε ακόμη  Εμπαιγμός δίχως τέλος από τη ΝΔ για «ΕΚΑΒ Σαμοθράκης» και πλωτό ασθενοφόρο

«Το γεγονός, ότι σύμφωνα με το έθιμο τα παιδιά έβγαιναν κάθε τέτοιο πρωινό από τα σπίτια τους κρατώντας στα χέρια τους από το χερουλάκι τσίγκινα δοχεία με τη “βαρβάρα” του σπιτιού τους και τη μοίραζαν στα σπίτια της γειτονιάς, δεν μπορεί παρά να φέρει στο νου μας τη μεγάλη αξία της ανιδιοτελούς προσφοράς στο συνάνθρωπο.

Σήμερα, στη δυσμενή οικονομική κατάσταση που ζούμε, αν κάθε μέρα προσφέραμε ένα πιάτο φαγητό σ’ έναν συνάνθρωπό μας, ίσως τότε να ήταν λιγότεροι οι άνθρωποι που πεινάνε.

Μπορούμε λοιπόν σήμερα να επικεντρωθούμε και σ’ αυτή την πλευρά του εθίμου της θρακιώτικης βαρβάρας και να βρούμε ο καθένας το δικό του τρόπο να βοηθήσουμε αυτούς που μας έχουν ανάγκη» αναφέρει ο Σύλλογος στο κάλεσμά του.

Η συνταγή για Εβρίτικη βαρβάρα – Από το Παλιούρι Έβρου

Σιτάρι

Σουσάμι (ψημένο και σπασμένο)

Σταφίδες

Σύκα

Καρύδια (κοπανισμένα)

Ζάχαρη

Κανέλα

Αλεύρι (καβουρδισμένο)

Νερό

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βράζουμε το σιτάρι σε σιγανή φωτιά, ώσπου να ανοίξει και να χυλώσει. Προσθέτουμε κατά διαστήματα νερό. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βράζουμε τις σταφίδες & τα σύκα με λίγη ζάχαρη. Όταν βράσουν τα ρίχνουμε στο βρασμένο σιτάρι. Δυαλύουμε το καβουρδισμένο αλεύρι με λίγο νερό και το ρίχνουμε κι” αυτό μέσα. Στη συνέχεια προσθέτουμε σουσάμι και ζάχαρη. Σερβίρουμε, αφού γαρνίρουμε με καρύδια και κανέλα.