Οικονομικός σύμβουλος της πρεσβείας των ΗΠΑ: «Η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει τη στήριξη που παρέχει η Αλεξανδρούπολη»

Ο οικονομικός σύμβουλος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα Alec Mally, αναφέρθηκε στην αναγνώριση της σημαντικότητας της Αλεξανδρούπολης από την Ουάσινγκτον, στη χθεσινή εκδήλωση για το ρόλο της Αλεξανδρούπολης τον 21ο αιώνα του Επιμελητηρίου Έβρου.

Ο Alec Mally, αναλυτικότερα επεσήμανε ότι:

«…Κανένας μας δε μπορεί να υποσχεθεί, από την πλευρά του State Department ή του πρώην State Department των ΗΠΑ, τι θα γίνει αναφορικά με την στρατιωτική στελέχωση, αυτό εξαρτάται από την παρούσα πολεμική κατάσταση στην Ουκρανία και τα λογιστικά στοιχεία των μονάδων στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Πιστέψτε με, η Ουάσιγκτον γνωρίζει την υποστήριξη που εξαρτάται από την Αλεξανδρούπολη, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν η αμερικανική παρουσία εδώ θα είναι μόνιμη ή παροδική.

Υπάρχουν υψηλού επιπέδου αμυντικές συναντήσεις προγραμματισμένες για τον Φεβρουάριο όπου θα συζητηθούν αυτά τα θέματα. Συνήθως η ελληνική πλευρά προτείνει μια βάση, με την Ουάσιγκτον να απαντά ότι την παρούσα στιγμή τα στρατεύματά της βρίσκονται στη Ρουμανία ή κάπου αλλού. Συνηθίζεται η προσωρινή εγκατάσταση στρατευμάτων – οι μόνιμες βάσεις που διαβάζετε στα ΜΜΕ ότι απασχολούν την Τουρκία αποτελούν σχεδόν κάτι το μυθολογικό, καθώς η αμερικανική ανάπτυξη στρατευμάτων είναι πάντα κυκλική.»

Για ζητήματα γεωστρατηγικής σημασίας καθώς και για τον ρόλο της Αλεξανδρούπολης, στις τρέχουσες αλλά και μελλοντικές εξελίξεις τοποθετήθηκαν διακεκριμένοι εισηγητές, αναλυτές και διεθνολόγοι, ανάμεσα τους ο Alexandros Drivas διεθνολόγος και ο Georgios Atsalakis. Το πάνελ της συζήτησης χαιρέτισε η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Νατάσα Γκαρά και ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς.

Διαβάστε ακόμη  Αναβάλλεται η επίσκεψη του Δημήτρη Κουτσούμπα στην Ανατολική Μακεδονία & Θράκη