16 υπεράνθρωποι, 6 οργανωμένες αποστολές, 4369 Στρέμματα κάλυψης, 15 κατασβέσεις μικροεστιών, 12 διασώσεις ζώων, πάνω από 100 παρατηρήσεις υγιέστατων πτηνών, πάνω από 50 παρατηρήσεις υγιέστατων ερπετών και αμφίβιων, 12 παρατηρήσεις υγιέστατων θηλαστικών (ζαρκάδια, λαγοί), πάνω από 30 καμένες χελώνες, 420 λίτρα απορριμμάτων και ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ χαμόγελα ελπίδας.

Εκπαιδευμένοι εθελοντές του εθελοντικού κινήματος βρίσκονταν από την τρίτη μέρα στο πεδίο βοηθώντας τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ απο την 6η μέρα ομάδα από την Αθήνα και τις τοπικές ομάδες την Αλεξανδρούπολης και του Διδυμότειχου έδρασε ερευνώντας τις πυρόπληκτες περιοχές για άγρια ζώα σε κίνδυνο και σβήνοντας ενεργές μικροεστίες.

Η επίγευση της αποστολής αυτής είναι γεμάτη ελπίδα, καθώς η μορφολογία της περιοχής και ο τρόπος που κινήθηκε η πυρκαγιά μέσα στο δάσος διατήρησαν πολλές άκαυτες νησίδες και έδωσε την δυνατότητα στην άγρια ζωή να μετακινηθεί με ευκολία σε ασφαλείς περιοχές.

Τα χαμόγελα των εθελοντών έγιναν ακόμα μεγαλύτερα, όταν μαυρόγυπες και ασπροπάρηδες (τα πλέον απειλούμενα και χαρακτηριστικά είδη του πάρκου) ξεκίνησαν και πάλι να πετούν πάνω από τις καμένες και άκαυτες εκτάσεις. Παρατηρήθηκαν επίσης μαυροπελαργοί, όρνια, γερακαετοί και πολλά είδη μικρόπουλων να αναζητούν τροφή ακόμα και μέσα στο καμένο δάσος, κάνοντάς μας να αισιοδοξούμε για την επόμενη μέρα.

Διαβάστε ακόμη  ὑψίπολις· ἄπολις ὅτῳ τὸ μὴ καλὸν ξύνεστι τόλμας χάριν.

Οι αποστολές πραγματοποιήθηκαν με απόλυτη συνεννόηση με την τοπική ομάδα της WWF Greece , της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου, Δαδιάς και Προστατευόμενων Περιοχών Ανατολικής Θράκης και της Πυροσβεστικής.

Κοινή αποστολή πραγματοποιήθηκε την 6η μέρα με την ομάδα της ΑΝΙΜΑ – Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής , ενώ αργότερα η ομάδα μας ανέλαβε το πόστο της.

Περιμένουμε τα πορίσματα και τις ανακοινώσεις των αρμοδίων αρχών και είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε και πάλι με κάθε τρόπο.

Πέρα από τα αποτελέσματα της αποστολής, αποκομίσαμε τεράστιες γνώσεις για το μοναδικό οικοσύστημα, γνωρίσαμε φανταστικούς ανθρώπους που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην προστασία του εθνικού πάρκου και εκτιμήσαμε απεριόριστα τις προσπάθειες τους όλα αυτά τα χρόνια.

Ένα τεράστιο ευχαριστώ για τους ανθρώπους αυτούς, τους εθελοντές που παράτησαν τα πάντα για ένα κοινό σκοπό: την προστασία αυτού του παγκοσμίως πολύτιμου, αλλά εύθραυστου, εθνικού πάρκου.

Δείτε το σχετικό βίντεο από την δράση του κινήματος:

ΠΗΓΗ: Save Your Hood – Greece (Ελλάδα)