Ολομέλεια του ΣτΕ: Πρώτο ξήλωμα του νόμου Θεοδωρικάκου για τους αντιδημάρχους 

Ξηλώνονται από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι εκ των υστέρων θεσμικές αλχημείες του τότε υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου στον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής, με τον οποίο διεξήχθησαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019.

Έτσι, λοιπόν, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική την εκ των υστέρων τροποποίηση της ρύθμισης για τον ορισμό Αντιδημάρχων στις νησιωτικές δημοτικές κοινότητες μετά τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών. Με αυτόν τον τρόπο ακυρώθηκε η ρύθμιση Θεοδωρικάκου, που έδινε την έδρα της αντιδημαρχίας στα νησιά στην πρώτη παράταξη της δημοτικής εκλογικής περιφέρειας και όχι σε αυτόν που ερχόταν πρώτος σε ψήφους, ακόμη και εάν προερχόταν από παράταξη της αντιπολίτευσης.

Σημειωτέον ότι η ρύθμιση Θεοδωρικάκου ήρθε μετά την διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2019, με σκοπό να ενισχυθεί η διοικούσα παράταξη με τον ισχυρισμό ότι έτσι εξασφαλίζεται η απόλυτη πρωτοκαθεδρία της κατά την άσκηση των καθηκόντων της.

Οπότε, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι με την ρύθμιση Θεοδωρικάκου «ο νομοθέτης επεμβαίνει, μετά τη διεξαγωγή των εκλογών και μάλιστα σε χρόνο κατά τον οποίο έχουν ήδη εξαχθεί τα εκλογικά αποτελέσματα, στην ανάδειξη οργάνου διοίκησης οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης, την οποία είχε εξαρτήσει η ισχύουσα κατά τον χρόνο των εκλογών ρύθμιση από το εκλογικό αποτέλεσμα σε συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια, η οποία είχε οριστεί ως μονοεδρική».

Σε αυτό το πνεύμα, το ΣτΕ έκρινε ότι «μεταβάλλεται εκ των υστέρων το πλαίσιο άσκησης του κατοχυρούμενου στο άρθρο 5 του Συντάγματος δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι και νοθεύεται η εκφρασθείσα θέληση των εκλογέων των νησιωτικών δημοτικών κοινοτήτων».

Συνεπώς, το ΣτΕ έκρινε πως η ρύθμιση Θεοδωρικάκου «παραβιάζει τις αρχές της λαϊκής κυριαρχίας, της ισότητας των όρων του εκλογικού ανταγωνισμού και της ελεύθερης και ανόθευτης εκδήλωσης του λαϊκού φρονήματος, που διέπουν και τις εκλογές για την ανάδειξη των αρχών των οργανισμών της τοπικής αυτοδιοίκησης».

«Με την πρώτη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (1189/2022) αρχίζει να ξετυλίγεται σε επίπεδο Ολομέλειας πλέον, το κουβάρι των αντισυνταγματικών τροποποιήσεων μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας», σχολίασαν εκ μέρους του Τομέα Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ οι κ.κ. Κ. Ζαχαριάδης και Μ. Χατζηγιαννάκης υπογραμμίζοντας: «Η Ελλάδα, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες χρειάζονται μια αλλαγή όχι μετεκλογική, αλλά το βράδυ των εκλογών. Χρειάζονται νέα προοδευτική προοπτική με σεβασμό στη Δημοκρατία, στου θεσμούς, στους πολίτες».

Πηγή ilektraV