Εν μέσω ενεργειακής κρίσης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντί να στηρίξει τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), που παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες ύδατος στους δημότες, επαναφέρει την στρατηγική της για συνενώσεις, καταργήσεις και ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών τους. Έντονη η αντίδραση της Ένωσης ΔΕΥΑ, που μιλά για συστηματική απαξίωσή των δημοτικών επιχειρήσεων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, από το βήμα του Φόρουμ των Δελφών ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Πέτρος Βαρελίδης μίλησε, αν και αναρμόδιος, για το ζήτημα της  λειτουργίας των ΔΕΥΑ. Πρόκρινε τις «σταδιακές συγχωνεύσεις» τους, προκειμένου, όπως είπε να «ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες». Παράλληλα, πρόκρινε την ανάθεση λειτουργιών των ΔΕΥΑ (outsourcing) σε ιδιώτες, επαναλαμβάνοντας την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως είχε σε πρότερο χρόνο διατυπωθεί από τον γενικό γραμματέα διαχείρισης απορριμμάτων, Μανώλη Γραφάκο.

Κι όλα αυτά, με τον ισχυρισμό που ακούστηκε από τα χείλη του Π. Βαρελίδη από το φόρουμ των Δελφών ότι ο εκσυγχρονισμός των ΔΕΥΑ πρέπει να συναρτάται και με το ανθρακικό αποτύπωμα των δημοτικών επιχειρήσεων, προκειμένου η λειτουργία τους να είναι πιο φιλική στο περιβάλλον.

Αποφεύγοντας να μιλήσει για το υπέρογκο ενεργειακό κόστος των ΔΕΥΑ που συναρτάται ευθέως με τον τετραπλασιασμό της ρήτρας αναπροσαρμογής από τον Αύγουστο του 2021 έως σήμερα, ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Π. Βαρελίδης είπε: «Πρέπει να υπάρχει πλήρης ανάκτηση του κόστους των ΔΕΥΑ, ώστε αυτές να χρηματοδοτήσουν νέες υποδομές ανάκτησης των υδάτων».

Διαβάστε ακόμη  Πέτροβιτς - Ζαμπούκης: Άρχισαν τις… προεκλογικές εμφανίσεις 

Με την επισήμανση ότι αναρμοδιώς ο γ.γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Π. Βαρελίδης παρενέβη στον θέμα των ΔΕΥΑ, καθώς αυτές υπάγονται με βάση τον Ν. 3852/2010 (Καλλικράτης) στο υπουργείο Εσωτερικών και όχι στο υπουργείο Περιβάλλοντος, η Ένωση των ΔΕΥΑ σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους υπογράμμισε ότι «οι ΔΕΥΑ των αστικών κέντρων της περιφέρειας της χώρας μας το 2010 με το Πρόγραμμα ‘Καλλικράτης’ παρέλαβαν μια τεράστια αχαρτογράφητη ενδοχώρα, επωμίσθηκαν το βάρος της και δημιούργησαν και συντηρούν νέες υποδομές χωρίς το απαραίτητο προσωπικό, πόρους και εξοπλισμό».

Εγκαλώντας τον Π. Βαρελίδη, η Ένωση ΔΕΥΑ επισημαίνει ότι «η στάση του αυτή δεν συμβάλλει στην εμπέδωση κλίματος συνεργασίας μεταξύ των Δ.Ε.Υ.Α. και της Πολιτείας, ενώ αντιθέτως, δημιουργεί αναστάτωση στις επιχειρήσεις σε μια εποχή, μάλιστα, που σοβαροί αναπτυξιακοί πόροι κατευθύνονται σ΄αυτές και καλούνται να τους απορροφήσουν και αξιοποιήσουν».

«Η επιλογή του κ. Βαρελίδη να απαξιώσει δημόσια τις ΔΕΥΑ χωρίς να αναγνωρίζει τις ευθύνες της Πολιτείας για τα προβλήματά τους όπως για παράδειγμα η υποστελέχωση και το ενεργειακό κόστος, όχι μόνο αμφισβητεί τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην οποία οι ΔΕΥΑ ανήκουν, αλλά αμφισβητεί ευθέως και τη δημοτική διαχείριση του νερού εγείροντας υποψίες για άλλες επιλογές του Υπουργείου που σκοπίμως αποκρύπτονται», επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η ΕΔΕΥΑ.

Πηγή ilektrav.gr