Ομίλος Άρατος: Η χρήση δορυφορικών δεδομένων αποδεικνύει την αλλαγή χρήσης γης σε καμένες περιοχές

Το 2006 διακρίνεται στους κύκλους το πράσινο των δασών.

Τί απέγιναν τα καμένα του 2007…

14 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τις πυρκαγιές του 2007 που έκαναν πρώτο θέμα την Ηλεία παγκοσμίως και κανένας δεν έχει ξεχάσει τους 63 ανθρώπους που χάθηκαν στις φλόγες και μαζί τα χιλιάδες αγροτοδασικά στρέμματα.

Σχεδόν κάθε καλοκαίρι η ίδια κατάσταση, πυρκαγιές και μετά από κάποια χρόνια στις καμένες εκτάσεις να ξεπροβάλλουν μονοκατοικίες και ελαιώνες.

Με τη χρήση της τεχνολογίας πλέον και την εφαρμογή διαστημικών και δορυφορικών εργαλείων μπορούν να καταγραφούν οι καταπατήσεις εύκολα και με ασφάλεια και να δώσουν τέλος στο φαινόμενο.

Συνηθίζεται σε πρώην καμένες εκτάσεις να φυτεύονται ελαιόδεντρα και στη συνέχεια να εκμεταλλεύονται, ένα φαινόμενο αρκετά συχνό που δε γίνεται γρήγορα αντιληπτό καθώς δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση και οπτική επαφή στα περισσότερα από αυτά σημεία.

Με βάση τα στοιχεία που ακολουθούν συνειδητοποιούμε πόσο παρεμβαίνει ο άνθρωπος στη φύση για προσωπικό του όφελος, αλλά και κατά πόσο μπορεί η τεχνολογία να λειτουργήσει υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και να αποτρέψει τέτοιες συμπεριφορές.

Το 2006 διακρίνεται στους κύκλους το πράσινο των δασών.

Ν. Μπογονικολός: Με ελάχιστο κόπο και κόστος μπορούμε να εποπτεύουμε τις περιοχές

Στον τρόπο άντλησης αυτών των στοιχείων αναφέρθηκε με δηλώσεις του στην εφημ. Πατρίς ο Πρόεδρος του Ομίλου Άρατος κ. Νίκος Μπογονικολός ο οποίος κατάγεται από την Ηλεία «Για να δημιουργήσουμε ένα RDA δηλ. την άμεση εκτίμηση ζημιών από μια πυρκαγιά κάνουμε αποτύπωση στα σημεία των πυρκαγιών με συντεταγμένες όπως εκτιμούνται από τους δορυφόρους και παίρνουμε πρόσφατες εικόνες της περιοχής, καθώς και εικόνες αρχείου.

Στη συνέχεια ακολουθεί η επεξεργασία των φασματικών καναλιών κάθε δορυφορικής εικόνας με εξειδικευμένο λογισμικό και απομόνωση των επιθυμητών φασματικών καναλιών για περαιτέρω αποτύπωση της εκάστοτε καμένης περιοχής. Ακολουθεί οριοθέτηση της περιοχής στην τελικώς επεξεργασμένη εικόνα και υπολογισμός της καμένης έκτασης αφού ενσωματώσουμε στην συγκεκριμένη εικόνα και το σχετικό ψηφιακό μοντέλο μορφολογίας εδάφους. Η παραπάνω εργασία απαιτεί από ώρες έως 1-2 ημέρες για να ολοκληρωθεί, αρκεί να υπάρχει η ανάλογη τεχνογνωσία και εξοπλισμός, όπως αυτά που διαθέτει ο Άρατος. Για όλη την Ελλάδα υπάρχουν επίσημα στοιχεία καμένων περιοχών που μπορεί ο κάθε αρμόδιος να αξιοποιήσει εφόσον μας τα ζητήσει, κατέληξε».

Με την Τεχνολογία προλαμβάνονται οι δασικές πυρκαγιές

Το 2018 διακρίνεται στους κύκλους το ανοιχτό πράσινο των ελαιώνων στις καμένες εκτάσεις.

Εκτός από την καταγραφή των καμένων η τεχνολογία συμβάλλει και στην πρόληψη των πυρκαγιών μας είπε ο κ. Μπογονικολός «Υπάρχουν λύσεις αρκεί να κινητοποιηθούμε σε αυτήν την κατεύθυνση και όχι να αναλωνόμαστε σε ευχολόγια. Η τεχνολογία  μας δίνει όλα τα απαραίτητα εργαλεία ώστε με ελάχιστο κόπο και κόστος να μπορούμε να εποπτεύουμε αδιαλείπτως τις περιοχές που χρήζουν προστασίας, να ειδοποιούνται άμεσα και αποτελεσματικά όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και μηχανισμοί σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς, να εποπτεύεται η εξέλιξη της εκάστοτε πυρκαγιάς σε πραγματικό χρόνο για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των επίγειων και εναέριων δυνάμεων πυρόσβεσης κ.ά. Εννοείται ότι και η πλήρης και λεπτομερής αποτίμηση των καταστροφών είναι πλέον δυνατή με πλήθος διαθέσιμων χρήσιμων πληροφοριών προς τις αρχές. Επιπλέον, η περαιτέρω επόπτευση των καμένων δασικών περιοχών ή άλλων περιοχών «ύποπτων» προς οικοπεδοποιήσεις και κάθε είδους καταπατήσεις είναι και δυνατή και εύκολη και οικονομική ενώ κρίνεται εντελώς απαραίτητη για τους συναρμόδιους φορείς ώστε να αποτρέπει καταπατήσεις ή να βοηθά ακόμα και στην τιμωρία των επίδοξων καταπατητών.».

Και εφαρμογή FIRESOS στα τηλέφωνα

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η δωρεάν εφαρμογή στα smartphone FIRESOS, με την οποία οι πολίτες αποκτούν εθελοντική συμμετοχή.

Έτσι όποιος δει φωτιά βγάζει φωτογραφία τη στέλνει εύκολα στην εφαρμογή και με τις συντεταγμένες του σημείου η Άρατος ενημερώνει τους εμπλεκόμενους πριν η φωτιά πάρει διαστάσεις.

Patrisnews