Ομοσπονδίες Επαγγελματιών ΑΜΘ : Έκκληση στους Άδωνι Γεωργιάδη και Χρήστο Μέτιο για τη διάσωση των επιχειρήσεων της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης

Επίσης οι Ομοσπονδίες  με δεύτερη επιστολή τους προς τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη  και τους βουλευτές Καβάλας , Δράμας, Ροδόπης και Έβρου , ζητούν να ανακληθεί η απόφαση που επιβαρύνει με το κόστος των μισών , υποχρεωτικών  self Test, τους εργοδότες.

Οι Ομοσπονδίες Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων της ΑΜ-Θ

με επιστολή τους  προς τον Υπουργό Ανάπτυξης , Άδωνι Γεωργιάδη & τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο, ζητούν από την περιφερεια και το Υπουργείο να  μεριμνήσουν για  την τροποποίηση των προϋποθέσεων των προγραμμάτων ενίσχυσης  μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19  ) που  προκήρυξαν οι Περιφέρειες και βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης γιατί όπως τονίζουν οι όροι δεν συνάδουν με το βασικό σκοπό τους, δηλαδή τη διάσωση των επιχειρήσεων,  δημιουργώντας προϋποθέσεις αποτυχίας αυτών και διόγκωσης των ήδη σοβαρών προβλημάτων  που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις. 

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι το ύψος των ενισχύσεων δεν είναι ούτε ακατάσχετο, ούτε  αφορολόγητο, όπως είχαν ζητήσει και επισημάνει οι επαγγελματίες ήδη από το περασμένο καλοκαίρι. 

Αναλυτικά  η επιστολή : 

Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ Μέτιο Χρήστο

Κοινοποίηση : Υπουργό Ανάπτυξης  & Επενδύσεων κ. Αδ. Γεωργιάδη

Θέμα: Επείγουσα μέριμνα για τροποποίηση των προϋποθέσεων των προγραμμάτων ενίσχυσης  μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19  ) που  προκήρυξαν οι Περιφέρειες και βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης

Κύριε Περιφερειάρχη,  Μέτιο Χρήστο ,

Τα προγράμματα ενίσχυσης της ρευστότητας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που  προκηρύχθηκαν το προηγούμενο φθινόπωρο από τις Περιφέρειες, με την μορφή της επιδότησης  προς τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία, αποτέλεσαν μια θετική εξέλιξη. 

Ωστόσο, όπως προκύπτει κατά το στάδιο υλοποίησης, τα σχετικά προγράμματα συνοδεύονται από  όρους που δεν συνάδουν με το βασικό σκοπό τους, δηλαδή τη διάσωση των επιχειρήσεων,  δημιουργώντας προϋποθέσεις αποτυχίας αυτών και διόγκωσης των ήδη σοβαρών προβλημάτων  που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις. 

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι το ύψος των ενισχύσεων δεν είναι ούτε ακατάσχετο, ούτε  αφορολόγητο, όπως είχαμε επισημάνει ήδη από το καλοκαίρι. Ειδικότερα, όπως ορίστηκε με την παρ. 2 του άρθρου 63 του Ν. 4712/2020 η  επιχορήγηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ των Περιφερειών θα φορολογηθεί κανονικά, ενώ και για το  ακατάσχετο ισχύουν προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα στην ως άνω παράγραφο αναφέρεται : «… Οι  τελικές πληρωμές των δικαιούχων, μετά την ολοκλήρωση του έργου, δύνανται να κατάσχονται, να  υπόκεινται σε παρακράτηση και να συμψηφίζονται, με τυχόν οφειλές του δικαιούχου προς το  Ελληνικό Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία και καταβάλλονται με την υποχρεωτική προσκόμιση  αποδεικτικών φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. Το συνολικό ποσό που κατάσχεται,  παρακρατείται ή συμψηφίζεται σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο δεν μπορεί να υπερβαίνει το  30% του ποσού της τελικής πληρωμής…». Τέλος, η υποχρέωση χορήγησης ασφαλιστικής και  φορολογικής ενημερότητας αποτελεί όρο που δεν λαμβάνει υπόψη τις πρωτοφανείς συνθήκες  που βιώνουμε και ως εκ τούτου θα πρέπει να απαλειφτεί.

Διαβάστε ακόμη  Ευρωεκλογές 2024: Οι 42 υποψήφιοι του «Κόσμου»

Με βάση αυτά και προκειμένου τα προγράμματα των περιφερειών να επιτελέσουν το σκοπό τους  και να συνεισφέρουν στην προσπάθεια που γίνεται για την διάσωση των επιχειρήσεων, που  αποτελεί προϋπόθεση για την ταχεία ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στη μετά covid-19  περίοδο, παρακαλούμε να μεριμνήσετε άμεσα για την τροποποίηση των σχετικών προϋποθέσεων στο πρόγραμμα της περιφέρειάς μας,  ώστε οι ενισχύσεις που θα λάβουν οι επιχειρήσεις να είναι αφορολόγητες, ακατάσχετες και χωρίς  υποχρέωση χορήγησης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας και να μη γίνει πρόγραμμα επιδότησης των ΔΟΥ , ΕΦΚΑ τελικά.

Ως πρότυπο μπορείτε να αξιοποιήσετε τη σχετική ρύθμιση που έχει νομοθετηθεί για το  πρόγραμμα ΕΣΠΑ της εστίασης, και συγκεκριμένα στο άρθρο 76 – Αφορολόγητο, ανεκχώρητο και  ακατάσχετο της ενίσχυσης που καταβάλλεται στο πλαίσιο της δράσης «Επιδότηση κεφαλαίου  κίνησης σε επιχειρήσεις εστίασης για προμήθεια πρώτων υλών»- του Ν. 4796/2021.

Εν αναμονή των ενεργειών σας.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ

ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ ΑΝΕΣΤΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ Ν. ΞΑΝΘΗΣ

ΤΣΙΑΚΙΡΟΓΛΟΥ ΜΑΙΡΗ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΒΡΟΥ

ΧΑΤΖΑΚΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΒΙΟΤΕΧNΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΔΡΑΜΑΣ

ΜΟΥΡΜΟΥΡΗΣ ΟΘΩΝ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤIΩΝ ΒΙΟΤΕΝΧΝΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΝΟΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Επίσης οι Ομοσπονδίες  με δεύτερη επιστολή τους προς τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη  και τους βουλευτές Καβάλας , Δράμας, Ροδόπης και Έβρου , ζητούν να ανακληθεί η απόφαση που επιβαρύνει με το κόστος των μισών , υποχρεωτικών  self Test, τους εργοδότες.

Αναλυτικά η επιστολή . 

Προς:Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ.Χατζηδάκης Κωστής

Κοιν:Γενική Γραμματέα Υπουργείου κ.Στρατινάκη Άννα

Τοπικοί Βουλευτές

Θέμα: Ανάκληση υποχρέωσης εργοδοτών χορήγησης self-test

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου σας από εχθές Δευτέρα οι εργοδότες υποχρεούνται να παρέχουν με δική τους επιβάρυνση ένα εκ των δύο(2) self-test στους εργαζομένους τους. Θα συμφωνήσουμε ως προς το σκέλος διασφάλισης της δημόσιας υγείας με κάθε μέσο καθώς ένα πιθανό «πισωγύρισμα» θα είναι καταστροφικό για την οικονομία μας αλλά και την βιωσιμότητα των επιχειρήσεών μας. Θεωρούμε όμως ότι είναι ανέφικτο την δεδομένη χρονική στιγμή οι επαγγελματίες να επωμιστούν και αυτό το «εξτρά» έξοδο. Η οικονομική συνθήκη πολλών επιχειρήσεων δεν τους επιτρέπει να επιβαρυνθούν με καμία παραπάνω δαπάνη την δεδομένη χρονική στιγμή. Φρονούμε πως η προσπάθεια επαναφοράς του συνόλου της αγοράς στην κανονικότητα θα πρέπει να στηριχθεί με κάθε πρόσφορο μέσο. Σας ζητάμε να αναθεωρήσετε την εν λόγω απόφαση σας και να απαλλάξετε τις επιχειρήσεις από ένα ακόμα έξοδο σε μια τρομερά δύσκολη συγκυρία για το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου.

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΕΒΕ Π.Ε. ΞΑΝΘΗΣ     ΤΣΙΑΚΙΡΟΓΛΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΕΒΕΣ ΡΟΔΟΠΗΣ    ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ ΑΝΕΣΤΗΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΕΒΕ ΕΒΡΟΥ  ΧΑΤΖΑΚΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΕΒΕ ΚΑΒΑΛΑΣ ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΕΒΕ ΔΡΑΜΑΣ ΜΟΥΡΜΟΥΡΗΣ ΟΘΩΝΑΣ