Οπλίτες Ιατροί και στη Σαμοθράκη ενώ έρχεται προσωπικό και εξοπλισμός για το κέντρο εξωτικών νοσημάτων

Και η Σαμοθράκη θα έχει οπλίτες ιατρούς με νέα απόφαση που θα βγει σύντομα. Όπως δήλωσε στον maximum fm 93,6 και στον Δημήτρη Κολιό,  η βουλευτής Νατάσα Γκαρά, επικοινώνησε με το υπουργείο υγείας και το υπουργείο Άμυνας, και έλαβε την ενημέρωση ότι έχει γίνει το σχετικό αίτημα και τα υπουργεία είναι θετικά. “Οι άνθρωποι για να καλύψουν τις θέσεις υπάρχουν και τις επόμενες ημέρες περιμένουμε την υπουργική απόφαση” δήλωσε η βουλευτής Έβρου. Πολλά πράγματα για να υλοποιηθούν χρειάζονται έναν συντονισμό και λίγη πίεση, συμπλήρωσε η κ. Γκαρά.

Η βουλευτής δήλωσε ακόμη ότι χθες είχαν οι βουλευτές του Έβρου ραντεβού στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πρόσληψη προσωπικού και αγορά εξοπλισμού για το κέντρο εξωτικών νοσημάτων του Έβρου, καθώς η λειτουργία του επείγει για να θωρακιστεί καλύτερα ο νομός από τις απειλές ασθενειών των ζώων. Τα χρήματα υπάρχουν μέσω ευρωπαϊκής χρηματοδότησης που έχει εξασφαλίσει το υπουργείο και πλέον γίνεται το πρώτο βήμα για να οριστούν οι ακριβείς ανάγκες για τη λειτουργία του κέντρου.

Αναφορικά με τη χθεσινή ενημερωτική συνάντηση, σε αυτή ενημερώθηκαν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Έβρου, Νατάσα Γκαρά, Γιώργος Καΐσας και Δημήτρης Ρίζος από τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννη Τσιρώνη και τον Γενικό Διευθυντή Βιώσιμης Ζωϊκής Παραγωγής και Κτηνιατρικής, Θωμά Αλεξανδρόπουλο.
Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν τα μέτρα πρόληψης που εφαρμόζονται στον Νομό για την ευλογιά, η εφαρμογή του νέου προγράμματος ειδοποίησης των κτηνιάτρων από τους κτηνοτρόφους σε 4ψήφιο αριθμό, προγράμματα και μέτρα  για την οικονομική ενίσχυση των κτηνοτρόφων, καθώς και την καλύτερη αξιοποίηση του Κέντρου Εξισωτικών Νοσημάτων στον Έβρο.

Σε ό,τι αφορά στο Πρόγραμμα που εγκρίθηκε και ήδη έχει δρομολογηθεί η εφαρμογή του, προβλέπεται η πρόσληψη δύο κτηνιάτρων μέσω ΑΣΕΠ στον Έβρο που θα δρουν αποκλειστικά στο πεδίο. Παράλληλα, προβλέπεται η προμήθεια κατάλληλων οχημάτων για τα οποία αναμένεται η πρόσκληση τις επόμενες μέρες, ενώ έχει προβλεφθεί και η προμήθεια απαραίτητου εξοπλισμού.

Στα πλαίσια του συγκεκριμένου προγράμματος χρηματοδοτείται μεταξύ άλλων σε ποσοστό 100% η δαπάνη πρόσληψης προσωπικού (21 κτηνίατροι για τις ∆ΑΟΚ, 2 κτηνίατροι για το Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων, 1 κτηνίατρο και 1 τεχνολόγο εργαστηρίων για το εργαστήριο Ιολογίας, 1 ΠΕ πληροφορικής για την ∆/νση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης) µε ετήσια σύμβαση και δυνατότητα ετήσιας ανανέωσης για όσα χρόνια διαρκεί το πρόγραμμα. Επιπλέον, το πρόγραμμα χρηματοδοτεί αντιδραστήρια, αναλώσιμα εργαστηρίου και πεδίου, καύσιμα, συσκευές και εξοπλισμό απολυμάνσεων (φορητές και τροχήλατες), ηλεκτρονικούς υπολογιστές, λογισμικό και εξοπλισμό για την ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών και την ψηφιοποίηση των διαδικασιών των Σχεδίων Εκτάκτου Ανάγκης, οχήματα για τον Έβρο, εκπαιδευτικά προγράμματα που θα χρηματοδοτηθούν απ’ ευθείας από την ΕΕ, συσκευές γεωγραφικού εντοπισμού (GPS).

Η επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη συνάντηση:

Ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, συναντήθηκε Τετάρτη 28 Ιουνίου με τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Έβρου, Νατάσα Γκαρά, Γιώργο Καΐσας και Δημήτρη Ρίζος και τον Γενικό Διευθυντή Βιώσιμης Ζωϊκής Παραγωγής και Κτηνιατρικής, Θωμά Αλεξανδρόπουλο. Οι Βουλευτές ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα επιτήρησης Εξωτικών Νοσήµατων προϋπολογισμού 1.836.877 ευρώ το οποίο ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με επίκεντρο των δράσεων στον Έβρο.
Το Πρόγραμμα εγκρίθηκε μετά από διαβούλευση µε την Ε.Ε. τόσο στο τεχνικό κομμάτι όσο και στην χρηματοδότησή του και ήδη έχει δρομολογηθεί η εφαρμογή του. Αφορά τέσσερα εξωτικά νοσήματα : την Οζώδη ∆ερματίτιδα Βοοειδών, την Ευλογιά του προβάτου, τον Αφθώδη Πυρετό και την Πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών. Θα εφαρμοστεί στις Περιφερειακές Ενότητες της Ανατολική Μακεδονίας και Θράκης, της Κεντρικής Μακεδονίας και τα νησιά Λέσβο, Λήμνο, Σάμο, Ικαρία, Ρόδο, Χίο, Κω και Κάρπαθο. Χρηματοδοτεί μεταξύ άλλων σε ποσοστό 100% την δαπάνη πρόσληψης προσωπικού (συνολικά 21 κτηνίατροι για τις ∆ΑΟΚ , 2 κτηνίατροι για το Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων, 1 κτηνίατρο και 1 τεχνολόγο εργαστηρίων για το εργαστήριο Ιολογίας, 1 ΠΕ πληροφορικής για την ∆/νση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης). Επιπλέον, χρηματοδοτεί αντιδραστήρια, αναλώσιμα εργαστηρίου και πεδίου, καύσιμα, συσκευές και εξοπλισμό απολυμάνσεων (φορητές και τροχήλατες), ηλεκτρονικούς υπολογιστές, λογισμικό και εξοπλισμό για την ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών και την ψηφιοποίηση των διαδικασιών των Σχεδίων Εκτάκτου Ανάγκης, εκπαιδευτικά προγράμματα που θα χρηματοδοτηθούν απ’ ευθείας από την ΕΕ, συσκευές γεωγραφικού εντοπισμού (GPS).
Ειδικότερα για τον Έβρο προβλέπεται πρόσληψη δύο κτηνιάτρων μέσω ΑΣΕΠ που θα δρουν αποκλειστικά στο πεδίο και η προμήθεια δύο οχημάτων και απαραίτητου εξοπλισμού.
Επί πλέον συζητήθηκαν τα μέτρα πρόληψης που εφαρμόζονται στον Νομό για τη νόσο ευλογιά μετά το πρόσφατο κρούσμα πλησίον των συνόρων με την Τουρκία και ειδοποίησης των κτηνιάτρων από τους κτηνοτρόφους σε 4ψήφιο αριθμό, καθώς και την ενδεχόμενη λειτουργία του Κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων στον Έβρο
Ο Αν.Υπουργός του ΥΠΑΑΤ Γιάννης Τσιρώνης δήλωσε κατηγορηματικά ότι στηρίζει τους κτηνοτρόφους μας και την προστασία του ζωικού κεφαλαίου στις ακριτικές περιοχές της χώρα μας,