Ώρα απολογιών και επιθεωρήσεων

Σε απολογία αναμένεται να κληθούν τις επόμενες ώρες, δύο σταθμάρχες κι ένας επιθεωρητής του ΟΣΕ. Επίσης, αναμένεται η άσκηση νέων ποινικών διώξεων. •Ξεκινάει επιθεώρηση του σιδηροδρομικού δικτύου, από την Θεσσαλονίκη προς τη Λάρισα. •Η πορεία της υγείας των τραυματιών και οι νέες κινητοποιήσεις

Ξεκινάει, επίσημα πλέον, η έρευνα για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 57 ανθρώπους.

Σε απολογία αναμένεται να κληθούν τις επόμενες ώρες, δύο σταθμάρχες κι ένας επιθεωρητής του ΟΣΕ. Ο ένας είναι ο έμπειρος σταθμάρχης, ο οποίος βάσει της απολογίας του 59χρονου κατηγορουμένου έφυγε από το σταθμαρχείο της Λάρισας στις 22.20. Ο δεύτερος είναι ο εφεδρικός σταθμάρχης που επίσης φέρεται να έφυγε νωρίτερα από το σταθμαρχείο στις 22.10, αλλά και ο επιθεωρητής του ΟΣΕ που ήταν υπεύθυνος για την έκδοση των βαρδιών.

Εις βάρος τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για το κακούργημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών και τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και των σωματικών βλαβών κατά συρροή.

Επίσης, αναμένεται η άσκηση νέων ποινικών διώξεων σε δύο ανώτατα υπηρεσιακά στελέχη του ΟΣΕ, που εγκρίνουν το πρόγραμμα βαρδιών που καταρτίζει ο επιθεωρητής.

Ο νέος εφέτης ανακριτής που αναλαμβάνει την υπόθεση, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει παραλάβει το σύνολο της ογκωδέστατης δικογραφίας, ώστε να τη μελετήσει σε βάθος, καθώς η υπόθεση κρίνεται πολύπλοκη με πολλές παραμέτρους.

Επίσης, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα λάβει και τα στοιχεία των δικαστικών πραγματογνωμόνων που ορίστηκαν από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Λάρισας Απόστολο Τζαμαλή. Πρόκειται για εξειδικευμένους επιστήμονες οι οποίοι έχουν συντάξει το πόρισμα των ερευνών τους και περιλαμβάνει κρίσιμα στοιχεία για την υπόθεση.

Επιθεώρηση του σιδηροδρομικού δικτύου

Στο μεταξύ από σήμερα ξεκινάει επιθεώρηση του σιδηροδρομικού δικτύου, από την Θεσσαλονίκη προς τη Λάρισα ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ  Παναγιώτης Τερεζάκης.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ΕΡΤ, θα έχει συναντήσεις με σταθμάρχες και άλλους εργαζόμενους σε κομβικά σημεία του δικτύου, συμπεριλαμβανομένου και του σημείου του δυστυχήματος, προκειμένου να ελέγξει τις εργασίες αποκατάστασης και στη συνέχεια να ακολουθήσει η ασφαλής επαναλειτουργία του σιδηρόδρομου.

Η πορεία της υγείας των τραυματιών

Τρεις τραυματίες εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στη Λάρισα με σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Η κατάσταση τους είναι κρίσιμη, ωστόσο σταθερή. Άλλα δύο άτομα νοσηλεύονται σε ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη και πέντε άτομα σε απλές κλίνες στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο.

Πανελλαδική πανεργατική απεργία

Συνεχείς είναι οι κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, με τους διαδηλωτές να ζητούν δικαιοσύνη για τα θύματα της τραγωδίας και να απαιτούν να μη συγκαλυφθούν οι ευθύνες για το έγκλημα στα Τέμπη. 

Και χθες, αρκετές χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας στο συλλαλητήριο που κάλεσαν το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, η ΑΔΕΔΥ και πλήθος συνδικάτων και φορέων. Εκτός από την Αθήνα, ποτάμι οργής έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και σε άλλες πόλεις.

Πλέον, τα βλέμματα στρέφονται στη νέα πανελλαδική πανεργατική απεργία που προκήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την ερχόμενη Πέμπτη, 16 Μαρτίου.  

Πηγή: efsyn.gr