Οράματα…θερινής νυκτός Ζαμπούκη για τον LNG  (και κουβέντα για τις καταγγελίες για ρύπανση)

Στις εγκαταστάσεις του πλοίου Castoro 10 στο οποίο λαμβάνει χώρα η διαδικασία συγκόλλησης και πόντισης των σωλήνων για το έργο του LNG Αλεξανδρούπολης βρέθηκαν ο Δημαρχος Γιαννης Ζαμπούκης μαζί με τον Μητροπολίτη Ανθιμο. Πρόκειται για το ίδιο πλοιο, για το οποίο πρόσφατα υπήρξαν δημοσιεύματα και καταγγελίες για απόρριψη λυμάτων μέσα στη  θάλασσα, κοντά σε περιοχή Natura.

Το πλοίο, ενημερωτικά, δεν βρίσκεται σε θαλάσσια περιοχή άλλου Δήμου, νομού ή… χώρας. Βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης, όπου δημαρχεύει ο κυριος Ζαμπούκης. Παρά λοιπόν τις καταγγελίες, ο πρώτος πολίτης αυτής της περιοχής δεν έκρινε σκόπιμο να αφιερώσει ούτε μία σειρά σε αυτές στην ανάρτηση του, εστω για να τις αντικρούσει μετά από την επίσκεψη που πραγματοποίησε. Αναφέρθηκε άραγε καθόλου σε αυτές κατά τις συνομιλίες του με τους εκπροσώπους της εταιρείας; Ή τις υποτίμησε πλήρως… ίσως να θεώρησε ότι έχοντας μαζί του τον Μητροπολίτη… έχουμε ‘θεϊκή’ προστασία από τα πάντα!

Επιπλέον, απορία προκαλούν τα περί οράματος που αναφέρει ο κύριος Ζαμπούκης: «Αυτό που κάποτε ήταν όραμα, σχέδιο ή προσδοκία πλέον παίρνει σάρκα και οστά». Τι σχέση έχει ο ίδιος με αυτό το όραμα άραγε; Ένας αυτοδιοικητικός είθισται να αναφέρεται σε οράματα τα οποία ο ίδιος έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει για τον τόπο ευθύνης του και τους πολίτες που ζουν σε αυτόν. Ελλείψει δικού σου οράματος για τον τόπο που διοικείς μπορείς να καπηλεύεσαι τα οράματα ενός ιδιώτη; (Δεν είναι άλλωστε ο LNG, καθίσματα στο κηποθέατρο Αλτιναλμάζη που παρουσίασες ως δικό σου έργο, ενώ ήταν δωρεά ιδιώτη!)

Πώς χαρακτηρίζει ως όραμα μία ιδιωτική επένδυση που είχε σχεδιαστεί όταν ο ίδιος μάλλον δεν είχε ούτε καν στο πίσω μέρος του μυαλό του να διεκδικήσει τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, από την οποία θα έχουν πρωταρχικά όφελος τα επιχειρηματικά σχήματα  που εμπλέκονται στην επένδυση; (οι οποίοι μάλιστα έχουν αναφερθεί μόνο γενικά και αόριστα σε ανταποδοτικά οφέλη για την τοπική κοινωνία που δίνει γη και ύδωρ για την υλοποίηση του πρότζεκτ τους;)

Διαβάστε ακόμη  2,5 (τουλάχιστον) χαμένα χρόνια για το λιμάνι Αλεξανδρούπολης

Η ανάρτηση:

«Αυτό που κάποτε ήταν όραμα, σχέδιο ή προσδοκία πλέον παίρνει σάρκα και οστά.

Χτες, μαζί με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως, κ. Άνθιμο επισκεφτήκαμε τις εγκαταστάσεις στην πλατφόρμα Castoro 10 στο Θρακικό Πέλαγος, μετά από προσωπική πρόσκληση του Αντιπροέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Gastrade, κ. Κωστή Σιφναίου.

Όπως μας έγινε γνωστό, στην επιτόπια παρουσία μας, από τους υπεύθυνους του έργου, η κατασκευή του τερματικού σταθμού φυσικού αερίου προχωρά με ταχείς ρυθμούς. Οι εργασίες για τη μονάδα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στα ναυπηγεία της Σιγκαπούρης και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, αναμένεται να αφιχθεί πλέον στο Θρακικό Πέλαγος μέσα στο φθινόπωρο.

Παράλληλα, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και οι εργασίες για τον αγωγό διασύνδεσης. Σωλήνες μήκους 24 χλμ. τοποθετούνται υποθαλάσσια ενώ σωλήνες 4 χλμ. θα αποτελέσουν το χερσαίο κομμάτι του αγωγού, μέσω των οποίων θα μεταφέρεται το φυσικό αέριο.

Αυτές τις μέρες στην πλατφόρμα Castoro 10, προχωρά η διαδικασία συγκόλλησης και πόντισης των σωλήνων.

Σε όλα αυτά, αν σκεφτεί κανείς πως η πλωτή μονάδα χωρητικότητας 153.500 κ.μ. LNG, θα συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας, από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Β. Μακεδονία, μέχρι την Ουγγαρία, Σλοβακία, Μολδαβία και την Ουκρανία, συνειδητοποιούμε ότι από την Αλεξανδρούπολη γράφεται ένα νέο κεφάλαιο στον ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας και είμαστε περήφανοι που είμαστε μέρος της.

Η Αλεξανδρούπολη παύει να είναι μια κουκίδα στον χάρτη. Η Αλεξανδρούπολη βρίσκεται στο προσκήνιο, αλλάζει και εξελίσσεται!»