Επίσημα τέλος μπαίνει στη συζήτηση που είχε ξεκινήσει για μείωση του ωραρίου των καταστημάτων. Το ζήτημα είχε τεθεί από εμπορικούς συλλόγους, στα πλαίσια της προσπάθειας για εξοικονόμηση ενέργειας.

Αρχικά, το αίτημα επρόκειτο να συζητηθεί, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει, αφού ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε δηλώσει πως είναι προς εξέταση. Συγκεκριμένα, θα συζητούνταν στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ του υπουργού και αρμόδιων εκπροσώπων, ενώ κι ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης ανέφερε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ πως η «συζήτηση για τη μείωση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους ενόψει του φετινού χειμώνα, τώρα ανοίγει».

Ωστόσο, το Μαξίμου διέψευσε τα σενάρια, πριν ακόμη γίνει η προαναφερθείσα συνάντηση, με τον υπουργό τελικά να προχωρά σε αναδίπλωση, τονίζοντας πως δεν είναι πρόθεση της κυβέρνησης η μείωση του ωραρίου και πως δεν συζητείται.

«Δεν είναι πρόθεση της κυβέρνησης η μείωση του ωραρίου των καταστημάτων. Δεν συζητείται αυτό το ενδεχόμενο, το οποίο αν εφαρμοζόταν θα είχε δυσμενείς συνέπειες και στην αγορά εργασίας και στον τζίρο των καταστημάτων», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, πριν ξεκινήσει η προγραμματισμένη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ, των πολυκαταστημάτων και αλυσίδων καταστημάτων (ΣΕΛΠΕ) και των εμπόρων (ΕΣΕΕ) με αντικείμενο συζήτησης την πορεία του πληθωρισμού και την ακρίβεια.

Ο υπουργός δήλωσε αναλυτικά: «Το θέμα της μείωσης του ωραρίου στα καταστήματα προήλθε από πρωτοβουλία που προκάλεσαν διάφοροι εμπορικοί σύλλογοι στα πλαίσια της εξοικονόμησης του ενεργειακού κόστους.

»Δεν είναι στην πρόθεση της κυβέρνησης η μείωση του ωραρίου των καταστημάτων. Δεν συζητείται αυτό το ενδεχόμενο, το οποίο αν εφαρμοζόταν θα είχε δυσμενείς συνέπειες και στην αγορά εργασίας και στον τζίρο των καταστημάτων. Η εποχή της κρίσης δεν είναι εποχή για να προκαλέσουμε προβλήματα στους εργαζομένους αλλά είναι εποχή για να λύσουμε προβλήματα στους εργαζόμενους. Η δε, ενδεχόμενη εξοικονόμηση, κατά μια ή δύο ώρες του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων στο λιανικό εμπόριο θα είναι πολύ μικρή σε σχέση με τη ζημία που θα προκαλούσε στην αγορά. Αρά δεν τίθεται κανένα τέτοιο ζήτημα», για να προσθέσει στη συνέχεια:

Διαβάστε ακόμη  Οσμή Σκανδάλου: Δημοτικοί σύμβουλοι ψήφισαν για να γίνουν τα χωράφια τους οικόπεδα;

«Ούτως ή άλλως αν κάποιος θέλει να δουλεύει λιγότερες ώρες από το ωράριο λειτουργίας αυτό είναι δικό του δικαίωμα.

»Ως προς τις πρωτοβουλίες των εμπορικών συλλόγων για το θέμα του ωραρίου θέλω να ξεκαθαρίσω ότι το επίσημο ωράριο της χώρας είναι εθνική αρμοδιότητα και την καθορίζει το υπουργείο Ανάπτυξης με νόμο.

»Αν κάποιος εμπορικός σύλλογος θέλει να εφαρμόσει για τα μέλη του διαφορετικό ωράριο αυτό δεν αφορά το κράτος και ούτε μπορούν να επιβληθούν ποινές σε κάποιον που θα λειτουργήσει με το εθνικό ωράριο. Αποτελεί μια μεταξύ τους συμφωνία επί εθελοντικής βάσεως. Για το κράτος το ωράριο είναι αυτό που ορίζουμε και είναι αυτό που ισχύει».

Το «άδειασμα» από το Μαξίμου

Υπενθυμίζεται πως το παραπάνω ζήτημα εξελίχθηκε σε μια «κυβερνητική βαβέλ». Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου έσπευσαν να διαψεύσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όμως η εν λόγω διευκρίνιση ήλθε λίγες ώρες αφότου ο ίδιος ο Άδωνις Γεωργιάδης, είχε επιβεβαιώσει στο Euro2day.gr ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο μείωσης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, σε μια προσπάθεια μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας.

Μάλιστα, ρεπορτάζ του realfm -επικαλούμενο ασφαλείς πληροφορίες- πήγαινε ένα βήμα παρακάτω σημειώνοντας πως ήταν έτοιμη η σχετική νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Ανάπτυξης για λειτουργία των καταστημάτων μέχρι τις 8 το βράδυ.

Μετά από την παραπάνω δήλωση όμως κυβερνητικών στελεχών, ο υπουργός Ανάπτυξης προχώρησε στις προαναφερθείσες δηλώσεις, με τις οποίες βάζει τέλος στα σχετικά σενάρια.

Πηγή: tvxs.gr