Τριάντα τρία (33) νοικοκυριά των πλημμυρόπληκτων περιοχών του δήμου Ορεστιάδας, που «χτυπήθηκαν» στις 11-12 Ιουνίου από σφοδρότατη βροχόπτωση, αναμένουν την «άμεση» αποζημίωση των 600 ευρώ και την αποζημίωση για την κατεστραμμένη οικοσκευή τους. Έντεκα περιπτώσεις έχουν κατοχυρώσει το δικαίωμα των δύο αυτών αποζημιώσεων, ενώ για τις άλλες 22 περιπτώσεις θα πρέπει να εγκριθεί από το αρμόδιο υπουργείο ειδική ρύθμιση που θα δικαιολογεί την καταβολή των συγκεκριμένων αποζημιώσεων και σε όσα νοικοκυριά είχαν ζημιές σε βοηθητικούς χώρους και αποθήκες. «Μας διαβεβαίωσαν ότι θα υπάρξει τέτοια πρόβλεψη, αναμένουμε να επισημοποιηθεί», ανέφερε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης, αναγνωρίζοντας ότι η όλη διαδικασία για την καταβολή των «άμεσων» αποζημιώσεων δεν είναι τελικά και τόσο γρήγορη.

«Μας στενοχωρεί η καθυστέρηση, αλλά εν μέρει είναι δικαιολογημένη, αφού για να οριοθετηθεί μία πληγείσα περιοχή, η πολιτεία δίνει χρονικό περιθώριο ενός μήνα στην υποβολή δηλώσεων ζημιάς, ώστε να έχουν όλοι τον χρόνο να προβούν στις ενέργειες που πρέπει να κάνουν. Δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι και πριν 2-3 ημέρες ήρθαν ορισμένοι να κάνουν τις δηλώσεις τους», σχολίασε συγκεκριμένα ο κ. Μαυρίδης. Όσον αφορά την εκτίμηση για τον χρόνο πληρωμής των αποζημιώσεων, ο δήμαρχος Ορεστιάδας δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί ακριβώς, «αφού υπάρχουν περιπτώσεις περιοχών που πήραν τα χρήματα σε 1,5 μήνα, και κάποιες άλλες που τα πήραν μετά από 11 μήνες». «Εμείς πάντως ελπίζουμε στο θετικό σενάριο, να φτάσουν τα χρήματα στον δήμο τον επόμενο μήνα…», πρόσθεσε ο κ. Μαυρίδης.

Διαβάστε ακόμη  Εβρος: Μάνα βάζει το πτώμα της 5χρονης κόρης της στο ποτάμι, για να επιβραδύνει τη σήψη

Όσον αφορά τις πληγείσες στεγασμένες επιχειρήσεις, τις αιτήσεις των οποίων επίσης συγκέντρωσε ο δήμος Ορεστιάδας, προκειμένου να διευκολύνει την αρμόδια υπηρεσία της ΠΑΜΘ που είχε την ευθύνη για τη συλλογή τους, είναι πάνω από 20. Τη Δευτέρα 18 Ιουλίου αναμένεται στην Ορεστιάδα η ειδική επιτροπή που θα κάνει τις αυτοψίες, καθώς εχθές έκλεισε η προθεσμία και για την υποβολή δήλωσης ζημιάς σε επαγγελματικούς χώρους. Παράλληλα το καθεστώς «κατάστασης έκτακτης ανάγκης» παρατάθηκε για τον δήμο Ορεστιάδας έως τις 12 Ιανουαρίου 2023, «δίνοντας ευελιξία στον δήμο να προχωρήσει σε γρήγορες ενέργειες αποκαταστάσεων», σχολίασε ο κ. Μαυρίδης.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ Ορεστιάδας