Ορεστιάδα -Διαμαρτυρία κατά της επέκτασης των Δομών  /  Μαυρίδης : Τους δείξαμε περισσότερη εμπιστοσύνη γιατί πιστέψαμε όλα όλα όσα μας υπόσχονταν. Αφήστε κύριοι της κυβέρνησης δεν θέλουμε άλλους σωτήρες”. 

Εκατοντάδες ήταν οι πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του δημοτικού συμβουλίου και των φορέων του δήμου Ορεστιάδας και συμμετείχαν μαζικά στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής (13/02) στην κεντρική πλατεία της πόλης, προκειμένου να εκφράσουν, για μία ακόμα φορά, τη διαμαρτυρία τους για την επέκταση των δομών μεταναστών/προσφύγων στο Φυλάκιο. Ανάμεσα στο πλήθος, εκτός από τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου και τον δήμαρχο Ορεστιάδας, ήταν οι δήμαρχοι Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος, Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Ζαμπούκης, και Κομοτηνής, Γιάννης Γκαράνης, η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς και ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Βενετίδης, ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου, κ. Δαμασκηνός, εκπρόσωποι των κομματικών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, αντιπροσωπεία ιερέων της τοπικής Μητρόπολης, αντιπροσωπείες των εκπαιδευτικών του Έβρου, των επιστημονικών φορέων της περιοχής, αλλά και πλήθος άλλων φορέων και συλλόγων, καθώς και των αγροτών, που κατέφθασαν στην πλατεία, συμβολικά, με αγροτικά μηχανήματα.

Τον πρώτο χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Χρήστος Ορμανλίδης, ο οποίος τόνισε ότι το συλλαλητήριο στέλνει ένα δυνατό μήνυμα αντίδρασης της τοπικής κοινωνίας, που θα πρέπει “επιτέλους πρέπει να φτάσει στα αυτιά όσων, στην Κυβέρνηση, παίρνουν αποφάσεις, από τον Πρωθυπουργό μέχρι τους Υπουργούς Μηταράκη και Θεοδωρικάκο”. Επεσήμανε την “απαξίωση και την αλαζονική συμπεριφορά” που έχουν επιδείξει οι δύο υπουργοί, υπογράμμισε ότι παραμένουν αναπάντητα πολλά ερωτήματα σχετικά με τους σχεδιασμούς για τις δομές του Φυλακίου και επανέλαβε το ερώτημα που τίθεται διαρκώς από τους κατοίκους και τους θεσμικούς φορείς που αντιδρούν: “από πού προκύπτει η αναγκαιότητα δημιουργίας μία πολύ μεγάλης δομής, όταν όλα τα στοιχεία (μειωμένες ροές, προσλήψεις συνοριακών φυλάκων και επέκταση φράχτη) δείχνουν ότι κάτι τέτοιο δεν χρειάζεται”. Καταλήγοντας στον χαιρετισμό του, ο κ. Ορμανλίδης έκανε λόγο για μία “πολύ απογοητευμένη και εκνευρισμένη τοπική κοινωνία, που έχει χάσει την εμπιστοσύνη της στην Κυβέρνηση” και με νόημα έκλεισε σημειώνοντας πως “ο καθένας θα πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά του από την απουσία ορισμένων που ήταν προσκεκλημένοι στη συγκέντρωση, αλλά δεν παρίστανται…”. Η αιχμή αφορούσε τους τρεις κυβερνητικούς βουλευτές (Α. Δημοσχάκη, Χ. Δερμεντζόπουλο και Σ. Κελέτση) και τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ, Χρήστο Μέτιο, που δεν παραβρέθηκαν στο συλλαλητήριο. Η απουσία τους, άλλωστε, στηλιτεύτηκε και από άλλους ομιλητές, ενώ και οι συγκεντρωμένοι αντέδρασαν με αποδοκιμασίες όταν ακούστηκαν από τα ηχεία τα ονόματα των τριών βουλευτών και του Περιφερειάρχη.

“Εκφράζουμε σταθερά και αμετακίνητα την αντίθεσή μας στον σχεδιασμό της Κυβέρνησης για επέκταση των δομών του Φυλακίου, αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Θράκης, για ευνόητους εθνικούς λόγους, και εφιστούμε την προσοχή των κρατικών φορέων στην ανάγκη διατήρησης του διαλόγου και οικοδόμησης κλίματος ομοφροσύνης”, ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου, κ. Δαμασκηνός, μεταφέροντας την κοινή θέση που εξέφρασαν ήδη από πέρυσι και επικαιροποίησαν προ ημερών, οι τέσσερις Μητροπολίτες της Θράκης. Ο κ. Δαμασκηνός αναφέρθηκε και στο ψήφισμα των 100 και πλέον ιερέων της Μητρόπολης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου, “οι οποίοι εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα ενάντια στην επέκταση των δομών”.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός της βουλευτή Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσας Γκαρά, η οποία έκανε λόγο για “εμπαιγμό και κοροϊδία από την πλευρά της Κυβέρνησης, που προσπαθεί με επικοινωνιακά τερτίπια να κάνει το άσπρο, μαύρο”. Τόνισε πως “δυστυχώς η Κυβέρνηση δεν έχει δώσει απαντήσεις σε επανειλημμένες ερωτήσεις που έχουν γίνει, και μέσα στις επιτροπές της Βουλής”, ενώ υπογράμμισε ότι “η αντίδραση που εκφράζεται αφορά και τη συνολική μεταναστευτική πολιτική της Κυβέρνησης, που ρίχνει όλο το βάρος στον Έβρο και τα νησιά”. Η κα. Γκαρά ολοκλήρωσε λέγοντας πως “η αύξηση της δυναμικότητας ή χωρητικότητας των δομών του Φυλακίου δεν συνιστούν ανάπτυξη, ούτε δημιουργούν προϋποθέσεις επενδυτικής ασφάλειας”, ενώ θύμισε και την απόφαση του ΚΥΣΕΑ του 2016, την οποία, όπως σημείωσε “έχει εφαρμόσει και η προηγούμενη κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ) αλλά και οι πιο προηγούμενες κυβερνήσεις, και η οποία δεσμεύει για καμία δημιουργία νέας δομής ή επέκτασης υφιστάμενης, στη Θράκη”.

Ως εκπρόσωπος των φορέων του δήμου Ορεστιάδας, χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ορεστιάδας, Άννα Μεμετζή, η οποία χαρακτήρισε “απαράδεκτη από κάθε άποψη την απόφαση της Κυβέρνησης να δημιουργήσει μία νέα υπερδομή, σε μία περιοχή που αφενός είναι πάνω στα χερσαία σύνορα της χώρας και αφετέρου είναι εδώ και χρόνια ένας τόπος που βρίσκεται σε συνεχή υποβάθμιση”. “Αντί να σχεδιάσουν μέτρα που θα δώσουν τη δυνατότητα στην περιοχή του βορείου Έβρου να συγκριθεί με ίσους όρους με την υπόλοιπη χώρα, αντί να δώσουν κίνητρα στον ντόπιο πληθυσμό να παραμένει στον τόπο του και σε εκείνους που έφυγαν να επιστρέψουν, εμμένουν σε έναν προσανατολισμό περαιτέρω υποβάθμισης, σε βαθμό διάλυσης, και ώθησης των κατοίκων σε φυγή…”, ανέφερε, μεταξύ άλλων, η κα. Μεμετζή.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της κοινότητας Φυλακίου, Χρήστος Τυρμπάκης, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι “σύντομα το θέμα των μεταναστευτικών δομών δεν θα αφορά μόνο το Φυλάκιο, αλλά και άλλα σημεία του νομού, τα οποία έχουν βάλει στο “μάτι”. Ο ίδιος τόνισε ότι “οι κύριοι της Κυβέρνησης υποτιμούν τη νοημοσύνη των κατοίκων, αγνοούν την τοπική κοινωνία, ξεχνούν την απόφαση του ΚΥΣΕΑ (του 2016) αλλά και τις δικές τους υποσχέσεις για καμία νέα δομή”. ¨Είμαι απογοητευμένος, πικραμένος και νιώθω προδομένος”, πρόσθεσε, ενώ αναφερόμενος στους κυβερνητικούς βουλευτές και στον Περιφερειάρχη ΑΜΘ, τόνισε πως “είναι αυτοί που μπορούν να σταματήσουν τις εργασίες στο Φυλάκιο, αλλά αντί να μας εκπροσωπούν, μάς απαξιώνουν και συντάσσονται με την κυβερνητική πολιτική”.

Τελευταίος στο βήμα του συλλαλητηρίου ανέβηκε ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης, ο οποίος έκανε λόγο “για αγώνες που θα συνεχιστούν”, υπογραμμίζοντας πως “η σημερινή συγκέντρωση δεν είναι ούτε η αρχή ούτε το τέλος της προσπάθειας, είναι στη μέση ενός αγώνα που θα γίνει εντονότερος τις επόμενες ημέρες”. Ο κ. Μαυρίδης μίλησε για “παντελή απώλεια της εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση”, σε υψηλό τόνο, κατηγόρησε τους συναρμόδιους υπουργούς ότι “αντί να στέλνουν χαιρετίσματα από την Κομοτηνή, την Αθήνα ή από τις Επιτροπές της Βουλής, θα έπρεπε να ανταποκριθούν στις προσκλήσεις του δημοτικού συμβουλίου, να εμφανιστούν και να δώσουν εξηγήσεις και απαντήσεις”, ενώ κατήγγειλε και “τιμωρητικές”, όπως είπε, συμπεριφορές που διαπιστώνονται από την πλευρά Υπουργείων αλλά και της Περιφέρειας ΑΜΘ. “Έχουν αρχίσει να μας τιμωρούν, κόβοντάς μας έργα ανάπτυξης και χρηματοδοτήσεις για τα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, νομίζοντας πως έτσι θα μας κάμψουν την αντίσταση. Η αντίστασή μας δεν κάμπτεται και δεν κάμφθηκε ούτε πριν από πέντε ημέρες, όταν μας έστειλαν για 3η φορά να διαπραγματευτούμε ανταποδοτικά…Δεν θα ξεπουληθούμε για να πάρουμε κάποια ελάχιστα, όπως μια παιδική χαρά στο Φυλάκιο, που μας προτάθηκε…”, ανέφερε συγκεκριμένα.

Κατέληξε δε λέγοντας: “Όλοι έχουμε καταλάβει ότι ο σχεδιασμός τους είναι διαφορετικός από αυτό που εμείς ονειρευόμαστε για τον τόπο μας. Αφήστε, κύριοι της Κυβέρνησης, να αποφασίζουμε εμείς ποιο είναι το καλό μας, δεν θέλουμε άλλους σωτήρες”.

Πηγή & Φωτογραφίες: ΕΡΤ Ορεστιάδας