Οργανώνονται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους οι μελισσοκόμοι του Έβρου

Τα προβλήματα της Ελληνικής μελισσοκομίας τέθηκαν στη συνάντηση Μελισσοκομικών Συλλόγων του άξονα της Εγνατίας που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή 27 Μαρτίου 2016.

Στη συνάντηση συμμετείχαν μελισσοκομικοί σύλλογοι από τον Έβρο μέχρι τα Ιωάννινα. Έντονη αναφορά έγινε στην απουσία της οργανωμένης μελισσοκομίας από όσα συμβαίνουν και αφορούν άμεσα το μελισσοκόμο.

Το τελευταίο δείγμα αυτής της απουσίας υπήρξε η εκκωφαντική σιωπή του «οργανωμένου κλάδου» στις δεσμεύσεις εισαγόμενης γύρης από τελωνειακές αρχές. Το ίδιο συμβαίνει και με τις ελληνοποιήσεις μελιών, του βασιλικού πολτού, της γύρης και της πρόπολης, που δεν αφήνουν τον Έλληνα μελισσοκόμο να αμειφθεί σύμφωνα με τους κόπους του, τόνισαν οι σύλλογοι.

Την κατασπατάληση των Ευρωπαϊκών και Εθνικών επιδοτήσεων σε μη παραγωγικές δράσεις, την άρνηση δημιουργίας βασικών υποδομών στήριξης των μελισσοκόμων (Χλωρίδα, βασικός εξοπλισμός, κ.ά.), την ανοργάνωτη τοπική αγορά, αδυναμία εξαγωγών, αδυναμία μεταφοράς των προβλημάτων στα κέντρα αποφάσεων και το απροστάτευτο της εγχώριας παραγωγής», επισημαίνει σε ανακοίνωση του ο Μελισσοκομικός Σύλλογος κεντρικού Έβρου «Η Κυψέλη».

“Με βάση αυτή την κοινή διαπίστωση αποφασίστηκε η ανάληψη πρωτοβουλιών το αμέσως επόμενο διάστημα ώστε να καλυφθεί αυτό το κενό, καθώς «τα προβλήματα είναι πολλά, οι προοπτικές είναι καλές αρκεί να αποδράσουμε από το λήθαργο που βρίσκεται ο κλάδο γεγονός που εξυπηρετεί λίγους και σίγουρα όχι τους μελισσοκόμους”, καταλήγει η ίδια ανακοίνωση.

Newsroom Alexpoli.gr