Οργή από την αλλαγή κατάθεσης μάρτυρα στη δίκη για την υπόθεση της Δέσποινας Καραγεωργίου

Με καταθέσεις γιατρών που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εμπλέκονται στην υπόθεση της Δέσποινας Καραγεωργίου, η οποία βρήκε τραγικό θάνατο από ρήξη μήτρας στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης στις 15 Απριλίου του 2021, συνεχίστηκε η δίκη την Τετάρτη 25/1 στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η κατάθεση ενός γιατρού, η οποία ήταν εντελώς διαφορετική από την κατάθεση που είχε δώσει στην αστυνομία.

Στη δεύτερη δικάσιμο, αναλυτικά, κατέθεσαν ο Καθηγητής Γυναικολογίας – Μαιευτικής του ΔΠΘ και Διευθυντής του Εργαστηρίου Οικογενειακού Προγραμματισμού του ΠΓΝΑ Π. Τσικούρας, ο ειδικευόμενος γιατρός Ακτινολογίας Ν. Νηστικούλης, ο Ν. Κουρκουτσάκης αναπληρωτής Καθηγητής Ακτινολογίας, ο Ε. Κοντομανώλης Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας, ο Μ. Γιατζίτζη ειδικευόμενος Καρδιολόγος και ο Γ. Κηπουρός, Επιμελητής Β’, επίσης Καρδιολόγος.

Να σημειωθεί ότι κατηγορούμενες είναι δύο γιατροί, η μία ειδική και η άλλη ειδικευόμενη, μαιευτήρες – γυναικολόγοι, όπως και μία μαία και μία νοσηλεύτρια. Η μαία κατηγορείται και για πλαστογραφία και παραποίηση εγγράφων. Οι 4 κατηγορούμενες θα απολογηθούν στο τέλος, αφού καταθέσουν και οι 20 βασικοί μάρτυρες, αλλά και ορισμένοι μάρτυρες υπεράσπισης. Στην επόμενη δικάσιμο, την Τετάρτη 8/2, η διαδικασία θα συνεχιστεί με τους υπόλοιπους περίπου 10 βασικούς μάρτυρες. Είναι άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί η δίκη, αφού σύμφωνα με την Πρόεδρο του δικαστηρίου, οι μήνες Φεβρουάριος και Μάρτιος είναι πολύ δύσκολοι από άποψη όγκου υποθέσεων, ενώ οι δικηγόροι εκτιμούν ότι θα χρειαστούν δύο με τρεις δικάσιμοι ακόμη για την έκδοση απόφασης.

Στην κατάθεσή του, ο καθηγητής Τσικούρας, αναφέρθηκε στην ανεπαρκή παρακολούθηση της θανούσας, σημειώνοντας πως αν η ειδική γιατρός, υπεύθυνη βάρδιας και πρώην φοιτήτριά του, τον είχε ειδοποιήσει εγκαίρως, μωρό και μητέρα θα είχαν σωθεί. Όπως είπε, βασιζόμενος στο ιστορικό της Δέσποινας και στην άκρως επικίνδυνη εγκυμοσύνη της, λόγω της πολύ σοβαρής επέμβασης αφαίρεσης αδενομυώματος, στην οποία είχε υποβληθεί, καθώς και στην άσχημη κλινική της εικόνα, ο ίδιος θα την έθετε σε διαρκή παρακολούθηση και δεν θα δίσταζε να την οδηγήσει στο χειρουργείο για επείγουσα καισαρική. Δυστυχώς, ο κ. Τσικούρας ενημερώθηκε όταν ήταν ήδη πολύ αργά. Η γυναίκα ήταν ήδη νεκρή, ενώ στην καισαρική που ακολούθησε, όπως είπε, το μωρό είχε μετακινηθεί από τη μήτρα, ενώ ο πλακούντας είχε βρεθεί στη σπλήνα και η μήτρα ήταν μαύρη από το πολύ αίμα. Ερωτηθείς από τη συνήγορο υπεράσπισης της ειδικής γιατρού για τις αρχικές εξετάσεις της Δέσποινας, που ήταν καλές, ο κ. Τσικούρας σημείωσε πως το ιστορικό και οι σφοδροί πόνοι είναι στοιχεία που θα έπρεπε να είχαν κινητοποιήσει τις γιατρούς, ενώ σημείωσε πως το μηχάνημα στο οποίο έγινε το πρώτο καρδιοτοκογράφημα που δεν έδειξε κάποιο πρόβλημα στο έμβρυο, είναι αναξιόπιστο και πολύ παλιό, όπως γνωρίζουν όλοι…  

Διαβάστε ακόμη  Η Αλεξανδρουπολίτισσα Μάγδα Κεπεσίδου θα βρεθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού

Ο ειδικευόμενος ακτινολόγος κ. Νηστικούλης που έκανε τον υπέρηχο στην Δέσποινα σημείωσε πως  δεν φάνηκαν κάποια ευρήματα για πάθηση στο ουροποιητικό, όπως επέμενε η ειδική γιατρός βασιζόμενη σε κάποια ευρήματα λίγες μέρες πριν το θάνατο της 37χρονης. Αντιθέτως, βρέθηκε απροσδιόριστης προέλευσης υγρό στην κοιλιακή χώρα, το οποίο, όπως ανέφερε, θα έπρεπε να αποτελέσει καμπανάκι για τους γιατρούς και να γίνει επανέλεγχος της γυναίκας, κάτι που φυσικά δεν έγινε. Αντ’ αυτού, η Δέσποινα οδηγήθηκε σε έναν απομακρυσμένο θάλαμο νοσηλείας, λόγω της αναμονής των αποτελεσμάτων του τεστ για covid, χωρίς κουμπί ειδοποίησης, όπου της χορηγήθηκαν παυσίπονα και υπόθετο… Η γυναίκα μίλησε με το σύζυγό της γύρω στις 1.30 με 2 το πρωί, όπου του είπε ότι πονούσε φριχτά. Για το διάστημα από 2 και περίπου ως τις 6 το πρωί, που κατέληξε, θα κληθούν οι κατηγορούμενες στις απολογίες τους να πουν τι ακριβώς έγινε και κυρίως τι δεν έγινε και οδήγησε στο θάνατο μητέρας και μωρού. Πάντως, απ’ όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής αντιληπτά από τις αναφορές των δικηγόρων, φαίνεται πως τις κρίσιμες στιγμές υπήρχε πρόβλημα επικοινωνίας μεταξύ της μαίας και της νοσηλεύτριας με τις εφημερεύουσες γιατρούς, ενώ έχει υπονοηθεί ότι η ειδική γιατρός είχε πάει για ύπνο, αφού είδε κάποια στιγμή «ήρεμη» την ασθενή…

Να σημειωθεί πως κατά την κατάθεση του, ο καθηγητής Κοντομανώλης, ο οποίος ήταν γιατρός ετοιμότητας το μοιραίο βράδυ, όμως δεν εκλήθη ποτέ από την ειδική γιατρό για να βοηθήσει στο περιστατικό, σημείωσε πως απ’ όσα γνωρίζει, δεν έγινε κάποιο λάθος από τις συναδέλφους του, αφού και εξετάσεις έγιναν, αλλά και εισαγωγή της ασθενούς. Μάλιστα, είπε ότι «το κακό μπορεί να χτυπήσει ανά πάσα στιγμή την πόρτα του οποιουδήποτε… πιστεύω ότι οι γιατροί ήταν άτυχες». Στη συνέχεια, η συνήγορος πολιτικής αγωγής Ίλια Μαρινάκη, κατηγόρησε τον μάρτυρα ότι είχε πει εντελώς άλλα πράγματα στην κατάθεσή του στην αστυνομία και τώρα λέει άλλα στο δικαστήριο, εκφράζοντας την πρόθεσή της να καταθέσει εναντίον του μήνυση για ψευδή κατάθεση.

Τέλος, οι καρδιολόγοι Γιατζίτζη και Κηπουρός κατέθεσαν ότι η γυναίκα ήταν ήδη νεκρή όταν ενημερώθηκαν για το περιστατικό.