Οργή των φοιτητών Πανεπιστημίου Θράκης: Μη μας πετάτε στο δρόμο σε περίοδο εξεταστικής

Δώστε μας δωμάτια στις εστίες – Δεν έχουμε χρήματα για ενοίκια, φωνάζουν οι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Θράκης

Πορεία στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης κάνουν σήμερα (20/6) οι φοιτητές, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, διαμαρτυρόμενοι για τις ελλείψεις στις εστίες του ιδρύματος, ενώ κατηγορούν την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ότι έχει τεράστιες ευθύνες διότι όπως λένε πετσόκοψε την χρηματοδότηση του ΔΠΘ κατά 80% περίπου τα τελευταία χρόνια.

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης, «για μια ακόμη χρονιά η διοίκηση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης όχι μόνο δεν φρόντισε να πάρει μέτρα για την στέγαση των φοιτητών της Ξάνθης σε μια περίοδο που τα ενοίκια έχουν γίνει απαγορευτικά αλλά αντί να προσπαθήσει να δώσει λύση στα διογκωμένα προβλήματα των εστιακών αποφασίζει να τους πετάξει και στον δρόμο».

Οι φοιτητές δηλώνουν ότι είναι απαράδεκτο να τους ανακοινώνουν, ειδικά μέσα στην εξεταστική, να αδειάσουν τα δωμάτιά τους, να λένε σε άλλους πως δεν δικαιούνται καν να κάνουν αίτηση για εστίες, να λένε στους πρωτοετείς φοιτητές από την αρχή της χρονιάς πως δεν υπάρχουν διαθέσιμα δωμάτια, την ίδια στιγμή που υπάρχουν 44 δωμάτια εστιών άδεια, την ίδια στιγμή που υποτίθεται πως γίνεται ανακαίνιση σε άλλα 170, μια ανακαίνιση που όχι απλά δεν ξέρει κανείς πότε θα τελειώσει αλλά δεν ξέρει κανείς πότε καν θα ξεκινήσει.

Η ανακοίνωση των φοιτητών

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι εκρηκτική και είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που έχουν εφαρμόσει όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζοντας τις ανάγκες των φοιτητών για δωρεάν στέγαση ως κόστος. Οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ είναι τεράστιες. Συνεχίζει στην ίδια γραμμή με τους προκατόχους της, τον Σύριζα και το ΠΑΣΟΚ που χέρι-χέρι όλοι μαζί πετσόκοψαν την χρηματοδότηση του ΔΠΘ κατά 80% περίπου τα τελευταία χρόνια. Μιας πολιτικής που βρίσκει λεφτά για δωράκια σε επιχειρήσεις και μεγάλες εταιρίες, που βρίσκει δεκάδες δισεκατομμύρια για τα κέρδη τους, αλλά στον αντίποδα προχωράει σε παραπέρα εμπορευματοποίηση της παιδείας και της υγείας με κόστος τις ζωές μας.

Είναι αυτή η πολιτική που τόσα χρόνια δεν έβρισκε λεφτά για μια καμμένη ασφάλεια ώστε οι εστιακοί φοιτητές να έχουν ζεστό νερό, αλλά βρήκε 8 εκατομμύρια στο «άψε-σβήσε» για να πνιγούν στα κέρδη οι κατασκευαστικές εταιρίες που θα αναλάβουν τις χρυσές δουλειές της ανακαίνισης των εστιών Ξάνθης χωρίς να μιλάνε καν για ανέγερση νέων. Είναι χαρακτηριστικό πως σε μια πόλη με πάνω από 3000 φοιτητές αυτή τη στιγμή μόνο οι 338 από αυτούς έχουν δωμάτιο στην εστία αντιμετωπίζοντας και αυτοί τραγικές ελλείψεις, από την έλλειψη πόσιμου και ζεστού νερού, την τραγική ποιότητα στη σίτιση ως την καθημερινή μάχη με τη μούχλα, τα φίδια κ.α.

Διαβάστε ακόμη  Ακίνητη περιουσία 23,7 δισ. ευρώ έχουν οι κάτοικοι ΑΜΘ

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της υποχρηματοδότησης της παιδείας, που αφήνουν τους φοιτητές στον αέρα, αναγκάζουν άλλους να παρατάνε τις σπουδές τους ή να μην τις ξεκινάνε καν επειδή δεν έχουν που να μείνουν. Αυτά είναι τα αποτελέσματα του «μπάσιμου» των εργολάβων σε κάθε πτυχή της φοιτητικής μέριμνας για να βγάζουν λεφτά στις πλάτες των αναγκών των φοιτητών. Αυτά είναι τα αποτελέσματα των περίφημων ΣΔΙΤ, όπου εταιρίες αναλαμβάνουν έργα εξασφαλίζοντας για αυτές τεράστια κέρδη αλλά αφήνουν τους φοιτητές χωρίς δωμάτια και τους ζητάνε και ενοίκιο κι από πάνω σε πολλές περιπτώσεις. Αντί λοιπόν το ΔΠΘ να ενημερώνει τους φοιτητές να παρατήσουν τα δωμάτιά τους καλά θα κάνει να πάρει μέτρα τώρα για να λύσει το πρόβλημα της στέγασης ξεκινώντας από την ανακαίνιση και ας σταματήσει να μας κοροϊδεύει.

Έχει σοβαρές ευθύνες και το ΔΠΘ για το γεγονός πως αυτή τη στιγμή το 40% των περίπου 550 δωματίων στις εστίες δεν αξιοποιούνται. Να απαντήσει η διοίκηση του Ιδρύματος στο για ποιο λόγο: άδειασε 170 δωμάτια από τον περασμένο Ιούλη λέγοντας πως τον Σεπτέμβρη αυτά τα δωμάτια θα είναι έτοιμα και ακόμα δεν έχει γίνει η παραμικρή εργασία;

Κρατιούνται 44 δωμάτια άδεια, την ίδια στιγμή που το ίδιο το ΔΠΘ ξεδιάντροπα έβγαζε ανακοινώσεις στις οποίες έλεγε πως δεν θα ανοίξουν καν πλατφόρμες για αιτήσεις για δωμάτια στις εστίες. δεν έχει κάνει το παραμικρό για να νοικιάσει δωμάτια σε ξενοδοχεία για να καλύψει τις ανάγκες των φοιτητών που δεν παίρνουν δωμάτια στις εστίες επειδή αυτά δεν φτάνουν. Απαιτούμε: Ανέγερση νέων εστιών. Να μην πεταχτεί κανένας φοιτητής από το δωμάτιό του, ειδικά μέσα στην εξεταστική. Να ανοίξουν οι πλατφόρμες των αιτήσεων ξανά για να μπορέσουν όλοι να κάνουν αίτηση. Να δοθούν άμεσα τα δωμάτια που είναι άδεια στους φοιτητές που δικαιούνται δωμάτιο και είναι στη λίστα αναμονής. Να ενοικιαστούν άμεσα δωμάτια στην πόλη για όσους πρωτοετείς δεν μπουν στις εστίες τον Σεπτέμβρη.

Να παρθούν έκτακτα μέτρα για την ολοκλήρωση της ανακαίνισης των εστιών. Να ολοκληρωθούν οι νομικές διαδικασίες και να προσληφθεί προσωπικό ώστε να είναι έτοιμα τα δωμάτια που ανακαινίζονται ως τον Σεπτέμβρη – ούτε σκέψη για να αδειάσουν και άλλα κτίρια το καλοκαίρι.

Πηγή: ieidiseis.gr