Όργιο ψεμάτων από τη ΝΔ Ροδόπης για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς: Ποια είναι η αλήθεια

Συνάντηση με τον Θόδωρο Σκυλακάκη είχαν τα μέλη της ΔΕΕΠ Ροδόπης της ΝΔ στο περιθώριο της παρουσίας του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών στην Κομοτηνή ως ομιλητής σε εκδήλωση του οικονομικού επιμελητηρίου κι αυτή, προφανώς, κρίθηκε ως κατάλληλη ευκαιρία για να ειπωθούν ορισμένα χονδροειδέστατα ψέματα.

Όπως μας πληροφορεί η τοπική οργάνωση της ΝΔ, στη συνάντηση συζητήθηκε το θέμα των “κόκκινων δανείων” και το “πώς θα στηριχθούν με τον καλύτερο τρόπο οι πολίτες που θίγονται από τον νόμο 4354/2015 του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προβλέπει ότι οι αδειοδοτημένες εταιρείες διαχείρισης δανείων νομιμοποιούνται να ασκούν κάθε ένδικο βοήθημα και δικαστική ενέργεια για την είσπραξη των απαιτήσεων. Θυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεχτεί να μεταφερθούν τα “κόκκινα δάνεια” από τους ισολογισμούς των τραπεζών σε εξωτερικές εταιρείες διαχείρισης παρ’ όλο που το 2014-2015 εγκλώβισε τους πολίτες υποσχόμενος ότι θα διαγράψει τα δάνεια”.

Μόνο που ο νόμος του 2015 για τα funds προέβλεπε σαφείς δικλείδες και δεσμεύσεις υπέρ των οφειλετών, με παράλληλη υποχρέωση των εταιρειών να προτείνουν ρύθμιση στον δανειολήπτη, αλλά και  φορολόγηση των πράξεών τους.

Συνοπτικά, η αλήθεια για τα κόκκινα δάνεια και την απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ:

Στα τέλη του 2015 ψηφίζεται ο νόμος Σταθάκη, που αποτελεί συνέχεια του νόμου Κατσέλη, προστατεύοντας την πρώτη κατοικία με κοινωνικά κριτήρια και χρονικό ορίζοντα ως το 2018.

Οι πλειστηριασμοί του 2016 δεν αφορούσαν επουδενί και σε καμία περίπτωση πρώτη κατοικία.

Τον Μάιο του 2016 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώνει ότι οι τράπεζες για 18 μήνες δεν μπορούν να πουλήσουν σε funds δάνεια που έχουν ως εγγύηση την πρώτη κατοικία των δανειοληπτών.

Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, λαμβάνονται προσθετα μέτρα για την πρώτη κατοικία και την προστατεύει από οφειλές σε εφορίες και ταμεία, βάζοντας πλαίσιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. 

Στα τέλη του 2018, τα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ προεξοφλούν ότι ήρθε το τέλος για την πρώτη κατοικία, αφού θα απαιτήσουν οι θεσμοί την απελευθέρωση των πλειστηριασμών.

Διαβάστε ακόμη  Πόλη & Πολίτες: Στέλεχος της δημοτικής αρχής κατακεραυνώνει την παράταξη Ζαμπούκη

Ο Ντράγκι πιέζει για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και ο ESM στέλνει τελεσίγραφα στο ίδιο πνεύμα.

Το πλαίσιο προστασίας παρατείνεται για δύο μήνες, έως ότου βρεθεί η χρυσή τομή με τους θεσμούς, κάτι που επιτυγχάνεται τον Φεβρουάριο του 2018. Παρά τις κορώνες εκφοβισμού από αντιπολίτευση και ΜΜΕ, το νομοσχέδιο ψηφίζεται και η κρίση με τους θεσμούς ξεπερνιέται μετά από συνεννόηση μεταξύ κυβέρνησης και Μοσκοβισί.

Την 1η Απριλίου του 2019 ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ο Νόμος 4605/2019, που προέβλεπε την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμό με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Συγκεκριμένα, απαγόρευε τους πλειστηριασμούς για οφειλές έως 130.000 ευρώ ανά πιστωτή για τα στεγαστικά προϊόντα, έως 100.000 ευρώ ανά πιστωτή για επιχειρηματικά προϊόντα με υποθήκη στην πρώτη κατοικία και όρια αξίας περιουσίας 250.000 ευρώ αντικειμενική αξία και 175.000 ευρώ αντικειμενική αξία αντίστοιχα. Η αίτηση γινόταν μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας και σε περίπτωση μη συγκατάθεσης στο αίτημα από τράπεζες και funds, προβλεπόταν η προσφυγή του δανειολήπτη στα δικαστήρια.

Τον Οκτώβριο του 2020 η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ψήφισε τον Ν. 4738/2020 (Πτωχευτικός Κώδικας) καταργώντας την προστασία της πρώτης κατοικίας. Μάλιστα επέλεξε να τιτλοφορήσει το εν λόγω νομοθέτημα ως «Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας», προκαλώντας τη νοημοσύνη της κοινωνίας. Ως δεύτερη ευκαιρία εννοούσε την παροχή της δυνατότητας στους δανειολήπτες-φυσικά πρόσωπα να πτωχεύσουν, δηλαδή να απολέσουν το σύνολο της περιουσίας τους, συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης κατοικίας τους, και να κάνουν μια «νέα αρχή». Μια νέα αρχή χωρίς σπίτι και εισοδήματα. Ειδικά για τους ευάλωτους δανειολήπτες θέσπισε τη δυνατότητα παράδοσης του ακινήτου τους σε ιδιωτικό φορέα με την ονομασία «Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης» με τη δυνατότητα μίσθωσης του ακινήτου, του οποίου την κυριότητα έχασαν για 12 έτη με την καταβολή μισθώματος. Ακόμα και αυτή η επιλογή δεν δόθηκε ποτέ, καθώς σήμερα, δύο έτη μετά την ψήφιση του νόμου, ο φορέας δεν έχει ακόμα ιδρυθεί.