ορωνοϊός: 169 ασθενείς και 25 θάνατοι το τελευταίο εξάμηνο στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

FILE PHOTO: A scientist at RNA medicines company Arcturus Therapeutics research a vaccine for the novel coronavirus (COVID-19) at a laboratory in San Diego, California, U.S., March 17, 2020. REUTERS/Bing Guan/File Photo

Εκατόν εξήντα εννέα (169) περιστατικά ασθενών που νόσησαν από κορωνοϊό και εκδήλωσαν συμπτώματα της νόσου, νοσηλεύτηκαν μέχρι σήμερα στις ειδικές Μονάδες για τον Covid-19 στο νοσοκομείο αναφοράς της Αλεξανδρούπολης. Εκατόν τριάντα τέσσερις (134) από αυτούς πήραν εξιτήριο, 25 κατέληξαν και 10 παραμένουν για νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ Ορεστιάδας, από τις 17 Μαρτίου, που στο νοσοκομείο μπήκε για νοσηλεία ο πρώτος ασθενής με τον ιό, μέχρι και τις 10 Σεπτεμβρίου, έχουν νοσηλευτεί 83 γυναίκες και 86 άνδρες, με μέσο όρο ηλικίας τα 59 έτη.

Η πλειοψηφία τους προέρχεται από την περιφερειακή ενότητα της Ξάνθης, σε ποσοστό 47,3% (80 ασθενείς), ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό αυτό έφτανε το 75% πριν τις 19 Ιουλίου, οπότε και ξεκίνησε η λειτουργία Μονάδας Covid-19 στο νοσοκομείο της Ξάνθης, όπου, εδώ και δύο μήνες περίπου, διακομίζονται πλέον τα κρούσματα που προέρχονται από τη συγκεκριμένη περιφερειακή ενότητα. Είκοσι τέσσερις από τους 169 συνολικά ασθενείς, που ποσοστιαία αντιστοιχούν στο 14,2% όσων νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, ήταν από τον Έβρο, 18 από την περιφερειακή ενότητα Καβάλας (ποσοστό 10,65%), 17 από την περιφερειακή ενότητα Δράμας (10,06%), 16 από τη Ροδόπη (ποσοστό 9,47%) και 14 ήταν οι αλλοδαποί ασθενείς (ποσοστό 8,28%).

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων που νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, προέρχονταν από όλους τους δήμους και των πέντε περιφερειακών ενοτήτων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με μοναδική εξαίρεση τον δήμο Παρανεστίου Δράμας, από τον οποίο δεν υπήρξε κανένας νοσηλευόμενος. Έστω και από ένα κρούσμα, “έδωσαν” οι υπόλοιποι 21 δήμοι της Περιφέρειας.

Ο μεγαλύτερος σε ηλικία ασθενής που αποθεραπεύτηκε ήταν 93 ετών (από τον Εχίνο Ξάνθης), ενώ οι νεαρότεροι νοσηλευόμενοι με covid-19 ήταν ένας 15χρονος Σύριος και ένας 23χρονος από την Κομοτηνή. 

Διαβάστε ακόμη  Σουφλί: Bazaar βιβλίων και ειδών γραφικής ύλης από το ΠΙΟΠ

Στη διάρκεια του εξαμήνου σχεδόν, στο νοσοκομείο αναφοράς της Αλεξανδρούπολης καταγράφηκαν και 25 θάνατοι: 13 γυναικών και 12 ανδρών με μέσο όρο ηλικίας τα 68 έτη. Και στους θανάτους, η περιφερειακή ενότητα της Ξάνθης κατέχει θλιβερή “πρωτιά”, αφού από εκεί κατάγονταν 17 από τους αποθανόντες και ακολουθούν ο Έβρος με τέσσερις (4) ασθενείς που κατέληξαν, η Καβάλα με δύο (2) και η Ροδόπη με έναν (1), ενώ καταγράφηκε και ένας (1) θάνατος ασθενούς από την Κρηνίδα Σερρών. Κανένας θάνατος δεν καταγράφηκε μεταξύ των ασθενών από τη Δράμα.

Εκτός από τους Έλληνες πολίτες, στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης νοσηλεύτηκαν όλο αυτό το διάστημα και 14 αλλοδαποί, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν Συριακής καταγωγής (8 άτομα), ενώ οι υπόλοιποι προέρχονταν από Τουρκία, Ιράκ, Πακιστάν και Αφγανιστάν.

Το γράφημα καμπύλης του εξαμήνου δείχνει ότι ο μήνας Ιούνιος, με περισσότερες από 40 εισαγωγές, ήταν ο πιο δύσκολος μήνας για το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, ενώ και ο Ιούλιος αλλά και ο Αύγουστος, με 31 και 36 εισαγωγές, αντίστοιχα, ήταν επίσης ιδιαίτερα επιβαρυμένοι μήνες.

Η πλέον μακρόχρονη νοσηλεία ήταν αυτή του 84χρονου από τη Δόξα Διδυμοτείχου, ο οποίος έμεινε στο νοσοκομείο για 40 ημέρες, εκ των οποίων τις 17 μαζί με την 81χρονη σύζυγό του, που επίσης είχε προσβληθεί από κορωνοϊό. Ο ηλικιωμένος άνδρας είχε μπει στο νοσοκομείο στις 30 Μαρτίου και πήρε εξιτήριο στις 8 Μαΐου, ανήμερα της “αδαμάντινης” 60ης επετείου του γάμου του!