Όρους για την ανέγερση του Ρωσικού Ναού θέτει ο Μητροπολίτης Άνθιμος (;)

Ο θρησκευτικός «αρραβώνας» συμφωνήθηκε να γίνει με την εγκατάσταση στον χώρο στρατοπέδου που παραχώρησε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας στις παρυφές της Αλεξανδρούπολης μιας ξύλινης μικρής εκκλησίας και ο «γάμος» διά της ανεγέρσεως στη συνέχεια στο ίδιο σημείο μεγαλοπρεπούς ναού σλαβικού ρυθμού. Τόσο μεγάλου, που όπως έλεγε έκπληκτος τοπικός παράγοντας, «θα χωράει μέσα όλη την Αλεξανδρούπολη», αναφέρει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα Καθημερινή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, μολονότι  οι δύο πλευρές, ρωσική και ελληνική, έχουν «δώσει τα χέρια», για να τελεστεί ο «γάμος» θα χρειαστεί ή «ευλογία» του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμου, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να έχει σοβαρές αντιρρήσεις και να θέτει τους δικούς του όρους για να προχωρήσει το «μυστήριο».

Οπως, για παράδειγμα, η αρχιτεκτονική του ναού να συνάδει με εκείνη της κατασκευής των εκκλησιών στην Ελλάδα, το ρωσικό χρήμα για την ανέγερσή του να είναι «πεντακάθαρο» και, βεβαίως, την ευθύνη για τη διαχείριση και λειτουργία του να έχει η τοπική μητρόπολη.

Ο Ι. Ν. Αγίου Βλαδίμηρου

Οπως λέει ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ευάγγελος Λαμπάκης, η ανέγερση ναού «ρωσικού στυλ» αποφασίστηκε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο, με τη σύμφωνη γνώμη του μητροπολίτη, για τις λατρευτικές ανάγκες των 7.000 ομογενών που μεταφέρθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’90 από τις εμπόλεμες περιοχές της Αμπχαζίας και της Οσετίας με μια αστραπιαία επιχείρηση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, την επιχείρηση υπό το κωδικό όνομα «Χρυσόμαλλο Δέρας», και εγκαταστάθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Σήμερα διαθέτουν δικούς τους συλλόγους με κορυφαίο το «Ρωσικό σπίτι», που λέγεται ότι διατηρεί απευθείας σχέσεις με το Κρεμλίνο, επίτιμο ρωσικό προξενείο στην πόλη, η Αλεξανδρούπολη είναι αδελφοποιημένη με την Αγία Πετρούπολη, στα ρωσικά ΜΜΕ γίνεται λόγος για «ρωσόφωνους της Θράκης», ενώ πριν από τρία χρόνια, σε μια κίνηση «αδελφοσύνης και αλληλεγγύης», παρήλασε την 25η Μαρτίου στην πόλη και άγημα Ρώσων πεζοναυτών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμφωνία μεταξύ των αδελφοποιημένων δήμων προβλέπει την εγκατάσταση στην αρχή εντός χώρου του στρατοπέδου «Ζήση», έξω από την Αλεξανδρούπολη, ξύλινου ναϊδίου 50 τ.μ. και όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες να ανεγερθεί ναός 850 τετραγωνικών μέτρων(!), σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια των Ρώσων, στο ίδιο σημείο. Οπως εξηγεί ο κ. Λαμπάκης, «τα λεφτά τα βάζουν Ρώσοι επιχειρηματίες».

Διαβάστε ακόμη  Σύλλογος Γονέων ΑΜΘ: Το bullying στα σχολεία δεν αντιμετωπίζεται με καταγγελίες και ποινές

Οι προδιαγραφές

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ναι μεν ο κ. Ανθιμος, που θεωρείται εκ των στενών συνεργατών του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, συμφώνησε κατ’ αρχάς στην ανέγερση ναού, έθεσε ωστόσο αυστηρές προδιαγραφές κατασκευής και λειτουργίας του. Οπως, για παράδειγμα, να ελεγχθούν από επιτροπή ορκωτών λογιστών, ειδικών της περιφέρειας, του δήμου κ.ά., η προέλευση και η νομιμότητα των κονδυλίων, οι τρούλοι του ναού να μην είναι «κρεμμυδόσχημοι», όπως στους σλαβικού ρυθμού ναούς, η θεία λειτουργία να γίνεται στην ελληνική γλώσσα και από Ελληνες ιερείς και γενικά η παρουσία και λειτουργία της εκκλησίας να τελούν υπό τη μητρόπολη.

«Φαραωνικός»

Ο κ. Ανθιμος φέρεται επίσης να έχει διαμηνύσει, κατά κάποιους και εγγράφως, εκτός από τις παραπάνω διαφωνίες του και την αντίθεσή του στο μέγεθος του σχεδιαζόμενου ναού, τον οποίο θεωρεί «φαραωνικό».

Πηγή προσκείμενη στην υπόθεση ανάφερε ότι τελικά συμφωνήθηκε ο ναός να μην ξεπερνάει τα 450 τ.μ.