Ούρσουλα φον ντερ Λαίεν: 2.2 δισεκατομμύρια ευρώ θα μπορέσει να λάβει η Ελλάδα από την Ε.Ε.

Σε δόσεις και υπό προϋποθέσεις θα λάβει η Ελλάδα τα ευρωπαϊκά χρήματα, για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, μέσω του μηχανισμού της πολιτικής προστασίας. Στην Ελλάδα αναμένεται να δοθούν 2.25 δισεκατομμύρια ευρώ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει πρώτα να λάβει την πολιτική απόφαση, ενώ άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής το πως θα κατανεμηθεί το συνολικό ποσό. Η κα. φον ντερ Λάιεν από την πλευρά της δήλωσε ότι ένα ποσό θα δοθεί στην Ελλάδα, εντός του τρέχοντος έτους και ένα άλλο μέσα στο 2024.

Όπως είπε η κυρία φον ντερ Λάιεν:

  • Αρχικά, θα χρησιμοποιηθούν χρήματα από την προηγούμενη περίοδο που δεν δαπανήθηκαν από τα Ταμεία Συνοχής

  • Η δεύτερη πηγή αφορά το ευρωπαικό ταμείο υποστήριξης που θα διοχετεύσουμε κεφάλαια
Διαβάστε ακόμη  Ο Στέφανος Κασσελάκης νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ - Τα επίσημα αποτελέσματα

  • Το τρίτο στοιχείο είναι η κοινή αγροτική πολιτική. Έχουμε και το νέο πρόγραμμα που θα εξετάσουμε. Τα χρήματα αυτά θα αποκαταστήσουν δάση και αγροτικές υποδομές

  • Η ΕΕ θα είναι δίπλα σας με πόρους από το ταμείο ανάκαμψης (400 εκατ. ευρώ).

  • Θα υπάρξουν πόροι και από το πρόγραμμα next generaition 2.

Η πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι ποτέ δεν είχαμε τέτοια καταστροφή στην Ελλάδα κάνοντας λόγο για «πολύ λυπηρές οι εικόνες από τη χώρα»

«Η Ευρώπη βρίσκεται δίπλα στους αδύναμους και θέλω να ξέρετε ότι θα είμαστε δίπλα στην Ελλάδα και τους Έλληνες» πρόσθεσε η κυρία φον ντερ Λάιεν σημειώνοντας ότι η αλληλεγγύη ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που προηγήθηκε με τη συμμετοχή Ελλήνων υπουργών και ευρωπαίων επιτρόπων..