Πάιατ: «Ηγετικός ο ρόλος της Αλεξανδρούπολης»

Περιήγηση στο νέο εμπορικό τερματικό του λιμένα  Αλεξανδρούπολης, με αφορμή την νατοϊκή άσκηση Defender2021, πραγματοποίησαν  ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας  Νίκος Παναγιωτόπουλος ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα  Τζέρι Πάιατ, η πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Ελίζαμπεθ Κ. Λι, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κων/νος Φλώρος νωρίτερα σήμερα. 

Ο Αμερικανός Πρέσβης, στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, επισήμανε:

«Οι πολλές κοινές ασκήσεις και επισκέψεις πλοίων που πραγματοποιήσαμε τις τελευταίες εβδομάδες, στις οποίες αναφέρθηκε ο στρατηγός Φλώρος, υπογραμμίζουν τον επιταχυνόμενο ρυθμό της στρατιωτικής-στρατιωτικής μας σχέσης… Αυτές οι δεσμεύσεις δείχνουν σε ολόκληρο τον κόσμο ότι η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται δίπλα-δίπλα, μαζί για την υποστήριξη της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας, όπως κάναμε τους τελευταίους δύο αιώνες.

Το DEFENDER-Europe 21 επισημαίνει συγκεκριμένα τη στρατηγική θέση της Αλεξανδρούπολης και το κρίσιμο πλεονέκτημα που αντιπροσωπεύει αυτό το λιμάνι. Αυτή η μεγάλης κλίμακας άσκηση υπό την ηγεσία του στρατού των ΗΠΑ, που αποτελείται από περισσότερες από 28.000 πολυεθνικές δυνάμεις από 26 έθνη, έχει σχεδιαστεί για να χτίσει την ετοιμότητα και τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, των συμμάχων του ΝΑΤΟ και των συνεργατών του στρατού σε ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων.

Επιπλέον, το DEFENDER-Europe 21 θα περιλαμβάνει σημαντική συμμετοχή της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Αυτή η άσκηση θα χρησιμοποιήσει βασικές χερσαίες και θαλάσσιες διαδρομές που γεφυρώνουν την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική, προβάλλοντας την κρίσιμη γεωγραφική θέση της Ελλάδας στον άξονα τριών ηπείρων.

Εκτιμούμε την προθυμία της Ελλάδας, να φιλοξενήσει και να συμμετάσχει σε αυτήν τη σημαντική άσκηση, η οποία καταδεικνύει την ικανότητα του Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη και την Αφρική να χρησιμεύσει ως στρατηγικός εταίρος ασφάλειας στις περιοχές των Δυτικών Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας. Όπως δείχνει αυτή η άσκηση, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνουν παρουσες στις περιοχές των Βαλκανίων και του Εύξεινου Πόντου προκειμένου να αποτρέψουν τους πιθανούς αντιπάλους στην άμυνα των συμμάχων μας.

… Η συμβολή αυτών των ασκήσεων και ο τεράστιος όγκος της στρατιωτικής δραστηριότητας που συμβαίνει τώρα σε αυτό το λιμάνι υπογραμμίζει την αυξανόμενη στρατηγική σημασία της Αλεξανδρούπολης για την Ελλάδα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη συμμαχία μας. Επιβεβαιώνει επίσης την επένδυση που έχει κάνει ο στρατός των ΗΠΑ στην Ευρώπη και η EUCOM στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για την απομάκρυνση του βυθισμένου βυθοκόρου Όλγα. Η απομάκρυνση της Olga βελτίωσε την πρόσβαση, την ευελιξία και την ικανότητα στο λιμάνι, επιτρέποντάς μας να καλωσορίσουμε το ARC Endurance και άλλα μεγάλα πλοία όπως το Liberty, τα οποία μόλις έφυγαν χθες το βράδυ.

Έχω επισκεφτεί την Αλεξανδρούπολη έξι φορές τώρα, επειδή αυτή η πόλη διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στους κοινούς στόχους των χωρών μας για την αύξηση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και της περιφερειακής σταθερότητας, καθώς και για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Είμαι πολύ περήφανος, όπως συζήτησα σήμερα με τον πρόεδρο, ότι έχουμε δύο ισχυρούς πλειοδότες των ΗΠΑ, BlackSummit και Quintana, που επιδιώκουν τις ιδιωτικοποιήσεις στην Αλεξανδρούπολη και την Καβάλα. Αυτά τα λιμάνια υποστηρίζουν την κρίσιμη ενεργειακή υποδομή στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης της Αλεξανδρούπολης, η οποία βρίσκεται σε καλό δρόμο για την τελικη επενδυτική απόφαση με κατασκευή που θα ξεκινήσει αργότερα αυτό το έτος.

Το FSRU είναι ένα σημαντικό παράδειγμα της βαλκανικής συνεργασίας για τη διαφοροποίηση των πηγών και των διαδρομών ενέργειας.

Είμαι επίσης πολύ περήφανος που υπάρχει πλέον μερίδιο ιδιοκτησίας των ΗΠΑ στη Gastrade, την εταιρεία που αναπτύσσει το FSRU. Ελπίζουμε πάρα πολύ ότι ορισμένες από τις συμβάσεις FSRU θα πάνε σε Αμερικανούς προμηθευτές ΥΦΑ…

… Ο διμερής στρατηγικός διάλογος και η ενημερωμένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας θα συνεχίσουν να προσφέρουν ευκαιρίες για αμοιβαία επωφελής συνεργασία καθώς οδηγούμε τη συμμαχία μας στο επόμενο επίπεδο υπό την ηγεσία του Προέδρου Μπάιντεν.

Διαβάστε ακόμη  Στον Έβρο βρέθηκε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας

Καθ ‘όλη τη διάρκεια της ιστορίας, μια ισχυρότερη και πιο ασφαλής Ελλάδα ήταν επίσης σημαντική για τα συμφέροντα της Αμερικής και η ενισχυμένη αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο δημοκρατικών μας εθνών εμβαθύνει τη διμερή μας σχέση, ενισχύοντας τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ και προωθώντας την ασφάλεια σε αυτήν τη στρατηγικά δυναμική περιοχή».

Επιπλέον, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άριστη συνεργασία της χώρας μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και για την αναβάθμιση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, ιδίως ως προς τη δυνατότητα που πλέον έχει για να φιλοξενεί μεγάλα πλοία.  Όπως είπε, ο κομβικός ρόλος της Αλεξανδρούπολης αποδεικνύεται από το γεγονός της μεταφοράς δυνάμεων και υλικών, επισημαίνοντας πως η τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, με πολλά οφέλη για τη χώρα, αλλά ιδίως για την Αλεξανδρούπολη και την ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ακόμη πως η συνεργασία με τις ΗΠΑ είναι στο καλύτερο δυνατό επίπεδο, επισημαίνοντας πως «πρόθεσή μας είναι η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας αυτής, μέσα από την επέκταση και εμβάθυνση της αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών. Αυτή την περίοδο, η συμφωνία είναι υπό αναθεώρηση από τις ομάδες εργασίας και μέσα στο καλοκαίρι θα προχωρήσουμε στη νέα, αναθεωρημένη μορφή της συμφωνίας αυτής, που θα αποδεικνύει στην πράξη την εντεινόμενη και εμβαθυνόμενη σχέση Ελλάδας- ΗΠΑ».

Στο χαιρετισμό του, ο προεδρος του ΟΛΑ Κων/νος Χατζημιχαήλ, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε:
«Ένα λιμάνι το οποίο με την παρουσία και τη συνδρομή των Ηνωμένων Πολιτειών κεφαλαιοποιεί ταχύτατα τον γεωστρατηγικό και εμπορικό του χαρακτήρα και διαδραματίζει σταδιακά πρωτεύοντα ρόλο στις περιφερειακές εξελίξεις με τη δημιουργία  νέων εμπορικών και ενεργειακών διαδρόμων. Οδικές & σιδηροδρομικές συνδέσεις με τους λιμένες της Μαύρης Θάλασσας που διασφαλίζουν για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ικανό στρατηγικό βάθος σε Βαλκάνια και Ανατολική Ευρώπη, με τη μεταφορά των φορτίων να πραγματοποιείται οικονομικότερα, ταχύτερα και ασφαλέστερα.

Με επιταχυντή των εξελίξεων την αμερικανική παρουσία και με ισχυρή τη βούληση της Ελληνικής Κυβέρνησης συντελείται με επίκεντρο το λιμάνι ένας μετασχηματισμός της περιοχής σε εμπορικό, ενεργειακό και στρατιωτικό περιφερειακό κόμβο, κρίσιμο για την ασφάλεια και την ανάπτυξη τόσο της Ελλάδος όσο και της Ευρώπης.

Κρίσιμος και καθοριστικός παράγοντας της επιτυχίας της διαδικασίας αποτελούν οι άνθρωποι -πολίτες και στρατιωτικοί- των δύο χωρών, που εργάζονται εντός και εκτός του λιμένα και υλοποιούν τις εθνικές πολιτικές καθώς υποστηρίζουν με ακρίβεια και αποτελεσματικότητα τις επιμέρους στρατιωτικές -κατά κύριο λόγο- επιχειρήσεις. Όλοι εμείς.

Εξοχότατε Πρέσβη, σας άκουσα να λέτε πρόσφατα ότι είστε υπερήφανος για το γεγονός ότι οι δυνάμεις μας έχουν μάθει να δουλεύουν μαζί. Θα πρέπει να συμπληρώσω ότι στην Αλεξανδρούπολη, Έλληνες και Αμερικανοί, πολίτες και στρατιωτικοί, έχουμε μάθει να ζούμε μαζί, να σκεπτόμαστε με τον ίδιο τρόπο μαζί, να ενεργούμε μαζί. Είναι αυτές οι κοινές αξίες και τα ιδανικά των λαών μας που λειτουργούν ως καταλύτης στις επαγγελματικές και κοινωνικές σχέσεις των ανθρώπων μας στη Θράκη και την Αλεξανδρούπολη και καθορίζουν (ή επηρεάζουν) με τη σειρά τους την ίδια τη σχέση Ελλάδος – Ηνωμένων Πολιτειών η οποία σταδιακά επεκτείνεται, ενδυναμώνει περαιτέρω και εμβαθύνει.

Στα διακόσια χρόνια ελεύθερης Ελλάδας, εμείς οι άνθρωποι του λιμένα Αλεξανδρούπολης νιώθουμε ιερό το καθήκον της συνεισφοράς μας στην ανάπτυξη και την ασφάλεια της πατρίδας μας και εργαζόμαστε σκληρά στην οικοδόμηση του μέλλοντος της ακριτικής περιοχής μας».