Πάλι ο Έβρος στο προσκήνιο με καταγγελίες για κακομεταχείριση παράτυπων μεταναστών

Με την πολύ σημαντική επίσκεψη της εκτελεστικής διευθύντριας της Europol στον Έβρο συνέπεσαν τα νέα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «τρομακτικές και άκρως ρατσιστικές, παράνομες επαναπροωθήσεις», που όπως καταγγέλλεται για πολλοστή φορά, λαμβάνουν χώρα στην περιοχή μας, αν και τόσο η Ελληνική Αστυνομία, όσο και τα αρμόδια υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής διαψεύδουν σε κάθε ευκαιρία αντίστοιχες καταγγελίες και δημοσιεύματα.

Το τελευταίο σοβαρό περιστατικό αφορά ομάδα 15 Τούρκων προσφύγων, οι οποίοι έφτασαν στη χώρα μας από το «πέρασμα» του Έβρου το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής. Ανάμεσά τους ήταν μια έγκυος γυναίκα. Σύμφωνα με τις καταγγελίες η γυναίκα χτυπήθηκε με κλομπ από άντρες που φορούσαν κουκούλες και επαναπροωθήθηκε βίαια σε τουρκικό έδαφος. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η ιστοσελίδα ipa.news, το περιστατικό συνέβη στις 9 το βράδυ, κοντά στο Σουφλί. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, τέσσερις από τους πρόσφυγες που επαναπροωθήθηκαν, μεταξύ των οποίων ένα ζευγάρι και δύο ανήλικα παιδιά, 8 και 11 χρόνων, συνελήφθησαν από τις τουρκικές Αρχές, ενώ οι άλλοι έντεκα κρύβονται προκειμένου να διαφύγουν τη σύλληψη. Ανάμεσά τους, η 36χρονη δημοσιογράφος Τούγμπα Οτσκάν, η οποία εκείνη την ώρα επικοινώνησε με έναν συνάδελφό της: «Ζούμε μια πολύ επώδυνη κατάσταση. Φοβόμαστε ότι θα μας γυρίσουν και πάλι πίσω. Οι κουκουλοφόροι μας χτυπούσαν και μας έσπρωχναν με κλομπ. Θέλουμε βοήθεια».
Λίγη ώρα αργότερα, επιχείρησαν εκ νέου να περάσουν τα σύνορα αποφεύγοντας τις ελληνικές Αρχές. Στις δύο τα ξημερώματα του Μεγάλου Σαββάτου, 11 άτομα, ανάμεσά τους και η έγκυος, συνελήφθησαν από την αστυνομία και οδηγήθηκαν στο κρατητήριο. Το μεσημέρι της Τρίτης και ενώ είχαν ήδη υποβάλει αίτημα ασύλου, αφέθηκαν ελεύθεροι με υπηρεσιακά σημειώματα προθεσμίας αναχώρησης από τη χώρα μέσα σε 30 ημέρες. Προηγήθηκε η παρέμβαση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, με στόχο την καταγραφή τους.

«To ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής γνωρίζουν σχετικά με τις παρακρατικές ομάδες που δρουν κατά των προσφύγων και μεταναστών κι αν δια της σιωπής τους επικροτούν αυτές τις τρομακτικές και άκρως ρατσιστικές ενέργειες», αναφέρεται σε δημοσίευμα του Βήματος, στο οποίο υπογραμμίζεται πως «δεν είναι η πρώτη φορά που παρόμοιες καταγγελίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Φαίνεται ότι οι παράνομες επαναπροωθήσεις είναι μια κατάσταση υπαρκτή στον Έβρο, με πολυάριθμες αναφορές σε ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, οργανισμούς και ανθρωπιστικές οργανώσεις. Σύμφωνα πάντως με τις έως τώρα εκτιμήσεις τα καταγραμμένα περιστατικά που αφορούν Τούρκους είναι ελάχιστα».

Διαβάστε ακόμη  Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών: ένα νέο περιβαλλοντικό έγκλημα στον Έβρο

Η Catherine De Bolle στον Έβρο

Eπίσημη επίσκεψη στην περιοχή του Έβρου πραγματοποίησε μαζί με συνεργάτες της η εκτελεστική διευθύντρια της Europol, Catherine De Bolle, την περασμένη Τρίτη, όπως έκανε γνωστό η ΕΛ.ΑΣ. Το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσκεψη στη Διεύθυνση Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, στο Κέντρο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συνόρων και Μετανάστευσης Αλεξανδρούπολης, στο Δέλτα του ποταμού Έβρου, στο Τριεθνές, στο Επιχειρησιακό Κέντρο στη Ν. Βύσσα και στο τεχνητό αποτρεπτικό εμπόδιο-φράχτη.
Τη συνόδευε, εκπροσωπώντας τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγο Αριστείδη Ανδρικόπουλο, η γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, πλαισιωμένη από τον γενικό περιφερειακό αστυνομικό διευθυντή Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, υποστράτηγο Νικόλαο Μενεξίδη, και τον διευθυντή της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, αστυνομικό διευθυντή Ιωάννη Σταυρακάκη. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ενημερώθηκε για τις καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Αρχές στην πραγματοποίηση του έργου τους, λόγω του δύσβατου και των ευαίσθητων χαρακτηριστικών της περιοχής. Συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της συνεργασίας με τη Europol για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των δικτύων διακίνησης μεταναστών και εμπορίας ανθρώπων, με παράλληλη πρόταση τοποθέτησης Guest Officers για δευτερογενείς ελέγχους ασφαλείας.

Η εκτελεστική διευθύντρια της Europol σημείωσε ότι «ο καλύτερος τρόπος για να κατανοήσεις την κατάσταση στην περιοχή είναι να τη δεις μόνος σου. Είμαι ευγνώμων στις ελληνικές Αρχές για την οργάνωση αυτής της επίσκεψης στην πρώτη γραμμή των επιχειρήσεων στην περιοχή του Έβρου. Έχω πλήρη επίγνωση των ιδιαίτερων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και μπορώ να διαβεβαιώσω τις ελληνικές Αρχές για τη συνεχή υποστήριξη της Europolo».