ΠΑΜΕ Έβρου: Η λειτουργία των σχολείων δεν μπορεί να εξαρτάται από «χορηγίες»

«Η λειτουργία των σχολείων δεν μπορεί να εξαρτάται από “χορηγίες” …διαφήμισης των επιχειρηματικών ομίλων» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ στον Έβρο, με αφορμή την παρέμβαση εταιρειών σε σχολεία του Βόρειου Έβρου.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της η Γραμματεία αναφέρει: «Την ώρα που οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ συνεχίζουν την πολιτική υποχρηματοδότησης της εκπαίδευσης, με τα κενά στα σχολεία της περιοχής να παραμένουν, τα διάφορα “ευαγή ιδρύματα” εφοπλιστών, τραπεζιτών, επιχειρηματικών ομίλων πολλές φορές με τη μάσκα κάποιας ΜΚΟ αξιοποιούν τα οξυμένα προβλήματα και στο πλαίσιο της πολιτικής της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης πληθαίνουν τις παρεμβάσεις τους στα σχολεία του Βόρειου Έβρου.

Οι στόχοι τους πολλαπλοί. Μεταξύ αυτών:

  • Να συνηθίσει ο λαός μας “να απλώνει το χέρι” και να ζει με τη φιλανθρωπία, νομιμοποιώντας έτσι το σύστημα που επιτρέπει σε κάποιους να συσσωρεύουν αμύθητα πλούτη, σε βάρος των πολλών. Να καλλιεργήσουν στα παιδιά την αντίληψη ότι όλα στη ζωή μετριούνται με το χρήμα , ότι πάντα θα υπάρχουν φτωχοί και πλούσιοι και οι πρώτοι θα γίνονται επαίτες για την επιβίωσή τους.
  • Οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, οι σπουδαστές, να σταματήσουν με οργάνωση και αγώνα να διεκδικούν τη λύση των προβλημάτων τους, αλλά να συνωστίζονται στα γραφεία των επιχειρηματικών ομίλων και ΜΚΟ εκλιπαρώντας για λίγα ψίχουλα.

Η ΕΕ και οι ελληνικές κυβερνήσεις στο πλαίσιο της πολιτικής της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) αποδέχονται τη λογική “το σχολείο να αναζητά πόρους για να καλύπτει τις ανάγκες του” και προωθούν αυτή την πολιτική των “χορηγιών”. Συχνά οι ίδιοι οι υπουργοί μαζί με παράγοντες της Τοπικής Διοίκησης στήνουν “φιέστες” και συνοδεύουν στα σχολεία τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων, όπως πρόσφατα έγινε με την υφυπουργό Παιδείας κ. Ζαχαράκη σε σχολικές μονάδες του Βόρειου Έβρου. Ενθαρρύνουν και επιβραβεύουν τους διευθυντές των σχολείων που απευθύνονται στα “ευαγή ιδρύματα” των επιχειρηματικών ομίλων.

Το ΠΑΜΕ καλεί εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές να γυρίσουν την πλάτη τους στην πολιτική των “χορηγιών” και της “φιλανθρωπίας”. Να απαιτήσουν και να διεκδικήσουν:

  • Να δοθεί άμεσα γενναία κρατική χρηματοδότηση στις Σχολικές Επιτροπές για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των σχολείων.
  • Η ευθύνη της λειτουργίας των σχολείων να βρίσκεται στην ευθύνη του κράτους. Να εξασφαλίζονται όλοι οι αναγκαίοι όροι για τη λειτουργία των σχολείων αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Να μη νομιμοποιήσουν τη λογική των σχολείων πολλών ταχυτήτων, του μπαλώματος των χορηγιών, που καλλιεργεί η Κρατική και Τοπική Διοίκηση, σε συνεργασία με τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Αυτοί που μας πετάνε στα μούτρα ένα ξεροκόμματο είναι αυτοί που μας στερούν τα δικαιώματά μας στη δουλειά, στη μόρφωση και τη ζωή.

Φοβού τους επιχειρηματικούς ομίλους …και δώρα φέροντες».