Παπανάτσιου από Κομοτηνή: Δημιουργείται χώρος για μειώσεις της φορολογίας

«Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, σε συνδυασμό με τον περιορισμό της απόκρυψης εισοδημάτων και την βελτίωση των μηχανισμών συλλογής εσόδων, δημιουργούν δημοσιονομικό χώρο για την μείωση της φορολογίας» τόνισε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, από το βήμα του περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, στην Κομοτηνή.

«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο, καθώς για πρώτη φορά, μετά από 7 χρόνια ύφεσης, επιστρέφει ξανά στην ανάπτυξη και το 2017 θα κλείσει με ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 2% και ακόμα μεγαλύτερους το 2018» επισήμανε και αναφέρθηκε στο κοινωνικό μέρισμα, το οποίο θα δοθεί στο τέλος του χρόνου σε όσους το έχουν περισσότερο ανάγκη, λέγοντας ότι θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά στην αγορά.

Σε ό,τι αφορά στη μείωση της φορολογίας, είπε ότι στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προβλέπονται ήδη μια σειρά από μειώσεις της φορολογίας, τόσο για τα φυσικά, όσο και για τα νομικά πρόσωπα και της ακίνητης περιουσίας από το 2019 και σημείωσε: «Όσο διευρύνεται η φορολογητέα βάση, τόσο θα μπορούμε να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές».

Η κ. Παπανάτσιου μίλησε για την εφαρμογή της ψηφιακής πολιτικής, που είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό εργαλείο, τόσο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής όσο και για τη διευκόλυνση των πολιτών στις σχέσεις τους με τις φορολογικές αρχές και σημείωσε ότι από αυτή την άποψη η Ελλάδα είναι πιο μπροστά από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφέρθηκε στην αναμόρφωση του συστήματος Taxis, έτσι ώστε οι φορολογούμενοι να μην χρειάζεται να επισκέπτονται τις ΔΟΥ.

Διαβάστε ακόμη  Αλεξανδρούπολη: Κινητοποίηση φοιτητών κατά του νόμου Πιερρακάκη

Επίσης, η εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης θα συνεισφέρει σημαντικά στον περιορισμό της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής και ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η εφαρμογή της σε περισσότερους κλάδους της οικονομίας.

«Με την ηλεκτρονική τιμολόγηση θα τελειώσουν ως φαινόμενα τα πλαστά φορολογικά παραστατικά» είπε χαρακτηριστικά η κ. Παπανάτσιου.

Για την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας, το υπουργείο Οικονομικών έχει ιδιαίτερη ευαισθησία και θα κάνει το καλύτερο δυνατό, δήλωσε η κ. Παπανάτσιου. Πιο συγκεκριμένα:

Ο εκσυγχρονισμός των τελωνείων θα ξεκινήσει από το τελωνείο στους Κήπους του έβρου.
Το υπουργείο θα φροντίσει να εξασφαλίσει ίσους όρους ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις της περιοχής, σε σύγκριση με γειτονικές χώρες. Όπως είπε, στο 80% των επιχειρήσεων που έχουν μεταφέρει τις δραστηριότητες τους σε γειτονικές χώρες, η μεταφορά αυτή είναι εικονική και δημιουργεί καταχρηστικές πρακτικές, που πρέπει να αντιμετωπιστούν επειδή προκαλούν προβλήματα στα δημόσια έσοδα και στον ανταγωνισμό.
Η κ. Παπανάτσιου αναφέρθηκε και στο θέμα των φορολογικών παραδείσων, με αφορμή και τις αποκαλύψεις για τα paradise papers. Τόνισε πως οι παγκόσμιες ελίτ κρύβουν τον πλούτο τους και φοροδιαφεύγουν με αυτόν τον τρόπο. Κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση και την διεθνή κοινότητα να πάψουν να κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους και να πάρουν πιο αποτελεσματικά μέτρα για το ζήτημα των φορολογικών παραδείσων.