Παρά τις περιπέτειες της ΕΒΖ.. μεγάλο ενδιαφέρον από τευτλοκαλλιεργητές

Σε πλήρη ετοιμότητα είναι οι τευτλοκαλλιεργητές του Έβρου, ώστε αν και όποτε δοθεί το «σήμα» από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, παρά τις αγωνίες και τις πίκρες που τους έχει χαρίσει τα τελευταία χρόνια, να ξεκινήσουν την σπορά των τεύτλων, μια πολύ δημοφιλή και παραδοσιακή καλλιέργεια για το νομό μας.
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της ΕΡΤ Ορεστιάδας, τα τηλεφωνήματα των ενδιαφερόμενων καλλιεργητών στο εργοστάσιο ζάχαρης της περιοχής είναι ολοένα και περισσότερα το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα μετά από δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου για τα τεύτλα, τη λειτουργία των εργοστασίων σε Πλατύ και Ορεστιάδα και τη διανομή σπόρων στους καλλιεργητές.

Παρά το γεγονός ότι στο εργοστάσιο ζάχαρης Ορεστιάδας υπάρχουν σπόροι για περίπου 20.000 στρέμματα, η διανομή τους δεν μπορεί να γίνει, καθώς θα πρέπει να προηγηθεί σχετική εντολή από τη διοίκηση της Βιομηχανίας. «Αν μας δοθεί εντολή, σε μια ώρα μπορούμε να αρχίσουμε να μοιράζουμε σπόρους», ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο γεωπόνος του εργοστασίου ζάχαρης Ορεστιάδας, Δημήτρης Φωτιάδης, τονίζοντας το μεγάλο ενδιαφέρον που δείχνουν οι αγρότες του Έβρου αλλά και της Ροδόπης. «Η σπορά, βέβαια, θα έπρεπε αυτήν την εποχή να είναι προς το τέλος της», σημείωσε ο κ. Φωτιάδης, καθώς, όπως είπε, «τα τεύτλα είναι η πρώτη εαρινή καλλιέργεια και ακολουθούν οι υπόλοιπες».

Διαβάστε ακόμη  Στον Έβρο βρέθηκε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας

Κατέθεσε δε την εκτίμηση πως την παρούσα χρονική περίοδο είναι δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος των 20 χιλιάδων στρεμμάτων, καθώς οι αγρότες έχουν κάνει τον προγραμματισμό τους και, ήδη, εκτάσεις που ήταν κατάλληλες για τεύτλα έχουν σπαρθεί με άλλες καλλιέργειες. Κι ενώ οι αγρότες εκφράζουν το ενδιαφέρον τους για την τευτλοκαλλιέργεια, την ίδια ώρα θέτουν και μια σειρά ερωτήματα, «τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν», σημείωσε ο κ. Φωτιάδης, αναφερόμενος συγκεκριμένα στα ζητήματα που τίθενται σχετικά με τον συμβαλλόμενο στις συμβάσεις καλλιέργειας, το τιμολόγιο που θα ισχύσει αλλά και το θέμα των εκκρεμών πληρωμών. «Στην περιοχή Ορεστιάδας, 93 καλλιεργητές δεν έχουν αποζημιωθεί για τα ασυγκόμιστα του 2017, εκκρεμεί η πληρωμή 25 αγροτών που δε κατέθεσαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την πληρωμή τους από την Τράπεζα Σερρών για την παραγωγή του ίδιου έτους, ενώ απλήρωτα είναι και τα τεύτλα της περυσινής περιόδου (2018)», είπε συγκεκριμένα ο γεωπόνος του εργοστασίου ζάχαρης Ορεστιάδας. Ο ίδιος έθεσε, τέλος, και τον προβληματισμό που επικρατεί μεταξύ των τευτλοπαραγωγών, αναφορικά με το ποιος θα «δουλέψει» τα εργοστάσια, αφού οι εργαζόμενοι της βιομηχανίας είναι σε διαδικασία μετάταξης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.