Με μια σαφή τοποθέτηση, ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας, αναγνώρισε πως υπήρξε «παταγώδης αποτυχία» στην επικοινωνία κινδύνου για τη νόσο του κορονοϊού. Μάλιστα, ο καθηγητής δήλωσε χαρακτηριστικά πως «δεν ξέρω αν αποτύχαμε γιατί έφυγα εγώ από το προσκήνιο ή γιατί βγήκαν όλοι οι άλλοι», αφήνοντας ξεκάθαρες αιχμές για την επικοινωνιακή διαχείριση – την επίβλεψη και την ευθύνη της οποίας είχε η κυβέρνηση.

Ειδικότερα, μιλώντας στην ημερίδα ΙΑΣΩ Γενική Κλινική με θέμα «Επιδημίες – Πανδημίες που συγκλόνισαν την ανθρωπότητα», ο κ. Τσιόδρας ανέφερε: «Η επικοινωνία κινδύνου χρειάζεται ειδικούς, ομάδα, συνεργασία, να ανιχνεύεις τι πιστεύει το κοινό σου (public perception). Κάτι που αποτύχαμε. Παταγωδώς. Δεν ξέρω αν αποτύχαμε γιατί έφυγα εγώ από το προσκήνιο ή γιατί βγήκαν όλοι οι άλλοι. Αποτύχαμε γιατί σταματήσαμε να εμπιστευόμαστε την επιστήμη και εμπιστευόμασταν την ιδεοληψία μας. Το κύριο οικοδόμημα της επικοινωνίας κινδύνου χτίζεται πάνω στην εμπιστοσύνη απέναντι στο γιατρό, στον επιστήμονα, στον ειδικό οποίος θα αναλύσει την επικοινωνία κινδύνου. Ζήσαμε άπειρες ψευδείς ειδήσεις και ακόμα ζούμε».

Διαβάστε ακόμη  Υποκλοπές: Μόνο ο Δημητριάδης στην Επιτροπή, δεν προσήλθαν Λαβράνος, Μπίτζιος και Ντίλιαν

Εξάλλου, ο καθηγητής χτύπησε καμπανάκι για τις συνέπειες του long covid. Όπως ανέφερε 17 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν long covid, επισημαίνοντας ότι το 42% των ασθενών αυτών παρουσίασε διανοητικές – γνωστικές διαταραχές.

Επίσης έκανε έκκληση «να ενισχυθούν τα συστήματα επιτήρησης γιατί είναι αυξημένος ο κίνδυνος για νέες πανδημίες».

Πηγή: efsyn.gr