Παραδόθηκε ο σύγχρονος γραμμικός επιταχυντής στο ΠΓΝΑ, τον Οκτώβριο ξεκινά η λειτουργία του

Ένα όνειρο έγινε πραγματικότητα χθες το μεσημέρι στο πανεπιστημιακό γενικό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση του σύγχρονου γραμμικού επιταχυντή, η λειτουργία του οποίου, περίπου τον Οκτώβριο, θα ανακουφίσει τους ασθενείς και μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, με τις λιγότερες δυνατές παρενέργειες. Επίσης, χθες, έπεσαν και οι υπογραφές για την οριστική και επίσημη παράδοση-παραλαβή του μηχανήματος, το οποίο είναι μία δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Στο διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι τον Οκτώβριο, θα έχουν τοποθετηθεί όλες οι ειδικότητες που προσελήφθησαν μετά από μία μακρά διαδικασία που έφερε εις πέρας η διοίκηση του ΠΓΝΕ, αλλά και η εκπαίδευση του προσωπικού σχετικά με το χειρισμό του μηχανήματος. Σε πλήρη λειτουργία και στο μάξιμουμ της απόδοσής του, ο γραμμικός επιταχυντής του ΠΝΓΑ θα μπορεί να εξυπηρετεί 70 με 80 ασθενείς τη μέρα.

«Είναι μια δωρεά εξαιρετικά σημαντική που θα αλλάξει τελείως την κατάσταση στην θεραπεία των καρκινοπαθών. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που εγκαταστάθηκε στο νοσοκομείο μας και λέμε ένα μεγάλο ευχαριστώ, εκ μέρους του νοσοκομείου και των ασθενών, στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», δήλωσε ο διοικητής του ΠΓΝΕ Δημήτρης Αδαμίδης.
Από την πλευρά του, ο Χρήστος Καθάριος από το τμήμα διαχείρισης δωρεών και το τεχνικό τμήμα του «Σταύρος Νιάρχος» σημείωσε: «Βρισκόμαστε περίπου στη μέση του προγράμματος. Έχουν ήδη εγκατασταθεί 5 μηχανήματα, με αυτό της Αλεξανδρούπολης, έχει ξεκινήσει η κλινική λειτουργία άλλων 2 και μέσα στους επόμενους 2 μήνες θα ξεκινήσουν άλλα 2. Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο προβλέπεται να ξεκινήσει η λειτουργία του τον Οκτώβριο και τότε θα φανεί η αξία της δωρεάς στους ασθενείς. Το όλο πρόγραμμα προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2018».

Η κα Αναστασία Σπυρίδου, από το σύλλογο «ΣυνεχίΖΩ» εξέφρασε τη συγκίνηση και τις ευχαριστίες προς όλους όσοι βοήθησαν στο να ολοκληρωθεί αυτή η δωρεά, που είναι αλήθεια ότι και οι ίδιοι οι άνθρωποι του συλλόγου έπαιξαν σπουδαίο ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή, με την πίεση που άσκησαν και την αγωνία τους.
«Είναι πολύ μεγάλη συγκίνηση σήμερα για μας, για το σύλλογο αλλά κυρίως για τους ασθενείς που έχουν περάσει αυτή τη διαδικασία. Οι μνήμες έρχονται και ξανάρχονται και συγκρίνουμε το πριν και το μετά. Αυτή η ευλογία που έχουμε σήμερα να ζούμε αυτή την καινούρια πραγματικότητα, εδώ στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, νομίζω ότι είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα που όλοι οι ασθενείς, αλλά και αυτοί που δουλεύουν τα μηχανήματα, το προσωπικό, θα τη ζήσουμε και θα μπορέσουμε να έχουμε ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον για μας. Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ κυρίως σε αυτούς που ζήτησαν, κουράστηκαν, διεκδίκησαν και τεκμηρίωσαν αυτή τη δωρεά. Σας ευχαριστούμε κι εσάς που είστε στο πλευρό μας και μας βοηθάτε να ζήσουμε και να ζήσουμε καλά».

Διαβάστε ακόμη  Αποχωρεί από την τοπική αυτοδιοίκηση η Μαρία Γκουγκουσκίδου

Από το φορέα υλοποίησης της δωρεάς, την Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, ο Γιώργος Πισσάκας μίλησε για το ρόλο της Αλεξανδρούπολης στο μεγάλο αυτό πρόγραμμα δωρεών από το Νιάρχειο.

«Είναι πολύ σημαντική στιγμή για την Αλεξανδρούπολη. Γίνεται κάτι μεγαλειώδες για την ακτινοθεραπεία στην Ελλάδα και ο πρώτος σπινθήρας ξεκίνησε από τον αγώνα της Αλεξανδρούπολης. Μετά ενεργοποιήθηκε όλη η Ελλάδα. Οι δωρεές αυτές έγιναν σε 7 νοσοκομεία, όπου δεν υπήρχε κανένα σύγχρονο μηχάνημα. Στο τέλος αυτής της δωρεάς, όλη η δημόσια ακτινοθεραπεία και τα δημόσια νοσοκομεία θα έχουν σύγχρονα μηχανήματα ακτινοθεραπείας… Είναι πολύ μεγάλη η σημασία των νέων μηχανημάτων στον τομέα αυτό, οι ασθενείς βγαίνουν πολύ λιγότερο ‘λαβωμένοι’ από τη διαδικασία της ακτινοθεραπείας, με τις λιγότερες δυνατές παρενέργειες».