Παραμένει “μέχρι νεοτέρας” ο κίνδυνος για νέα μπουρίνια στην περιοχή

Τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής φαίνεται πως πληρώνει αυτό το καλοκαίρι ο Έβρος, όπως ακριβώς προειδοποιούσαν οι επιστήμονες από την άνοιξη ακόμα. Από το Μάϊο μάλιστα το evrosonline.gr είχε αναφερθεί στην ανάλυση του έγκυρου Accuweather που προέβλεπε ειδικά για τα Βαλκάνια, ακραία φαινόμενα αυτό το καλοκαίρι, με κεραυνούς, καταστροφικές βροχοπτώσεις και χαλάζι. Ανάμεσα στις περιοχές που ήταν “στο κόκκινο” για τις προβλέψεις αυτές, ήταν και η Θράκη.

Το απογευματινό μπουρίνι σήμερα Τετάρτη 10/7 άφησε πίσω του αμέτρητες πληγές καθώς δεκάδες οχήματα στη Μάκρη και τα Δίκελλα βρέθηκαν με σπασμένα παρμπρίζ. Το χαλάζι που έπεσε έμοιαζε σε μέγεθος με ροδάκινο! Μεγάλες ζημιές έχουν σημειωθεί και σε Πέραμα, Αύρα, Κόμαρο, Συκορράχη και γύρω. Οι πληροφορίες είναι μέχρι στιγμής συγκεχυμένες και κάνουν λόγο για ζημιές σε καλλιέργειες και όχι μόνο.

Στη Μάκρη βρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Πέτροβιτς και ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Λαμπάκης.

Αναλυτικότερα σχετικά με τις ζημιές οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για πάνω από 40 οχήματα (μόνο στη Μάκρη) με σπασμένα παρμπρίζ. Η ζημιά αυτή δεν αποζημιώνεται και θα πρέπει να καλυφθεί από τους ιδιοκτήτες των οχημάτων.

Ζημιές υπήρξαν και σε παράθυρα οικιών. Η Περιφέρεια σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, εφόσον λάβει σχετικό έγγραφο από το Δήμο, μπορεί να κινήσει διαδικασίες για να ζητηθούν αποζημιώσεις για κάποιες από τις ζημιές.

Στο μεταξύ αρκετοί κάτοικοι στη Μάκρη που βρέθηκαν με σπασμένα τζάμια στις οικίες τους, κάλυψαν με νάιλον τα παράθυρα για να μη μπει βροχή στα σπίτια τους αφού υπήρξε και νέα βροχόπτωση.

Η εξέλιξη του φαινομένου

Γύρω στις 6 το απόγευμα για όσους έχουν στα κινητά τους την εφαρμογή του Accuweather, χτύπησε ειδοποίηση για επικίνδυνο φαινόμενο που πλησιάζει την περιοχή. Η προειδοποίηση παραμένει καθώς γύρω στις 9-10 το βράδυ της Τετάρτης υπάρχει η πιθανότητα να έχουμε νέα σφοδρή καταιγίδα ενώ πιθανότητες για ανάλογα φαινόμενα δίνει τις πρώτες πρωινές ώρες καθώς και το πρωί της Πέμπτης.

Δυστυχώς για τέτοιου είδους φαινόμενα οι μετεωρολόγοι είναι αδύνατον να προβλέψουν που ακριβώς θα “χτυπήσουν” και με ποια ένταση από πολύ νωρίτερα. Οι προγνώσεις δίνονται “με πιθανότητες”.

Δελτίο επικίνδυνων φαινομένων είχε κοινοποιήσει και το Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης.

Ας ευχηθούμε ότι οι όποιες πιθανότητες θα μας προσπεράσουν και δε θα έχουμε νέες ζημιές στην περιοχή.