Τη νυχτερινή άσκηση ΤΑΜΣ “ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΣ 2019” πρόκειται να παρακολουθήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της άσκησης “ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2019”.

Η ΤΑΜΣ “ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΣ 2019” είναι διακλαδική άσκηση και θα διεξαχθεί από τη 12η Μεραρχία Έβρου στο πεδίο βολής “ΑΕΤΟΣ”.

Επιπρόσθετα, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν και την παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στην εν λόγω άσκηση.

Η τελική φάση της άσκησης “ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2019” θα διεξαχθεί όπως αναφέραμε παραπάνω την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, στο Πεδίο Ασκήσεων και Βολών «ΨΗΛΟΥ ΣΤΑΛΟΥ» στα Λάβαρα Έβρου καθώς επίσης και με την εκτέλεση ταυτόχρονης αεροκίνητης και αποβατικής ενέργειας στη Σαμοθράκη.

Η επιχείρηση στη Σαμοθράκη, θα υποστηριχθεί από τη ΠΑ και το ΠΝ, με το ΠΝ να αναπτύσσει τρεις κύριες ομάδες μάχης πλοίων σε βόρειο, κεντρικό και νότιο Αιγαίο – Νοτιανατολική Μεσόγειο. Τον γενικό συντονισμό εν πλω θα τον έχει ο υπαρχηγός Στόλου ενώ ο διοικητής φρεγατών μαζί με τους διοικητές μοιρών φρεγατών θα αναλάβουν και αυτοί την εν πλω διοίκηση των υπόλοιπων δύο ομάδων μάχης πλοίων. 

Διαβάστε ακόμη  Διδυμότειχο / Διεκδικούν Ευρωπαϊκό Κέντρο Εκπαίδευσης της Frontex

Ειδικότερα, στη Σαμοθράκη θα πραγματοποιηθούν δύο σενάρια. Το πρώτο, προβλέπει ενίσχυση νήσου στην οποία οι φίλιες δυνάμεις διεξάγουν αμυντικό – επιβραδυντικό αγώνα αναμένοντας τις φίλιες ενισχύσεις ώστε να λάβει χώρα υπέρβαση αντεπίθεση και εξάλειψη του εχθρικού προγεφυρώματος. Το δεύτερο σενάριο, προβλέπει ολική ανακατάληψη της νήσου που έχει απολεσθεί με την εκδήλωση αποβατικών και αεροκίνητων ενεργειών.