Τα θεμέλια για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων μπήκαν στη συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το μεσημέρι του Σαββάτου, στην προεδρική κατοικία στην Κωνσταντινούπολη.

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης Μητσοτάκη ήταν το Πατριαρχείο στο Φανάρι προκειμένου να παραστεί στον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας, στο πλευρό του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Αμέσως ο πρωθυπουργός αναχώρησε με κατεύθυνση το Μέγαρο Βαχντετίν, στην περιοχή Ουσκουντάρ της ασιατικής πλευράς της Κωνσταντινούπολης, ώστε να γίνει δεκτος από τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην Κωνσταντινούπολη πως οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επιβάλλουν μια επαναπροσέγγιση των σχέσεων των δύο χωρών και επιστροφή στον διάλογο χωρίς εντάσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε προς την τουρκική πλευρά πως τον επόμενο μήνα θα συνεχιστεί ο διάλογος των δύο διπλωματικών αντιπροσωπειών για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που είχε διακοπεί, καθώς σχετικό αίτημα για να επισκεφτεί η ελληνική αντιπροσωπεία την Αγκυρα για τη συνέχιση των συνομιλιών εκκρεμούσε από τον περασμένο Νοέμβριο.

Διαβάστε ακόμη  Υπεγράφη η σύμβαση για το έργο "Κάθετος 'Άξονας Εγνατίας Οδού Αρδάνιο - Ορμένιο: Παράκαμψη Προβατώνα σε 16 μήνες έτοιμο το έργο

Στο ίδιο πλαίσιο εντατικοποίησης του διαλόγου οι δύο ηγέτες συμφώνησαν τη σύγκλιση του Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας των δύο χωρών στην Ελλάδα το φθινόπωρο.

Στη συνέχεια της επίσκεψής του στην Πόλη ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Σισμανόγλειο Μέγαρο όποτε εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα και πως συμφωνήθηκε Ελλάδα και Τουρκία να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις, ως δύο χώρες – σύμμαχοι του ΝΑΤΟ.