Περιφερειακή Ενότητα Βορείου Έβρου: Μπηχτές για … «μαϊντανούς» και «καπελώματα»

Ιδιαίτερα καυστικός εμφανίζεται σε ανάρτησή του ο δημοτικός σύμβουλος Ορεστιάδας Κώστας Ασμανίδης, αναφορικά με την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από κάποιους τοπικούς φορείς για τη διεκδίκηση αυτόνομης Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Έβρου.

Όπως επισημαίνει ο κ. Ασμανίδης, το εγχείρημα που πραγματοποιείται είναι εκ των πραγμάτων δύσκολο και δεν θα είναι καθόλου ευχάριστο στην κεντρική πολιτική εξουσία. «Ακριβώς γι’ αυτά τα στοιχεία απαιτείται μία συλλογική προσπάθεια γρανιτένιας σταθερότητας και άκαμπτης αποφασιστικότητας. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι:

Μπορεί να ανακινηθεί αυτό το θέμα με έναν ερασιτεχνικό τρόπο και με στοιχεία που προδίδουν σκοπιμότητες ευκαιριακού χαρακτήρα;»

Ο ίδιος αφήνει αιχμές κατά της προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ορεστιάδας, για την οποία αναφέρει: «Είναι δυνατόν να γίνεται μία κλήση για μάζεμα φορέων από την Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ορεστιάδας στα Γραφεία ενός επαγγελματικού σωματείου, όταν η Πρόεδρός της περιφέρεται ως μαϊντανός σε εκδηλώσεις καπελωμένες από πολιτικές και αυτοδιοικητικές εξουσίες;»

Αναλυτικά η τοποθέτησή του:

«Διεκδίκηση αυτόνομης Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Έβρου. Από τα Γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Ορεστιάδας ή από τα Γραφεία του Συλλόγου της Κολοπετινίτσας;

Την Τετάρτη 15-09-2021 έγινε «η πρώτη συνάντηση φορέων του βορείου Έβρου, με στόχο τη διοικητική αναδιάταξη του Έβρου σε δύο Περιφερειακές Ενότητες, προκειμένου να δημιουργηθεί η αυτόνομη Περιφερειακή Ενότητα Βορείου Έβρου».

Αξιέπαινη προσπάθεια και στόχος ζωτικής στρατηγικής σημασίας για την ύπαρξη του Βορείου Έβρου. Το θέμα είχε ανακινηθεί από τη δεκαετία του 1980 και τότε, σε εποχές ευημερίας, δεν έγινε αντιληπτό πόσο ζωτικής σημασίας ήταν η τότε χαλαρή διεκδίκηση κυρίως από μεμονωμένα άτομα ή πολύ περιορισμένης εμβέλειας φορείς.

Ωστόσο, εκείνη την εποχή οι φωνές αυτών εισακούστηκαν εν μέρει και φτάνοντας στα ώτα των αρμοδίων αποφασίστηκε η λύση του ημίμετρου: Η δημιουργία του Επαρχείου Διδυμοτείχου ως ένα παράρτημα της Νομαρχίας, για να υπάρξει ένας προσωρινός εφησυχασμός.

Οι σαρωτικές αλλαγές στο πολιτικό και οικονομικό σκηνικό που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα διέλυσαν όλα τα Επαρχεία, για να επιβληθεί ένα πιο συγκεντρωτικό μοντέλο διαχείρισης ανθρώπων και πραγμάτων ως μια επιταγή της γραφειοκρατικής Ε.Ε. και του παγκοσμιοποιημένου μοντέλου διακυβέρνησης.

Το εγχείρημα που πραγματοποιείται είναι εκ των πραγμάτων δύσκολο και δεν θα είναι καθόλου ευχάριστο στην κεντρική πολιτική εξουσία.

Διαβάστε ακόμη  Ευαισθησίες της ΕΛΑΣ, μετά τη δολοφονία της Κυριακής…

Ακριβώς γι’ αυτά τα στοιχεία απαιτείται μία συλλογική προσπάθεια γρανιτένιας σταθερότητας και άκαμπτης αποφασιστικότητας.

Και το ερώτημα που προκύπτει είναι:

Μπορεί να ανακινηθεί αυτό το θέμα με έναν ερασιτεχνικό τρόπο και με στοιχεία που προδίδουν σκοπιμότητες ευκαιριακού χαρακτήρα;

Είναι δυνατόν να γίνεται μία κλήση για μάζεμα φορέων από την Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ορεστιάδας στα Γραφεία ενός επαγγελματικού σωματείου, όταν η Πρόεδρός της περιφέρεται ως μαϊντανός σε εκδηλώσεις καπελωμένες από πολιτικές και αυτοδιοικητικές εξουσίες;

Όταν καλείς τους φορείς να σου φέρουν προτάσεις στο δικό σου κονάκι, κάτι δεν πάει καλά. Η Πρόεδρος θέλει να επιβληθεί. Θέλει να καπελώσει, ίσως και προς ίδιον όφελος, την υπόθεση που ανακινεί.

Τι αντίθετα έπρεπε να γίνει για να έχει αξιοπιστία και καθαρότητα η κίνηση αυτή;

Το θέμα είναι καθαρά πολιτικό. Και αφού το παραδεχτούμε ως τέτοιο, τότε οι δράσεις γίνονται με διαφορετικό τρόπο.

Γίνεται μια κλήση πρώτα και κυρίως εκπροσώπων κομμάτων, Δήμων και Τοπικών Κοινοτήτων. Ακολουθεί εκ παραλλήλου η κλήση φορέων και μεμονωμένων προσώπων. Η συνάντηση και οι μετέπειτα συναντήσεις δεν γίνονται στα Γραφεία της Προέδρου ή του επαγγελματικού Συλλόγου της. Γίνεται στο Δημαρχία (στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου) ή στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο του Δήμου Ορεστιάδας ή τέλος πάντων σε ένα «ουδέτερο» έδαφος.  

Οι συμπράττοντες αποφασίζουν ποιο ολιγομελές ή πολυμελές σώμα θα διαχειριστεί την υπόθεση. Δεν επιβάλλεται η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου ως εκπρόσωπος της κίνησης, επειδή ανέλαβε ή της είπαν να αναλάβει την πρωτοβουλία.

Δεν έχουμε καμία αντίρρηση για το δίκαιο του αιτήματος και τον χρόνο που αυτό εκδηλώνεται.

Η αντίληψη που έχουν πολλοί στην πόλη μας ότι πρέπει ο καθένας να έχει ένα μικρό δικό του βασίλειο και να θέλει να επιβληθεί στους άλλους ως ένας μικρός τοπικός άρχοντας αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί το μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή μας. Με τέτοια «μυαλά» η κίνηση είναι καταδικασμένη εξ αρχής σε αποτυχία και ο τόπος δεν πρόκειται ποτέ να δει προκοπή!

Υ.Γ: Το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Ορεστιάδας συμφωνεί με αυτή την πρωτοβουλία της Προέδρου του;

Της παρέχει εξουσιοδότηση για αυτή την πρωτοβουλία ή είναι προσωπική της επιλογή;

Απλά ρωτάμε».