Περιφερειακό συμβούλιο: Σε επόμενη συνεδρίαση ψήφισμα κατά του χρυσού στη Βουλγαρία

Στην επόμενη συνεδρίαση θα ψηφιστεί κατά πάσα πιθανότητα ψήφισμα αντίθεσης του περιφερειακού συμβουλίου ΑΜΘ σχετικά με την επένδυση εξόρυξης χρυσού στη Βουλγαρία και σε πολύ μικρή απόσταση από το Διδυμότειχο και τον Ερυθροπόταμο

Στη συνεδρίαση το θέμα έφερε η παράταξη του Στέργιου Ηλιόπουλο «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» ενώ μίλησε και το μέλος της Διανομαρχιακής επιτροπής Ροδόπης και Έβρου κατά του χρυσού Ανέστης Στρατιάδης.

Όπως αναφέρθηκε υπάρχει συνεργασία με αντίστοιχη κίνηση πολιτών στη Βουλγαρία κι αυτό που προκύπτει είναι ότι η εταιρεία που θελει να επενδύσει εχει την ίδια ρυπογόνα τεχνολογία με αυτή που έχει απορριφθεί από την τοπική κοινωνία της Θράκης για τις περιπτώσεις Περάματος και Σαπών.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το ορυχείο θα βρίσκεται νότια από το χωριό Ροζίνο, του Δήμου Ιβαϊλογκραντ, στη Βουλγαρία. Το σημείο βρίσκεται περίπου 13 χιλιόμετρα βόρεια από τα ελληνικά σύνορα και περίπου 20 χιλιόμετρα δυτικά από το σημείο όπου ο ποταμός Ερυθροπόταμος εισέρχεται στην Ελλάδα. 

Βλαβερές συνέπειες 

Διαβάστε ακόμη  Ανακοίνωση από τον Δήμο Διδυμοτείχου για απόπειρες εξαπάτησης πολιτών

Όπως επισημαίνεται εκτιμάται ότι θα υπάρξουν βλαβερές συνέπειες από την εξόρυξη χρυσού που περιλαμβάνουν:

• Μόλυνση του ύδατος – πιθανή απώλεια νερού, ιδίως κατά τη διάρκεια καταστροφικών ξηρασιών, καυσώνων και πυρκαγιών.

• Χιλιάδες στρέμματα γεωργικής παραγωγής θα επηρεαστούν άμεσα κατά το πότισμα με πιθανώς τοξικά ύδατα.

• Ρύπανση του ύδατος – πιθανή μακροπρόθεσμη ρύπανση του Ερυθροπόταμου από τα φυσικά και ενεργοποιημένα τοξικά στοιχεία (αρσενικό, μόλυβδο, χρώμιο, κάδμιο, αντιμόνιο, υδράργυρο) καθώς και μακροχρόνια ρύπανση από χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται κατά τη διαδικασία φλοταρίσματος και αργότερα απορρίπτονται στην εγκατάσταση των ουρανίων και τον κρατήρα του ορυχείου.

• Η τεχνολογία εξόρυξης θα χρησιμοποιήσει κυάνιο σε μεταγενέστερο στάδιο (σύμφωνα με τον ιστότοπο του επενδυτή).

• Απώλεια βιοποικιλότητας

• Όξινες βροχές ως πιθανό αποτέλεσμα της εξάτμισης των υδάτων από τα ουράνια.

Το περιφερειακό συμβούλιο συμφώνησε να ζητηθεί η ΜΠΕ του έργου από τις βουλγαρικές υπηρεσίες ώστε σε επόμενη συνεδρίαση του να εκδοθεί ψήφισμα κατά της επένδυσης τεκμηριωμένο.