Περισσότεροι από δέκα φορείς του βορείου Έβρου συμμετείχαν στη συνάντηση με θέμα τη δημιουργία Περιφερειακής Ενότητας βορείου Έβρου.

Περισσότεροι από 10 φορείς του βορείου Έβρου συμμετείχαν στην πρώτη ,“ανιχνευτική” συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη (15/09) στην Ορεστιάδα, με στόχο τη “διοικητική αναδιάταξη του νομού σε δύο περιφερειακές ενότητες, προκειμένου να δημιουργηθεί η αυτόνομη περιφερειακή ενότητα Βορείου Έβρου”, όπως επίσημα αναφέρεται στο δελτίο τύπου που απεστάλη στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. 

Η επωνυμία της Πρωτοβουλίας, ομότιτλη του στόχου της, είναι “Βόρειος Έβρος” και η απόφαση που ελήφθη ήταν οι διερευνητικές επαφές να συνεχιστούν και να διευρυνθούν, με επόμενο ραντεβού την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου, στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ορεστιάδας. “Μέχρι τότε, το κάλεσμα παραμένει ανοιχτό προς όλους τους φορείς του βορείου Έβρου, για να ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο η διεκδίκηση, ώστε στη συνέχεια με τη συμπαράσταση και της τοπικής αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού, αλλά και των πολιτικών δυνάμεων του τόπου, το αίτημα να φτάσει στην κυβέρνηση για να δρομολογηθούν οι απαραίτητες ενέργειες”, αναφέρουν οι εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας. 

Όσον αφορά την πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, οι φορείς εξέφρασαν την “κοινή και αυτονόητη πεποίθησή τους πως η διοικητική αναδιάταξη του νομού είναι αναγκαία”, διότι, όπως υπογραμμίζουν, η περιοχή του βορείου Έβρου παρουσιάζει φθίνουσα πορεία, ολοένα αποδομείται διοικητικά και έχει ανάγκη από νέες αναπτυξιακές συνθήκες.

Η Πρωτοβουλία θεωρεί επίσης πως η ίδρυση της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Έβρου θα συμβάλλει αποφασιστικά στη δημιουργία αναπτυξιακής προοπτικής, προβάλλει, μάλιστα, και μία σειρά επιχειρημάτων-πληθυσμιακά, γεωγραφικά, οικονομικά και εθνικά- “που επιτάσσουν τη δρομολόγηση όλων των απαραίτητων ενεργειών για την επίτευξη του σκοπού”.

Διαβάστε ακόμη  Πέθανε ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης: Ποιο ήταν το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ γνωστό ως «Ιταλός»

Συμπυκνώνοντας δε, σε λίγες γραμμές, τους λόγους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που οδηγούν στη διεκδίκηση επίτευξης του σκοπού αυτού, οι φορείς αναφέρουν χαρακτηριστικά:

“Να μείνει ο πληθυσμός στον βόρειο Έβρο, να αντιστραφεί η φθίνουσα πορεία της περιοχής και να διεκδικηθούν εκ νέου εκείνα που της στερούν οι παρούσες συνθήκες. Ο Έβρος αποτελεί τη μοναδική περίπτωση σε όλη τη χώρα, να βρίσκεται πάνω από 150 χιλιόμετρα απομακρυσμένη η πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας από μια περιοχή με πληθυσμό κοντά στις 57.000 κατοίκους (δήμοι Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου). Με έναν βόρειο Έβρο που βασίζεται κυρίως στην αγροτική οικονομία, χωρίς λιμάνι, αεροδρόμιο, σιδηροδρομική σύνδεση, αυτοκινητόδρομο, τουρισμό (και έναν μακρύ κατάλογο “χωρίς”), εν αντιθέσει με το νότιο Έβρο, γίνεται αντιληπτό γιατί γίνεται λόγος για “δύο εντελώς διαφορετικούς κόσμους” μέσα στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα, με εντελώς διαφορετικές ανάγκες και προοπτικές….”

Στην πρώτη συνάντηση των φορέων συμμετείχαν:

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ορεστιάδας 

ο Εμπορικός Σύλλογος Ορεστιάδας

η Ένωση Επαγγελματιών & Βιοτεχνών Ορεστιάδας & Περιφέρειας

ο Σύνδεσμος Βιοτεχνών-Βιομηχάνων Βορείου Έβρου

η Ένωση Καταστημάτων Μαζικής Εστίασης, Αναψυχής & Διασκέδασης Ορεστιάδας

ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ορεστιάδας

η Β΄ ΕΛΜΕ Έβρου,

το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ορεστιάδας

ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών Ορεστιάδας

ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Ορεστιάδας

εκπρόσωπος του ΤΕΕ-Παράρτημα Θράκης, 

η ΚΟΙΝΣΕΠ “Άρωμα Έβρου”

Ertnews