Πέθανε ο σκηνοθέτης Γιάννης Καρυπίδης/ Η κηδεία του θα γίνει στην Καβησό Αλεξανδρούπολης

Το τελευταίο αντίο θα πουν αύριο συγγενείς και φίλοι στον Γιάννη Καρυπίδη, έναν από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της γενιάς του που έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών. Η κηδεία του θα γίνει στην Καβησό Αλεξανδρούπολης

Σκηνοθέτησε περίπου 100 ντοκιμαντέρ για την τηλεόραση, ενώ συνέδεσε το όνομά του με τον αγώνα των τοπικών κοινωνιών κατά των εξορύξεων χρυσού.

Το ντοκιμαντέρ Άπληστον κέρδος περιγράφει το πώς οι κάτοικοι σε Χαλκιδική, Κιλκίς, Θράκη, αλλά και σε πόλεις της Τουρκίας και της Βουλγαρίας αντιτάχθηκαν στα σχέδια εξόρυξης, ενώ το ταξίδι του στη Γάζα για το σπάσιμο του ναυτικού αποκλεισμού (τη δεύτερη φορά που το επιχείρησε συνελήφθη) έγινε το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Γάζα ερχόμαστε, σε συνεργασία με τον Γιώργο Αυγερόπουλο.

Διαβάστε ακόμη  Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου: “Έγκυρο το εκλογικό αποτέλεσμα επανεκλογής στο Δήμο Διδυμοτείχου”

Ο Γιάννης Καρυπίδης γεννήθηκε το 1946 στη Θεσσαλονίκη. Παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στην Ακαδημία Τεχνών στο Άμστερνταμ και κινηματογράφου στην Ακαδημία Κινηματογράφου. Εργάστηκε ως σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ στο Βερολίνο

Με την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία Επικίνδυνο παιχνίδι (1982) είχε κερδίσει το βραβείο της Ένωσης Κριτικών. Η δεύτερη με τίτλο Στη σκιά του φόβου (1988) τιμήθηκε με έξι βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, μεταξύ των οποίων και το βραβείο καλύτερης ταινίας. Τελευταία ταινία του η Ουτοπία (2004).

Παράλληλα με τη σκηνοθεσία δημοσίευσε άρθρα και διηγήματα σε περιοδικά και εφημερίδες και είχε γράψει τα βιβλία: Ανατολικά της Ζανζιβάρης, Η διάλεκτος του σκορπιού και Πρωταθλητής καταδύσεων.

Pontosmews