Πέτρος Γ. Αλεπάκος | Ο Δικηγορικός Σύλλογος δεν είναι Ανώνυμη Εταιρία γιατί τότε δεν θα χρειαζόταν Πρόεδρο αλλά Manager.

Δυστυχώς τα τελευταία δυο χρόνια της πανδημίας ο Σύλλογος ήταν απών και δεν ήταν δίπλα στους δικηγόρους- μέλη του, όπως θα όφειλε. Δεν τον είδαμε να επεμβαίνει «πυροσβεστικά» στις μεταξύ μας εντάσεις, όπου και όταν έπρεπε, δεν τον είδαμε να μας προφυλάσσει από τις «καταχρηστικές» συμπεριφορές άλλων «Συλλειτουργών» της Δικαιοσύνης, αλλά  και άλλων φορέων της Δημόσιας Διοίκησης.  

Σύμφωνα με τον Κώδικα Δικηγόρων μεταξύ των σκοπών και των αρμοδιοτήτων του Δικηγορικού Συλλόγου είναι η φροντίδα και μέριμνα για τη συνδρομή των προϋποθέσεων για την αξιοπρεπή άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος, η μέριμνα για το σεβασμό και την τιμή που οφείλει να απολαμβάνει ο δικηγόρος από τη δικαστική και κάθε άλλη αρχή και εξουσία κατά την άσκηση του λειτουργήματος του και η συνεργασία με άλλους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς σε θέματα κοινού ή ευρύτερου ενδιαφέροντος.

Ποιες ενέργειες έκανε η απερχόμενη Διοίκηση για να ξεσηκώσει επιτέλους μαζί με τον Δήμο και άλλους φορείς το δυσκίνητο κράτος των Αθηνών να βάλει επιτέλους σε κάποιο προγραμματισμό ΣΔΙΤ την ανέγερση νέου δικαστικού Μεγάρου; Ποιες ενέργειες έκανε για να ενταχθεί στην ψηφιακή δικαιοσύνη και το δικό μας Πρωτοδικείο; Ποιες ενημερώσεις μας έκανε για τις συνεχείς αλλαγές στη νομοθεσία αλλά και για την ηλεκτρονική τιμολόγηση που ξεκινάει από 1-11-2021;

Διαβάστε ακόμη  Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Εκλεισαν οι κάλπες, ψήφισαν 133.261 - Μετά τις 22:30 τα αποτελέσματα

Αντί αυτών είδαμε μια εσωστρέφεια, ένα κυνήγι μαγισσών, όπου μάγισσες είναι οι υπάλληλοι του Συλλόγου και το υποτιθέμενο οικονομικό έλλειμα των ταμείων του Συλλόγου.  Ένα έλλειμμα που προέκυψε γιατί προφανώς ξοδεύαμε περισσότερα από αυτά που βγάζαμε. Αλλά όλα αυτά πήγαν σε παροχές που επωφελήθηκαν οι δικηγόροι (ημερίδες, συνέδρια, ανοίγματα και κλεισίματα δικαστικών ετών, χορούς και πίτες με χρυσά φλουριά). Και όλα αυτά ήταν ένα ισχυρό αποτύπωμα του Συλλόγου στην κοινωνία της Αλεξανδρούπολης. Να συζητήσουμε γιατί κάναμε υπερβολικές ίσως δαπάνες, αλλά να μην επικεντρωθούμε εκεί γιατί θα χάσουμε το δάσος, που είναι οι αντιξοότητες και τα στοιχήματα στη άσκηση της δικηγορίας που είναι ήδη μπροστά μας .

Ποτέ άλλοτε δεν διχάστηκε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης και μάλιστα εξαιτίας ενός ψευδεπίγραφου διλήμματος : είστε με τους υπαλλήλους ή με την Διοίκηση του Συλλόγου; Το αληθινό δίλημμα είναι: είστε με το Δικηγορικό Σύλλογο ενωμένο, δυνατό για να λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι στην καθημερινή άσκηση του λειτουργήματος τους ή είστε κατά του Δικηγορικού Συλλόγου;

Στόχοι  μου ως Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης θα είναι η ενότητα, η ηρεμία και η εξωστρέφεια. Και προφανώς να σταματήσουμε να είμαστε ελλειμματικοί.


Πέτρος Γ. Αλεπάκος